Gazprom je, između ostalog, bio i sponzor Schalkea

 dpa Picture-Alliance via AFP
FINANCIJSKE POSLJEDICE

Kako će nogomet bez ruskih milijuna? Gazprom je vrlo izdašno sponzorirao Ligu prvaka, Euro, Ligu nacija...

Nakon ruske invazije na Ukrajinu mnoge su se tvrtke iz Rusije našle pod sankcijama
Piše: ivo KneževićObjavljeno: 06. ožujak 2022. 22:41

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do velikih promjena i u poslovnom svijetu s obzirom na sankcije uvedene Rusiji od strane zapadnih zemalja. Te novonastale promjene nisu zaobišle niti nogomet kao industriju gdje su mnogi klubovi, lige, pa i federacije suočene s velikim promjenama u poslovanju. Tvrtke koje posluju iz Rusije završile su na crnoj listi zemalja diljem svijeta, te gube poslove. Među njima, u nogometu se ističe Gazprom kao ruska tvrtka koja je izgubila najveće poslove u ovome kratkome roku.

Riječ je o ogromnoj međunarodnoj i jednoj od najvećih tvrtki općenito s interesima u nogometu. Proteklih se godina vrijednost Gazproma počela procjenjivati u bilijunima eura, a po zaradi smatra se najvećom tvrtkom u Rusiji. Gazprom se bavi energetikom, ponajviše prodajom plina i nafte. Kroz razne sestrinske tvrtke bave se još i financijama, medijima i zrakoplovstvom. Naglasimo da je Gazprom zapravo najveća tvrtka koja se bavi prirodnim plinom na burzama u cijelome svijetu. Nešto manje od polovice udjela u tvrtki dostupno je na burzama (gdje su cijele dionica dramatično pale), dok je većinskih 50,23% u vlasništvu ruske države, odakle i nastaju Gazpromovi veliki aktualni problemi.

St. Peterburg bez finala

Pogledajmo malo koliko je Gazprom bio uključen i investiran u moderni nogomet. Ruska je firma do prije tjedan dana sponzorirala tri europska kluba, Zenit iz St. Peterburga, Crvenu zvezdu iz Beograda, te Schalke 04 iz Gelsenkirchena. Zenit, aktualni ruski prvak, najuspješniji je od ta tri kluba s tri uzastopna domaća prvenstva i čestim europskim nastupima. Upravo je St. Peterburg trebao biti domaćin finala ovogodišnje Lige prvaka. Igralo bi se onda na tamošnjoj Gazprom Areni. Podsjetimo, za Zenit igra i član hrvatske reprezentacije Dejan Lovren, koji tamo nosi kapetansku vrpcu.

I Crvena zvezda je partner Gazproma, a beogradski klub posljednjih godina dominira u srpskom prvenstvu. Treći klub, Schalke iz Gelsenkirchena, raskinuo je suradnju s Gazpromom zbog ruske agresije. Schalke, iako trenutačno u 2. njemačkoj ligi, je veliki klub s ogromnom bazom navijača i velikim tržištem. Samim time i dalje privlače velike sponzore poput Coca-Cole, ali ostaje za vidjeti kako će se snaći bez unosnog i donedavno glavnog sponzora Gazproma, jer je klub već godinama suočen s dugovima.

No, s tim klupskim sponzorstvima na stranu dolazimo do onih pravih i velikih gubitaka Gazproma u nogometu, a to je prekid suradnje s UEFA-om u mnogim njenim natjecanjima, ponajviše u Ligi prvaka i europskim nogometnim prvenstvima. Samo za sponzoriranje Lige prvaka Gazprom je, pišu engleski mediji, UEFA-i plaćao 40 milijuna eura godišnje.

Ništa ni od SP u Kataru

Uz to, Gazprom je od UEFA-inih natjecanja još sponzorirao i Superkup, Ligu nacija, Ligu prvaka za mlade, Futsal Ligu prvaka, Nogometnu ligu za mlade (YFL) i naravno europsko nogometno prvenstvo. Gazprom je bio partner za nedavni Euro 2020, ali također i za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, gdje su surađivali s FIFA-om. Dogovor s tom ruskom kompanijom je postojao i za Europsko prvenstvo 2024. gdine, ali to je sada otkazano, a nema ih ni na popisu sponzora nadolazećeg Mundijala u Kataru.

Evo što je UEFA objavila o suradnji s Gazpromom:

"UEFA je odlučila prekinuti partnerstvo s Gazpromom u svim svojim natjecanjima. Odluka odmah stupa na snagu i pokriva sve dosadašnje dogovore uključujući Ligu prvaka, međunarodna reprezentativna natjecanja i Euro 2024. ", stajalo je u priopćenju europske nogometne federacije

UEFA i Gazprom surađivali su punih deset godina, od 2012. godine. Dodajmo za kraj kako Gazprom nije jedina ruska tvrtka koja ispašta zbog aktualne situacije. Klubovi diljem svijeta prekidaju suradnje s ruskim sponzorima, pa je tako primjerice i engleski premierligaš Everton prekinuo suradnju s tri ruska partnera, tvrtkama USM, Megafon i Yota. Ispaštaju i ruski klubovi i pojedinci, primjerice Spartak iz Moskve je ostao bez mjesta u Europskoj ligi kojeg je rezultatima zaslužio. Sve se to naravno odvija i izvan nogometa, u svim ostalim sportovima koje je sponzorirao ruski kapital.

Linker
28. travanj 2024 01:52