GIUSEPPE CACACE/AFP/PROFIMEDIA
LOVA DO KROVA

Jedna zvijezda gotovo duplo je bogatija od svih ostalih: Pogledajte listu najplaćenijih nogometaša u 2023.

Bogatim investicijama iz Saudijske Arabije, karta najplaćenijih drastično se promijenila
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. listopad 2023. 23:20

Časopis Forbes objavio je najnoviji popis najplaćenijih nogometaša na svijetu. Prije samo godinu dana stvari su izgledale potpuno drugačije, no ogromna ulaganja klubova iz Saudijske Arabije promijenila su svjetsku nogometu kartu, pa sad većina igrala koji najbolje zarađuju igraju upravo u saudijskim klubovima.

A među svima njima najbolje je plaćen Cristiano Ronaldo, član saudijskog Al-Nassra koji u 39. godini zarađuje 260 milijuna američkih dolara. Riječ je o ukupnim primanjima za sezonu 2023./24. od kojih se 200 milijuna odnosi na prihode s terena, a preostalih 60 milijuna dolazi iz drugih izvora, primjerice iz ugovora s brendovima Clear, Herbalife i Binance, koje reklamira na svom Instagram profilu.

image
@GUELBERGOES/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Odmah do Ronalda je njegov ‘vječni suparnik‘ Lionel Messi, čija ovosezonska zarada iznosi 135 milijuna dolara. Kapetan argentinske reprezentacije ljetos je Paris Saint-Germain zamijenio Interom iz Miamija koji ga plaća 65 milijuna, dok ostatak 36-godišnjak zarađuje izvan terena. Svojim je dolaskom u Sjedinjene Američke Države Messi podigao i vrijednost cijelom MLS-u te omogućio zaradu i drugim klubovima s kojima se Inter susretao.

Još jedan ‘bjegunac‘ iz PSG-a skrasio se na drugom kraju svijeta, u Saudijskoj Arabiji. Riječ je o Neymaru kojeg Al-Hilal plaća 80 milijuna dolara, a još 32 milijuna dolazi mu od ostalih aktivnosti. Brazilcu je njegov novi klub osigurao brojne pogodnosti i mogućnost luksuznog života, a i dalje ima sponzorske ugovore s tvrtkama kao što su Puma, Konami i Red Bull.

image
NELSON ALMEIDA Afp

Najviše plasirani igrač koji nastupa u Europi na Forbesovom popisu je Kylian Mbappé čija zarada u sezoni iznosu 110 milijuna dolara, od toga je 90 milijuna ugovoreno s PSG-om. Kako mu je ovo vjerojatno posljednja sezona na Parku prinčeva, preostaje vidjeti koliko će sljedeće sezone zarađivati u novoj sredini, a najizgledniji je njegov prijelaz u Real Madrid.

Upravo iz Reala u Arabiju je ljetos ‘prebjegao‘ Karim Benzema, naravno u svojstvu ekonomskog migranta. Očekivalo se da će 35-godišnji Francuz ostati na Bernabeuu još jednu sezonu, ali kad su mu Saudijci na stol stavili 100 milijuna dolara za godinu dana vjernosti, brzo se predomislio. Doduše, svoj je odlazak u Arabiju objasnio na malo drugačiji način:

- Tamo želim biti, jer je za mene važno da budem u muslimanskoj zemlji, gdje osjećam da me ljudi vole. To će mi omogućiti da imam novi život, jedva čekam da počnem živjeti tamo – rekao je Benzema novinarima u lipnju ove godine.

Ukupno Benzema ove sezone očekuje 106 milijuna dolara prihoda, a iza njega je po prihodima na šestom mjestu napadač Manchester Cityja Erling Haaland s 46 milijuna dolara zarade na terenu i još 12 milijuna iz drugih izvora, između ostalih i iz ugovora s Nikeom.

image
IAN KINGTON Afp

Liverpoolov krilni napadač Mohamed Salah zarađuje 53 milijuna dolara od čega je 35 milijuna iz ugovora s Redsima. Al-Ittihad je ljetos Liverpoolu nudio 190 milijuna dolara, no ponuda nije prihvaćena. Izvan terena lijep novac Egipćaninu donosi sponzorski ugovor s Adidasom.

Sadio Mane (Al-Nassr) je na osmom mjestu s 52 milijuna dolara zarade, deveti je Kevin De Bruyne (Manchester City) s 39 milijuna, a ovu moćnu jedanaestoricu kompletiraju dva vrhunska napadača.

Harry Kane u Bayernu zarađuje 36 milijuna dolara godišnje (26+10), dok Robert Lewandowski u Barcelonu prima dva milijuna manje (24+10).

Linker
28. travanj 2024 20:30