CROPIX
PUNO SLOBODNIH

JESU LI DORASLI ZADATKU? VELIKE ODLUKE SU PRED VODSTVOM HAJDUKA Ugovori istječu velikom broju glavnih igrača, a pitanje je žele li ostati na Poljudu!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. prosinac 2017. 17:44

Puno posla čeka sportskog direktora Hajduka Marija Branca i predsjednika Ivana Kosa ove zime. Osim što moraju pronaći kompromis s navijačima, odnosno rješenje pat-pozicije u kojoj se nalaze još od utakmice s Rudešom kada su s poljudskog Sjevera zatražili njihov odlazak. Ali, jasno je da Kos i Branco profesionalno rade svoj posao kao da će na Poljudu ostati najmanje do kraja svojih ugovora, a to znači da već imaju u planu kako će i kada ponuditi odgovor na pitanje što će biti s igračima kojima istječu ugovori ovog ljeta, odnosno kakva je sudbina nadarenih “stipendista”.

Ukupno je 10 igrača s kojima se mora sjesti, napraviti dogovor glede nastavka ili prekida suradnje. Zanimljivo je da se među njima nalaze sva tri vratara koji su uključeni u rad prve momčadi te petorica napadača. Bit će razgovora, pregovora... no idemo redom.

Letica prioritet

Prioritet je svakako potpis profesionalnih ugovora s mladim igračima, a tu su u prvom redu vratar Karlo Letica, potom veznjak Tonio Teklić, napadač Ivan Delić i krilni napadač Robert Jandrek koji trenutno imaju stipendijske ugovore. Pregovori s nekim od navedenih igrača već su i započeli, ali visoko je letvica postavljena s profi-ugovorom koji je na Poljudu dobio Franko Kovačević, pa shodno tome slična primanja očekuju i oni igrači koji će sa stipendijskog statusa preći u profesionalni.

Premda njegov stipendijski ugovor istječe u ljeto 2019., Letica je sigurno prvi na redu u kategoriji “mladi”, tim više što profesionalni ugovori sljedećeg ljeta, za sedam mjeseci, istječu Stipici i Grbiću, pa su sva tri vratara u situaciji da se ove zime mora riješiti njihov status. Letica je nakon Rijeke pokazao ozbiljnu kandidaturu za “jedinicu”, vratar je koji u veljači puni 21. godinu i jasno je da Hajduk mora seriozno pristupiti pregovorima s rješenjem profesionalnog statusa perspektivnog čuvara mreže.

Tko će ostati, na koga klub računa, tko je prvi “pick”... sve se to čeka u formi odgovora s Poljuda. Delikatno je vratarsko pitanje, ali ne i najteže ove zime, jer osim što rješenje statusa čekaju trojica vratara, veliki je upitnik što će biti s napadačima. Futacs, Ohandza i Almeida, tercet skupih pojačanja Bijelih slobodan je sljedeće ljeto.

Dapače, već poslije Nove godine mogu sva trojica potpisati za novi klub u kojem bi se teoretski mogli naći sljedećeg ljeta. Jer, kada se uđe u zadnjih šest mjeseci ugovora, onda se stječe pravo na pregovore s potencijalnim novim klubom. Nitko ne kaže da će se to zaista i dogoditi, moguće je da se Hajduk dogovori oko produljenja, ali nema najavljenih razgovora. Jedino obećanja.

- Razmišlja se o tome da s Futacsem sjednemo glede produljenja ugovora - najavio je još ovog ljeta sportski direktor Mario Branco.

Novosti od tada nema. Najbolji strijelac prošlogodišnjeg izdanja HNL-a trebao bi se na teren vratiti u ožujku.

Ugovor mu istječe u lipnju, imat će tri mjeseca za dokazivanje. Da je zdrav, da je u formi kao nekada, da sa 28 godina ima još dosta za pokazati... Futacs se oporavlja, a Franck Ohandza igra, postiže i pogotke, ali nema kontinuitet. Nema kontinuitet pogodaka ni nastupa.

Enigma Ohandza

Što će biti sa 26-godišnjim Ohandzom, također je enigma. Prošle sezone pregovori oko njegova produljenja s Hajdukom bili su predmet žestokih polemika, jer Kamerunac je odbio prvu ponudu, pa je prošao kalvariju s navijačima koji mu nisu oprostili tu “odbijenicu”.

U siječnju ove godine produžio je ugovor s Hajdukom na opće oduševljenje, ali, za razliku od prošle sezone, trenutno nema naznake da će se dogoditi produženje.

Kojim će putem?

Almeida je potpisao ugovor “jedna plus jedna” i s obzirom na to da je uglavnom pričuva, da mu na proljeće 34. kuca na vrata, bilo bi doista golemo iznenađenje vidjeti Portugalca još jednu sezonu u dresu Hajduka.

Ali, glavna su pitanja što će Bijeli uraditi s Petrom Bosančićem, stoperom na pragu 22., pa njegovim vršnjakom Grbićem, godinu dana mlađim Leticom, zatim 19-godišnjim centarforom Delićem, 18-godišnjim veznjakom Teklićem, 22-godišnjim krilom Jandrekom... U tim zimskim pregovorima je budućnost Hajduka. Budućnost koja će nam reći hoće li Bijeli ponovno morati u “shopping preko granice” ili će momčad bazirati na igračima iz svog pogona. Jer, “kičma” buduće momčadi uskoro će na pregovore u poljudske kancelarije.

Linker
01. svibanj 2024 07:24