Drago Sopta / Cropix
TONY ADAMS ZA SN

'Kada je stigao, Niko je bio beba! Mislili smo da neće uspjeti, sve nas je razuvjerio'

U ofenzivi Kranjčar nije davao ono što se očekivalo, nije mu odgovarao 4-4-2. Čim smo promijenili na 4-3-3 išlo mu je sjano. Prekrasan momak, kaže lenendarni branič Engleske
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 02. veljača 2011. 13:29

Dinamovci su po dolasku u hotel Rixos Premium Belek u mnoštvu gostiju brzo zamijetili visokog plavokosog sportsmena odjevenog u crveno-crnu trenirku. Tko je ta poznata faca? Neki su zaključili da je posrijedi bivši njemački branič, bilo je i onih koji su tipovali na skandinavskog rukometnog veterana, no onda je Vahid Halilhodžić ponosno isukao točno rješenje:

- Što vam je, pa to je Tony Adams!

Uistinu, Tony Alexander Adams (44), legendarni stoper Arsenala i engleske selekcije, sada trener azerbajdžanskog prvoligaša Gabale. Čovjek iznimne karizme i jednako velike karijere - za Topnike je 1983. do 2002. nanizao 504 utakmice i postigao 32 pogotka osvajajući četiri naslova prvaka (prvi Otočanin kome je to uspjelo u rasponu od tri desetljeća!), tri FA kupa, dva Liga kupa, jedan Kup europskih kupova.

Neku večer pratili smo kako dva sata sjedi u ovdašnjem irskom pubu gledajući tv-prijenos sraza Hercules-Barcelona a da nije naručio ni čašu vode, kamoli kakvo drugo, ne daj Bože alkoholno piće, što je neobično za liječenog alkoholičara. Zapravo nije - Tony se izliječio, ali o tome kasnije.

- Bismo li mogli razgovarati? - pitala su Adamsa dvojica hrvatskih reportera i fotoreporter.

Odgovorio je srdačno:

- Nemam ništa protiv. Međutim, prvo izvijestite press-atašea.

Nije bilo prepreke budući da je Ramiz Karajev, ex-golman Hazara, bio pričuva kad je Dinamo ljeti 2007. razigravao s azerbajdžanskim prvakom, u Lenkoranu je završilo 1:1, u Zagrebu 3:1. Satnica je poštovana u potpunosti. Tony je bio spreman za Coca-Colu i sve teme. Prvo - Gabala?

- Svibnja 2010. potpisao sam na tri godine. To je sjajna prilika, imam sve ovlasti za stvaranje ne samo momčadi, nego i kluba. Projekt je zanimljiv. Zadovoljan sam i ja i predsjednik Taleh Hejdarov, razborit i mudar biznismen koji živi za klub.

Na internetskim stranicama pronašli smo Tonyjeve fotografije s destinacije udaljene 5.000 kilometara od Londona: kraj terena pasu krave, kola s gumenim kotačima vuku konji, u trenerovoj sobi strši golema fotografija šefa države Ilhana Alijeva.

- Team je mlad. Dosad sam priliku omogućio svim kandidatima, odsad slijedi uigravanje. Imamo i tri Brazilca, dva Jugoslavena. U Ligi 12 mi smo šesti.

Dok je u Portsmouthu sekundirao Harryju Redknappu upoznao je Niku Kranjčara. Dojmovi?

- Niko je jako dobar dečko. Nama je stigao kao beba. Kad sam ga sreo shvatio sam da je malo popunjen (op. a: rukom pokazuje oko pasa). Plašili smo se da neće izdržati ritam Premier lige. Ali, zahvaljujući silnoj nadarenosti, kakva ne krasi mlade engleske zvijezde, prilagodio se brzo igrajući na lijevoj strani. Jedino u ofenzivi nije davao ono što se očekivalo, nije mu odgovarao 4-4-2. Čim smo promijenili na 4-3-3 išlo mu je bolje. Krasan momak, prekrasan!

Nažalost, žele ga se riješiti u Tottenhamu?

- Čuo sam. I predlažem: neka ga pošalju nama u Gabalu!

Nasmijao se i pojasnio:

- Odšteta za Kranjčara, 7,5 milijuna eura, veća je od tržišne vrijednosti svih mojih igrača!

Tony sigurno zna i našeg Eduarda da Silvu?

- Pretpostavljao sam da u Engleskoj neće uspjeti, onda me Niko uvjerio da se radi o strašnom strijelcu. Šteta što je pretrpio užasnu ozljedu. Gdje je danas, u Ukrajini? Solidan izbor, Donjeck, osim ostalog, izvrsno plaća...

Nisam za izbornika stranca

Pamti još dvojicu:

- Šuker je jedan od najgenijalnijih golgetera koje sam gledao, a Boro Primorac divna osoba i sustavan stručnjak.

Kako doživljava Capella?

- On je super inteligentan, sposoban, trofejan. Ipak, ja nisam za izbornika-stranca. Englesku treba voditi Englez, Njemačku Nijemac, Hrvatsku Hrvat; kako bih se osjećao na klupi vaše vrste - svira se himna, svi pjevaju a ja šutim jer ne znam jezik! Zbog bossova-stranaca nacionalne momčadi sve više nalikuju klubovima.

Kad će se Engleska ponovo konkurirati za osvajanje SP-a?

- Nisam optimist. Ne valja nam sustav školovanja igrača i trenera. Dok svi na svijetu forsiraju talente, kod nas i dalje opstoji ona 'izbij loptu što dalje pa trči za njom!’ Tako se ne napreduje.

Glede stratega i ovo:

- Mi smo se dičili Bobbyjem Robsonom, Terryjem Venablesom, Ronom Greenwoodom, solidno se drži Redknapp i - tko još? Nitko! Slijed je prekinut, nestali smo. Drugi stalno nadiru, nas nema, mi stojimo postrance.

Može li Harry preuzeti Albion?

- Cijenim ga, iskusan je, savršen radnik, od njega sam dosta naučio.

Linker
02. svibanj 2024 21:47