ATTILA KISBENEDEK Afp
UBOJITI NAPADAČ

‘Kakav ponos, baš ponos nacije!‘: Talijani slave novog heroja, mogao bi biti velika prijetnja Hrvatskoj

Dragulj lidera Serie A zavladao je naslovnicama vodećih talijanskih medija, ali i društvenim mrežama
Piše: SNObjavljeno: 27. rujan 2022. 20:09

Piše: Marko Crnjak

Na licima depresivnih Talijana napokon se pojavio osmijeh. Nakon propalog lova na Svjetsko prvenstvo u Kataru, drugo u nizu koje će propustiti, nakon neprestanih i opravdanih govora o teškoj krizi reprezentacije, brojnih ozljeda i zabrinjavajuće smjene generacije, stiglo je i njihovih "pet minuta".

Ili bolje reći 180 minuta, presudnih za skok s trećeg na prvo mjesto A3 skupine Lige nacija. Tri pogotka uz čistu mrežu Azzurima su donijeli Final Four, od toga je dva režirao Giacomo Raspadori. Pobjedničkim golom Englezima na San Siru i vodećim na Puskas Areni protiv nabrijanih Mađara, Napolijev dragulj zavladao je naslovnicama vodećih talijanskih medija, a na društvenim mrežama zaradio laskavi epitet heroja nacije.

Zlatni su ovo dani Raspadorijeve karijere, složno su zaključili stručnjaci s "Čizme", a izvrsne reprezentativne nastupe zvijezde u zamjetnom usponu prokomentirao je i izbornik Roberto Mancini, rekavši da njegovi mladi izabranici uvelike obećavaju.

"Igrali smo s dvoje djece u napadu, Raspadorijem i Gnontom. Nadam se da će ovi momci zadržati kvalitetu i nastaviti napredovati u idućim godinama, jer na pravom su putu da postani razorni napadači", prosudio je Mancini poslije 2:0 slavlja u Budimpešti.

image
MARCO BERTORELLO Afp

No, ništa to slavlje ne bi značilo da Raspadori prethodno nije srušio Engleze. Tada je najbolje pokazao koliko mu je malo potrebno za kazniti protivnika. Izvrsno primanje duge lopte i jedan trzaj udesno bio je dovoljan za poljuljati ravnotežu vrhunskog beka Kylea Walkera, a ostatak obrane mogao je samo pogledom ispratiti 16-ak metara dug let ispaljene lopte s odredištem u mreži Nicka Popea.

"Najvažniji pogodak u dosadašnjoj karijeri", reagirao je talijanski list Corriere dello Sport na gol koji je pokrenuo lavinu oduševljenja, a na riječima hvale nisu štedjeli ni poslije Budimpešte.

"Mancini ga je pozvao natrag u reprezentaciju, a Raspadori mu je odgovorio demonstracijom zavidnih vještina. Odlično se prilagodio i izgleda kao pravi izbor, posebno veseli brzina njegove izvedbe kojom je potpisao Final Four. Kompliciranu igru učinio je jednostavnom, što uspijeva samo istinskim prvacima", natuknuli su što se očekuje od mladog potencijala koji je osvijetlio obraz već dugo pogubljenim europskim prvacima, a nema razloga ni sumnjati u Raspadorijev angažman u nadolazećim ogledima Italije, uključujući Final Four, na kojemu bi se talentirani 22-godišnjak mogao suprotstaviti Vatrenima.

Prvak bi mogao postati već ove sezone, nastavi li njegov Napoli tempom kakav su dosad pokazali. Momčad Luciana Spallettija na vrhu je talijanske Serie A s jednakim brojem bodova (17), ali boljom gol-razlikom od Atalante i, sukladno izvedbama Raspadorija, postiže rezultate koji nadilaze granice svih očekivanja.

Svijetlo plavi ovog ljeta riješili su se dugogodišnjeg napadačkog dvojca Mertens-Insigne. Zato su se opravdano otvorile sumnje u uspjeh, ali i prostor za dokazivanje novim imenima. Raspadori je stigao kao posuđeni igrač Sassuola, odigrao šest od sedam utakmica u prvenstvu i pritom postavio Napoli na prvo mjesto pobjedonosnim pogotkom protiv Spezije u završnici šestog kola, a vodeću poziciju zadržali su slavljem na San Siru protiv Milana. Poentirala je talijanska desetka i na svom premijernom nastupu u Ligi prvaka, kada je zabio za 2:0 (završilo 3:0) Rangersima na Ibroxu.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Prije posljednje dionice Lige nacija dres reprezentacije odjenuo je 13 puta i zabio tek u tri navrata, većinom u manje važnim utakmicama ili onima gdje njegov gol nije bio presudan – Litvi je utrpao treći od ukupno pet komada u kvalifikacijama za Katar, a još dva ostvario je u prijateljskom ogledu protiv Turske. Nekoliko mjeseci kasnije, iz jednog od onih koje možebitno treba razmotriti za kakvu reprezentativnu ulogu u budućnosti, Raspadori se prometnuo u čovjeka odluke u trenutku kada Italija bilježi deficit kvalitete u napadačkom redu.

"Raspadori, kakav ponos, kakav ponos nacije! Ne znam što reći, sretni smo i ponosni", ushićeno se nakon pobjede nad Mađarskom javio Giovanni Carnevali, direktor još uvijek mu matičnog kluba Sassuola, kojeg je za sad privremeno napustio za pet milijuna eura, a još 25 morat će nadodati Napoli želi li ga u potpunosti otkupiti.

Spalletti je također ostao oduševljen prvim njegovim koracima u novom klubu, rekavši uoči sezone da "pokazuje golemo tehničko umijeće". Jesu li svijetle prognoze nadarenom ofenzivcu točne, tek će se pokazati, ali kako bilo, Raspadori se u svojim povratničkim nastupima završnice drugog dijela Lige nacija predstavio kao svijetlo na kraju tunela Azzurra...

Linker
18. travanj 2024 17:46