ZELJKO PUHOVSKI Cropix
MODRI DRAGULJI

Josip Šutalo je na izlaznim vratima Dinama, a evo tko bi ga mogao zamijeniti, Bišćan ima ‘skriveni‘ potencijal

Dinamu je u interesu da zadrži sve igrače i pokuša ‘izboriti mjesto za stolom s velikim dečkima‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 13. kolovoz 2023. 12:55

Tragični događaj u Ateni, koji je prouzročio odgodu utakmice s AEK, kao i aktualni prijelazni rok, samo su učvrstili svekoliko uvjerenje kako je Dinamo, u posljednjem razdoblju, u ophođenju s medijima postao gotovo hermetički zatvoren klub. Relaciju s nogometnom javnošću i vlastitim navijačima u Maksimiru nastoje održavati uglavnom priopćenjima i objavama na vlastitoj internetskoj stranici.

Jednostrano nametnuti diskretni odnos može se tumačiti kao težnja da se aktualna delikatna situacija tranzicije kluba obavi staloženo i u miru. Uključujući i delikatni trenutak prijelaznog roka. No, neprotočnost informacija može se i sasvim oprečno doživjeti. Kao nekonzistentnost i neodlučnost klupske politike. Poglavito one koja se odnosi na izlazne transfere.

Dinamo u aktualnom trenutku nije u financijskom škripcu, koji bi ga nagnao da prodaje "obiteljsko srebro". U skladu s time, višekratno smo provlačili tezu kako nema nikakve logike transferirati četvoricu igrača (Livaković, J. Šutalo, Ivanušec, Petković), za koje trener Igor Bišćan nema prikladne zamjene.

Ajax "podebljao" ponudu

Najnovija insajderska informacija vrlo nam ilustrativno dočarava kako Dinamo trenutačno funkcionira. Prema navodima maksimirskog "dubokog grla" nizozemski je Ajax "podebljao" ponudu za Josipa Šutala. Prema najfriškijim informacijama najtrofejniji nizozemski klub spreman je uložiti u angažman 23-godišnjeg hrvatskog reprezentativca dvadeset milijuna eura, uz pripadajuće bonuse. Nigdje se, međutim, ne spominje postotak maksimirskom klubu od idućeg transfera. Nastavi li Šutalo svoj progresivni razvoj (kao u protekle dvije sezone), njegova bi se cijena vrlo lako mogla umnogostručiti. Samo u posljednjih godinu dana njegova se vrijednost na Transfermarktu podigla s osam na 18 milijuna eura! Odnosno, 125%!

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Oduševljenje (pojedinih) medija i ukućana u Maksimiru, razumljivo je. Svaki transfer iz HNL-a od dvadeset milijuna eura fantastičan je posao. Međutim, priča ima i svoje manje sjajno naličje, jer odlaskom Šutala nameću se i neka nadasve neugodna pitanja: tko će zamijeniti reprezentativnog stopera i koliko će njegov transfer srozati stabilnost Dinamove igre u defenzivnom segmentu, te posljedično utjecati na ostvarenje ciljeva ove sezone?

Poznato je, naime, da Liga prvaka od iduće sezone ulazi u eksperimentalnu fazu ligaškog formata natjecanja, i Dinamo bi plasmanom u elitno društvo značajno unaprijedio svoj status na međunarodnoj razini (kroz rejting, ali i financijski aspekt Uefina projekta). Dakle, Dinamu je u interesu da ove sezone zadrži sve igrače i pokuša "izboriti mjesto za stolom s velikim dečkima". No, da bi maksimirski klub ostvario europski doseg mora ispuniti osnovni cilj: (p)ostati prvakom Hrvatske! Uvodne sekvence HNL-a ukazuju da bi "modri" mogli imati dramatično-problematičnu sezonu. Samo četiri boda u prva tri kola snažan su argument tom uvjerenju.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Bez zamjene na vidiku

Iskreno, uopće se ne nazire igrač koji bi mogao nadomjestiti Josipa Šutala u Dinamovu sastavu. Bilo bi doista lakomisleno i naivno povjerovati kako bi novopridošli Maxime Bernauer mogao "ući u kopačke" hrvatskog reprezentativca. Valjda postoji razlog - zašto jedan od spomenutih vrijedi 1,2 milijuna eura, a drugi (otprilike) dvadeset puta više. Teoretski, u Dinamovoj svlačionici postoji "skriveni" potencijal na stoperskim pozicijama. Sveukupno, u posljednja tri prijelazna roka u Maksimiru su investirali u središnje braniče 7,25 milijuna eura: prošlog ljeta stigao je Boško Šutalo (za 4,05 milijuna eura), te zimus Mauro Perković (dva milijuna). No, Igor Bišćan najčešće (u odsustvu J. Šutala) kao stoperski dvojac sjedinjuje (desnog beka) Stefana Ristovskog i Dinu Perića!

Da rezimiramo: u Dinamu postoje prinudne alternative za Josipa Šutala, ali ne i kvalitetne zamjene.

Linker
20. lipanj 2024 17:46