privatni album
NEVJEROJATNI TALENT

JOŠ NEISPRIČANI DETALJI O DINAMOVOM DRAGULJU: 'BARCELONA JE ZBOG NJEGA PRIJETILA REALU I MANCHESTERU' Čudesna priča počela je prije gotovo 10 godina!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. ožujak 2019. 16:35

Dani Olmo bit će jedan od krucijalnih igrača Dinama na uzvratu osmine finala Europske lige protiv Benfice u Lisabonu. U Dinamo je stigao iz Barcelone u senzacionalnom transferu u ljeto 2014. godine. Mnogi su se do danas pitali kako je to bilo moguće. Zato smo odlučili ispričati još neispričanu priču o dolasku sjajnog mladog Španjolca u Maksimir.

Prijedlog s Krka

Sve počinje s poznatim hrvatskim menadžerom Andyjem Barom, koji je poznavao Danijeva oca Migela koji je bio respektabilni trener u drugoj španjolskoj ligi. Još 2010. godine Bara je bio glavni čovjek za organizaciju nogometnih kampova Barcelone na području koje danas volimo nazivati “regija”. Naravno, radi se o državama nastalih nakon raspada Jugoslavije.

- U jednom trenutku zamolio sam ljude iz Barcelone da mi za kampove daju jednog trenera koji ima “težinu”. Dali su mi Migela, Danijeva tatu. U to vrijeme Dani je baš prešao iz mladih kategorija Espanyola u Barcelonu - priča nam Bara.

privatni album

Eto, tako je sve počelo. Tata Migel počeo je raditi u Barcinim kampovima koje je organizirao Bara i startalo je veliko prijateljstvo.

- Tada sam prvi put čuo da Migel ima sina koji je neviđeno talentirani nogometaš.

Iako su Olma željeli već tada “pod svoje” uzeti najjači španjolski menadžeri, tata Migel nije dao. Onda dolazi do prijelomnog trenutka cijele priče.

- Dani je imao 13 i pol godina, a ja sam svom prijatelju Migelu kazao da bih ga odveo u Hrvatsku na more. Tata pristaje, tako da mali sa mnom i s još dvojicom prijatelja - a jedan od njih je danas standardni igrač Malage Ivan Alejo - dolazi na Krk. Bili smo desetak dana na Krku, a to pokazuje koliko su roditelji u mene imali povjerenje kad su tako mladog dečka pustili sa mnom u Hrvatsku na more.

Ispričao nam je Bara jedan zanimljiv detalj s ljetovanja na Krku...

- Jedan dan sam s Danijem otišao kupiti krafne, pa sam se našalio s jednim momkom koji ih je prodavao na plaži. Kazao sam mu: “Daj nam neki popust, ovaj mali ti igra u Barceloni.” Dečko je tada odgovorio: “Ma kakva Barcelona, dođi ti mali k nama u Dinamo!” Dani me tada pitao što je prodavač rekao, a kad sam mu preveo, samo se nasmijao i kazao: “Onda dobro, doći ću u Dinamo!” Onda mi je Dani dobacio: “Andy, ako dođem u Dinamo, kupit ću ti Ferrari!”

privatni album
Olmo s obitelji i prijateljima

Klupski projekt

Bilo je to vrijeme kad je Dani već bio kapetan kadeta Barcelone, jedan od dva mlada igrača koji su imali sponzorski ugovor s Adidasom. A bio je i pozvan u reprezentaciju Španjolske U-15, dakle godinu dana stariju.

- Barcelona je uvijek naglašavala da je Dani njihova budućnost. Kad smo se vratili u Barcelonu, stalno smo bili u kontaktu, a nakon nekog vremena Barca nam je ponudila profesionalni ugovor. Ako se dobro sjećam, u ugovoru je stajalo da će dvije godine biti u omladinskom pogonu, treću godinu u B momčadi, a četvrtu da će obvezno biti priključen prvoj momčadi. Međutim, u ugovoru su se našle neke stavke koje mi nismo željeli prihvatiti.

Kad se saznalo da Dani nije želio potpisati ugovor s Barcom, pojavili su se Man. City, Real, Atletico...

- Posebni pritisak je radio Manchester United. Svi su ti veliki klubovi željeli iskoristiti činjenicu da Dani nije potpisao za Barcelonu. Međutim, Dani je već tada pametno razmišljao. Kazao mi je da ne želi nikamo, da će ostati trenirati u Barceloni, makar i bez ugovora.

privatni album

Nakon toga slijedi razgovor koji je Danija usmjerio prema Dinamu...

- Počeo sam razgovor s Migelom ovako: “Znam da ovo zvuči ludo, nemojte me sad poslati k vragu, nadam se da ćemo ostati prijatelji”...

Jasno vam je da je Bara tada predložio odlazak u Dinamo, kazavši tati da taj klub proizvodi najbolje igrače na svijetu. Jasno da je pričao o Modriću, Eduardu, Mandžukiću, Ćorluki... I o onima prije, Šukeru, Šimiću, Bišćanu...

- Kazao sam obitelji da će Dani u Dinamu biti klupski projekt. Pitaju me oni: “A da, čuli smo za taj klub, ali što je to?” Imali su pogled kao, recimo, netko kome bih kazao da sad nekog igrača Dinama želim odvesti u Afganistan. Nakon tog razgovora obitelj je kazala da ih malo pustim na miru, da moraju razmisliti. Nakon nekoliko dana došao mi je tata Migel i kazao: “Andy, dajem ti sina kojeg volim najviše na svijetu, dajem ti ga u ruke. Dani ti vjeruje.” Tada sam znao da nemam pravo na pogrešku. Ne zbog nekakvih novaca, nisam smio pogriješiti ljudski.

Priča tada seli u Maksimir, Bara dolazi kod Zdravka Mamića.

- Znao sam da je on vizionar, ali prije toga je već nekoliko puta odbio igrače koje sam mu nudio, a koji su kasnije napravili velike karijere. Recimo, Zdravko na vrijeme nije reagirao na tog Aleja koji je s nama bio na Krku, a kasnije je prodan za 10 milijuna eura. Nudio sam mu i vratara Inakija Penu, koji danas brani za B momčad Barce. Bio je na klupi prve momčadi sad protiv Reala. K Mamiću sam došao na sastanak s Migelom te sa svojim partnerima menadžerima, Božom Sliškovićem i Duletom Petkovićem. Zdravko je tada Migelu kazao sve ono što je on htio čuti, a to je bila istina. Posjeo ga je kraj sebe i kazao mu: “Tata, vaš mali će u Barceloni biti broj, a ovdje u Dinamu će biti naš projekt!” Još je dodao da on zna kako se to radi, a razgovor je zaključio rečenicom: “Vaš sin ovdje ne može ne uspjeti!”

Velikani i otmica

Sviđalo se Migelu to što je kazao Mamić, ali ga nisu poznavali. Bara im je kazao da mu mogu vjerovati i da će to biti tako. Pitali su me što je sljedeći potez.

- U to vrijeme radio sam s Božom Sliškovićem, skupa smo radili sa Sammirom. Nakon što smo se vratili u Barcelonu, oni su i dalje inzistirali da Dani potpiše, ali kazao sam da nećemo potpisati, da odlazimo. Ali nisam rekao u koji klub.

Onda slijedi priča koja je pomalo i smiješna. Barcelona počinje slati e-mailove Realu, Manchester Unitedu, Atleticu...

- Navodili su da se to tako ne smije raditi, da im ne smiju ukrasti igrača. U Barceloni su mislili da ga želi preoteti netko od tih velikih klubova, dopisi su se slali na sve strane. Jer znali su da svi oni prate Danija. U dopisima je Barca prijetila tim klubovima da će onda ona krenuti po njihove mlade igrače. Dinamo im, naravno, nije pao napamet...

Dani nakon nekoliko dana dolazi u Zagreb i potpisuje za Dinama. Nakon što je stavio paraf, stiže mu poruka iz Barcelone, šalje mu je njegov tadašnji trener. U poruci je pisalo: “Dani, ostavi se gluposti, gdje si, u ponedjeljak je trening u 10 sati.” Naravno, bilo je sve gotovo, Dani je postao dinamovac.

- Barcelona nije željela prihvatiti da ih je Dani napustio, a kamoli da je otišao u Dinamo. Stalno su mu slijetale poruke tipa “a gdje si to otišao, što si to napravio”... Također, svi su mislili da je Dani dobio neke nenormalne cifre, da sam se ja obogatio na transferu. Ja sam zaradio “nulu”, a Dani je dobio najmanju plaću. Svi klubovi koji su ga htjeli dovesti nudili su mnogo više. A znate li koliko je nudila Barcelona za onaj ugovor koji nismo željeli potpisati? Nudila je četiri puta više nego što Dani danas zarađuje u Dinamu! Dobro ste čuli, četiri puta više nego danas! Da je potpisao, danas bi bio na posudbi ili u Barci, ali zarađivao bi četiri puta više. No Dani je tada kazao: “Ja u Dinamo nisam došao radi novaca, već zbog onoga što mi je obećano, da ću biti projekt kluba.”

Eto, tako je Dani došao u Dinamu, to je istina o njegovu dolasku u plavi dom. Inače, Olmo i Bara su veliki prijatelji, na fotografiji možete vidjeti kako je Olmo prije pet godina čuvao njegova sina Adriana, Andy ga je vodio k Mirku Filipoviću na trening....

- Žalim, a Dani također, što nikad nije igrao u Ligi prvaka, nadao se da će to biti protiv Seville ili protiv Juventusa kad nije bio niti na klupi, a cijeli tjedan je trenirao s prvom momčadi. Tu je Dinamo malo kaskao... No, Dinamo je prema njemu generalno bio fer, a mi se nadamo da će otići kako zaslužuje, bez repova. Dani zaslužuje otići u jaču ligu, primarno zbog svoje A reprezentacije. Najmlađi je u U-21 reprezentaciji, a trenirao je i s A reprezentacijom. Mogao bi izgubiti svoje mjesto ukoliko ostane u Hrvatskoj. Jer realno, HNL mu ne pruža dovoljno jakih utakmica. Naravno, Dinamo odlučuje sve. Dani će otići samo ako ponuda bude zadovoljavajuća za njega i za Dinamo! Ali i taj klub u koji ode mora ga držati kao svoj projekt, jer on ima samo 20 godina. Nego znate, zašto Dani do sada nije bio iz Dinama pozivan u mlade reprezentacije Španjolske? Zato jer je Barcelona pravila pritisak da ga se ne zove. Stisnula je tamošnji savez poslavši poruku da će tako proći svatko tko je napusti. Sad je pozvan jer ga trebaju.

Preskočio Modrića

Olmo po novim cijenama na Transfermartku sad vrijedi 15 milijuna eura. Time je postao navredniji eksponat Dinama na toj stranici uopće. Do sada je najviše vrijedio Luka Modrić koji je, dok je bio u Dinamu, vrijedio 12 milijuna eura.

- Ne sumnjam da će Dani u budućnosti biti A reprezentativac Španjolske te da igrati u svjetski poznatom klubu - zaključio je njegov menadžer Andy Bara.

Linker
29. travanj 2024 13:37