ANTHONY WALLACE Afp
CILJ JE POSTAVLJEN

Jurgen Klinsmann krenuo ambiciozno u novoj ulozi: ‘Bili su odlični u Kataru, nadam se da mogu donijeti još uspjeha‘

Ranije je vodio Njemačku i Američku reprezentaciju, a posljednji posao bio mu je na klupi Herthe
Piše: HinaObjavljeno: 08. ožujak 2023. 13:38

Novi izbornik muške nogometne reprezentacije Južne Koreje, njemački stručnjak Juergen Klinsmann, izjavio je u srijedu da je njegov prvi cilj osvajanje Azijskog prvenstva koje je na rasporedu sljedeće godine.

Bivši izbornik Njemačke rekao je novinarima da je "vrlo ponosan i privilegiran" što je prvi put u ovoj azijskoj zemlji nakon što je preuzeo mjesto glavnog trenera reprezentacije krajem veljače.

- Mislim da su napravili jako, jako dobar posao u Katru i nadam se da mogu donijeti još više uspjeha - rekao je 58-godišnji Klinsmann po dolasku u Južnu Koreju.

Azijsko nogometno prvenstvo je trebalo biti održano ovog ljeta u Kini, ali je zbog mjera te zemlje vezanih za suzbijanje širenja Covida-19 turnir prebačen u Katar i odgođen za početak 2024., zbog tamošnjih visokih ljetnih temperatura.

Južna Koreja na naslov azijskog prvaka čeka još od 1960., jedini put kad je ovo natjecanje održano na Korejskom poluotoku. "Azijski tigrovi" su bili pobjednici na prva dva izdanja (1956. i 1960.), a još su četiri puta osvajali drugo mjesto. Posljednji put su bili u finalu 2015. u Australiji, gdje ih je u produžetku (2-1) pobijedila domaća reprezentacija.

Klinsmannu je ovo treći trenerski angažman u svojstvu izbornika nacionalne momčadi, nakon što je bio na klupi reprezentacija Njemačke (2004. - 2006.) i Sjedinjenih Američkih Država (2011. - 2016.). Po odlasku s izborničke dužnosti u američkoj reprezentaciji imao je trogodišnju stanku, da bi od 2019. do veljače 2020. vodio berlinsku Herthu, što mu je i posljednji trenerski posao.

Linker
04. svibanj 2024 10:47