RENE NIJHUIS/ORANGE PICTURES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Rene Nijhuis/orange Pictures/shutterstock Editorial/profimedia
BRILJIRA NA VRATIMA

Junak iz sjene koji je i Engleze uspio dovesti do ludila: ‘Volio bih zaigrati u Hrvatskoj, bio bi to izazov‘

‘Hrvatska ne treba uopće brinuti o poziciji vratara. Ima ih čak i previše dobrih‘
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 03. listopad 2024. 13:22

Pobjedom u gradskom derbiju nad Veležom (1:0) Zrinjski je izbio na vrh ljestvice WWin lige BiH s 19 bodova iz 7 utakmica. Mostarci imaju 6 pobjeda i 1 remi, postigli su 17 pogodaka, a primili samo tri. Na posljednja tri susreta mreža im je bila “čista”, a zasluge za to svakako pripadaju i vrataru Marku Mariću (28), junaku Zrinjskog iz sjene. Prošle sezone bio je jedan od aduta Zrinjskog u Konferencijskoj ligi, sjajne obrane protiv Aston Ville se pamte. Kakva su očekivanja Zrinjskog u novoj sezoni, pitamo iskusnog vratara.

- Očekivanja su uvijek ista, dvostruka kruna je cilj. Želimo se stabilizirati na prvom mjestu kako bismo imali lakši put prema grupnoj fazi jednog od europskih natjecanja. To želimo svi u klubu, to žele naši navijači i cijeli grad, uživanje u europskim utakmicama kao prošle sezone.

Nakon serije pobjeda, posebno od posljednje u derbiju s Veležom, u Mostar se opet vraća nogometna groznica koju prošla sezona kad je Borac postao prvak i početak nove sezone nisu nagovještavali?

- Bilo je trenerskih promjena, od Krunoslava Rendulića, preko Željka Petrovića, do aktualnog Marija Ivankovića, ali zadržali smo visoku razinu. Ova sezona nije krenula dobro kad smo od Brava izgubili kući, u zraku je lebdjela neka negativa. Vjerovali smo, međutim, u sebe. Na uzvratu smo pobijedili, prošli i Botev, te dogurali do Vitorije, koja je jako dobra momčad koja dolazi iz jake portugalske lige. Nismo bili ni uigrani tada i Portugalci su nas nadigrali. Sad smo se stabilizirali, imamo širok kadar i novi igrači uklapaju se u naše standarde.

image
Miljenko Karacic

Zrinjski su do visina vodili hrvatski treneri Sergej Jakirović i Krunoslav Rendulić, Kup ste uzeli sa Željkom Petrovićem, sad je tu Mario Ivanković, domaći kadar koji je u Zrinjskom gradio igračku karijeru, a sada kreće i trenerskim izazovima ?

- Rendulić i Petrović bili su dva velika trenera koji su donijeli jedan novi standard. No, svi se nekako vraćaju na Jakirovića, koji je otvorio nove putove. Ivanković se tu sjajno uklopio, ima svoja načela koja mi pratimo i vidjet ćemo na kraju sezone kamo će nas sve to dovesti. Zadnji rezultati govore da smo na dobrom putu.

S obzirom na to da ste prije branili za klubove u Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Norveškoj, SAD-u i Grčkoj, je li dolazak u BiH bio korak unatrag i što vam je novo iskustvo donijelo?

- Prije dolaska u Zrinjski razmišljao sam čak o završetku karijere. Onda sam ovdje doživio životnu obnovu, uvjerio se da sve te priče koje su kružile o BiH ligi nisu točne, već je to vrlo ozbiljna liga koja korača naprijed.

Za razliku od dvije prošle sezone, u kojima ste vi i Borac bili ispred svih, sad je u borbi za naslov prvaka i Sarajevo predvođeno trenerom Zoranom Zekićem?

- Nova sezona sigurno će biti zanimljivija jer će se više klubova boriti za naslov prvaka. To automatski privlači veće zanimanje ljudi. Uz nas, Borac i Sarajevo, u dosadašnjem dijelu sezone dobro igraju i Željezničar i Posušje. Infrastruktura je također sve bolja.

Zbog dominacije Zrinjskog na utakmicama vi nemate puno posla. Kako je vrataru kad mora biti na oprezu više od 90 minuta, a mora jednom ili dvaput samo intervenirati?

- Praktično sam odrastao u sličnom klubu Rapidu. Moji treneri učili su me od prvih dana da maksimalno moram biti fokusiran na utakmicu upravo jer nemam puno posla i da jedan trenutak može biti važan. Braniti u momčadi koja je dominantna vrlo je zahtjevno, morate naći načina kako držati koncentraciju. U tome mi je najviše pomogao otac Zoran, s kojim sam vježbao u početku. U zadnjih deset godina radio sad zaista s dobrim trenerima vratara. Na mene je najveći dojam ostavio trener Claudio Rapacioli u Atromitosu u Grčkoj, gdje sam najmanje branio. Moram pohvaliti i Petra Zajčeka Tigra, koji me je trenirao u Akademiji Rapida.

I hrvatska škola vratara je priznata?

- Hrvatska ne treba uopće brinuti o poziciji vratara. Ima ih čak i previše dobrih, od Livakovića koji je broj jedan, daleko ispred svih s ogromnim zaslugama za velike uspjehe Hrvatske, do Kotarskog kojeg sam pratio u Grčkoj i oduševio me stavom i autoritetom na terenu. Naravno, ne treba zaboraviti ni Labrovića, Grbića, te Ivušića. Oni su sigurno i velika sreća za mlade vratare koji tek dolaze.

Do kada ste u Zrinjskom, kakvi su planovi ?

- Ugovorom sa Zrinjskim vezan sam do idućeg ljeta. Želim da sezona prođe bez ozljede i da rezultatski prođe kako svi u klubu želimo. Naravno, nadam se novom ugovoru u Zrinjskom, ali jednim okom svakako gledam preko granice, prema nekim višim standardima. HNL je sigurno jedna od opcija o kojoj razmišljam, kad se spomenu Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek i drugi klubovi, svakako je to izazov. Želio bih se okušati u Hrvatskoj svakako.

Poziv u reprezentaciju bio bi mi velika čast

I BiH ima dobre vratare. Izbornik Barbarez vjeruje Nikoli Vasilju čiji je otac Vladimir svojedobno branio za Hrvatsku. Sad je pozvan Zlomislić iz Rijeke, a tu je i Hadžikić iz Veleža. I vi imate i državljanstvo BiH, razmišljate li možda o reprezentaciji ?

- Sad je u prvom planu Nikola Vasilj. Gledao sam utakmicu BiH s Portugalom. Branio je zaista dobro. Potvrdio je razinu koju ima i koja je posljedica ne samo vratarskog gena koji nosi, već i iskustva iz Bundeslige. I Pirić ima dragocjeno iskustva iz dobrih klubova, tako da i BiH ima vratare na koje se izbornik sigurno može osloniti u vremenu koje slijedi. Ja sam branio za juniorsku vrstu Hrvatske. Tu sam, branim za Zrinjski, na očima sam ljudima zaduženim za izbor. Moje je da se pokažem na terenu, a naravno kad i poziv došao bila bi mi čast. (mik)

Linker
04. listopad 2024 10:29