AFP
SAMI HYYPIA O KOLEGI

'Jurčić ima zanimljiv pogled na nogomet. Ali, dobro, ne možemo se u svemu složiti'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. srpanj 2011. 17:11

Sami Hyypia, legendarni finski stoper, Liverpoolov kapetan, došao je u Helsinkiju posjetiti modru ekspediciju, doista bi bombastično zvučala priča 'Hyypiä Dinamu otkrivao tajne HJK-a’ . Međutim, povod posjetu bio je sasvim drugačiji. Iako Hyypiji u prvi tren nije najbolje leglo što su ga primijetila dvojica hrvatskih novinara, nećkao se bi li se zaustavio i odvojio nekoliko minuta.

- Nikad nisam bio u Hrvatskoj, zanimljivo, nikad nisam igrao niti protiv jednog hrvatskog kluba ili reprezentacije. A imam prijatelja tamo, Zvonko Komes je jedan od najvećih i stalno me zove da dođem u Hrvatsku. I doći ću, sigurno jednom.

Hyypiä je Komesa upoznao još dok je bio u Liverpoolu, Komes je tada bio privatni trener Igora Bišćana. Surađivali su dugo, putevi su im se ponovno spojili u Leverkusenu, gdje je Sami bio dvije godine. Upoznao je Hyypiä i Krunu Jurčića, naravno, izmijenili su poglede na nogomet.

- Ne sjećam ga se kao igrača, a kao trener ima zanimljiv pogled na nogomet. Nije baš da se potpuno slažemo, ali svatko ima svoje gledanje. Recimo, ja ne mislim da treba dijeliti način igre na napadački i ofenzivni, već da igrače treba učiti da razmišljaju od situacije do situacije, što je u tom trenutku najbolje učiniti. Ali, dobro, ne možemo se u svemu složiti, zar ne?

S njim je u Liverpoolu igrao i Igor Bišćan, trenutno ozlijeđeni Dinamov kapetan. Bili su dobri dok su dijelili svlačionicu Redsa, Hyypiä Bišćana jako dobro poznaje.

- O, Igor! Nisam ga dugo vidio, nismo se čuli. Lani sam na televiziji vidio isječak iz jedne utakmice i onda sam vidio da je u Dinamu. Sjećam se dobro tih njegovih dana u Liverpoolu, bio je mlad, teško se prilagođavao, nije mnogo pričao. Ali, bio je vrhunski igrač. Čujem da je sad potpuno drugi čovjek, obiteljski tip, kapetan, tko bi rekao, ha-ha.

U Leverkusenu mu je, pak, prošle sezone suigrač bio Domagoj Vida. Doista, Sami je već mogao naučiti i hrvatski koliko se družio s Hrvatima kroz karijeru.

- Vida je odličan, mladi igrač, mogao bi biti vrhunski ako popravi još neke sitnice u svojoj igri. I on je došao mlad u Leverkusen, nije se odmah uspio prilagoditi, ali pred njim bi trebale biti lijepe godine karijere. Ne znam mnogo o Dinamu, ali vidim da tu ima jako dobrih igrača.

Nudi li se on to, jer, nikad u karijeri nije bio prvak države, osim Lige prvaka s Liverpoolom, što je velik doseg, ne može se baš pohvaliti trofejima.

- Da, mogao bih doći u Dinamo i osvojiti naslov. Iako, znate, dok sam igrao u MyPi bili smo dvaput drugi, nisam uspio biti prvi niti s Liverpoolom, niti s Leverkusenom, zato, kad bih ja došao u Dinamo i on bi vjerojatno bio drugi.

Linker
23. rujan 2024 04:32