FRANCK FIFE Afp
NIJE ZA SVE NAJBOLJI

Kako je Messi osvojio sedam Zlatnih lopti: Sporili su mu naslov iz 2010., ali ovaj mu spore više od svih

Pogledajmo kako je slavni Argentinac kroz godine osvajao prestižnu nagradu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. studeni 2021. 22:44

Među bezbrojnim rekordima koje je Leo Messi izgradio tijekom svoje karijere je najviše se ipak izdvaja sedam Ballon d'Or nagrada. Tek osvojena sedma Zlatna lopta izazvala je pregršt polemika, ali pogledajmo kako je Messi osvojio prethodnih šest.

2009. - Messijeva prva Zlatna lopta

Zlatna lopta iz 2009. posebno se pamti i zato što je bila posljednja koja je dodijeljena prije nego što se na neko vrijeme spojila s FIFA-inom nagradom za najboljeg igrača godine svijeta. Messi je te godine dobio 473 glasa, više nego dvostruko više od drugoplasiranog Cristiana Ronalda. Time je postao prvi igrač koji je prošao kroz kompletan sustav mladih u igrača Barçi i osvojio nagradu.

Za Barcu i za Messija 2009. je bila iznimno uspješna. U svibnju su u finalu Lige prvaka pobijedili Manchester United, te tako zaokružili sezonu u kojoj su osvojili prvenstvo i Kup Španjolske. Messi je odigrao veliku ulogu u trijumfima momčadi, završio je sezonu s 38 golova, uključujući i sjajan gol glavom u finalu protiv Uniteda. Do same ceremonije dodjele Zlatne lopte, Messi i suigrači su dodali još dva trofeja - europski superkup i španjolski superkup. Tri tjedna kasnije osvojili su Svjetsko klupsko prvenstvo te tako podigli svoj šesti jednoj godini.

2010. - Messi je bio sjajan, ali jesu li Iniesta ili Xavi trebali dobiti nagradu?

Sve do 2010. Ballon d'Or bio je u organizaciji France Footballa, a FIFA je imala svoj izbor za najboljeg. To se promijenilo 2010., kada su nagrade spojene. To je trajalo ukupno šest godina. Proces glasovanja za FIFA Ballon d'Or temeljio se na FIFA-inim kriterijima, uz glasove izbornika i kapetana reprezentacija. Messi je osvojio 22,65% glasova za osvajanje nagrade, iako su neki smatrali da su njegovi suigrači iz Barçe Iniesta i Xavi, koji su nekoliko mjeseci ranije osvojili Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, možda i to i više zaslužili. No, bila je to još jedna produktivna sezona za Messija, koji je s 34 gola prvi put bio najbolji strijelac La Lige. Sezonu je završio s 47 golova u svim natjecanjima.

2011. - Messi ponovno nedodirljiv

Messi i Cristiano su se vratili na prvo i drugo mjesto na postolju 12 mjeseci kasnije u Zürichu. Argentinac je dobio 47,88% glasova u odnosu na 21,6% za Cristiana. Xavi je još jednom završio treći, a Iniesta odmah iza njega na četvrtom mjestu. Drugu godinu zaredom Messi je postigao 30+ golova u LaLigi, dok je Cristiano završio s 41 te uzeo Zlatnu kopačku. Kolektivno, bila je to još jedna zlatna godina za Barçu, koja je slavila duplu krunu te Ligu prvaka.

2012. - Messi zabijao kao na traci

Messi i Cristiano su se 2012. vratili u Zürich, ali ovaj put je bilo malo bliže. Messi je dobio 41,6% glasova za razliku od Cristianovih 23,68%. Messi je osvojio Ballon d'Or četvrtu godinu zaredom. Bila je to još jedna izvanredna godina za Messija. Zabio je najviše golova u jednoj sezoni La Lige (50) u njezinoj povijesti. I nitko u Ligama petice nikada inje zabio toliko golova. Taj mu je podvig donio i drugu Zlatnu kopačku. U jednoj kalendarskoj godini Messi je postigao ukupno 91 gol za klub i državu u svim natjecanjima, srušivši prethodni rekord legendarnog njemačkog napadača Gerda Müllera. S momčadi je Messi osvojio Kup, ali je Real Madrid uzeo La Ligu, a Chelsea je Barcelonu izbacio u polufinalu Lige prvaka.

2015. - Messi je osvojio posljednju FIFA-inu Zlatnu loptu

Cristiano je bio ispred Messija 2013. i 2014., ali Barcin br.10 se vratio i pokupio svoju petu Zlatnu loptu u prosincu 2015., posljednji put kada je ova nagrada dodijeljena u suradnji s FIFA-om. Messi je bio sjajan, završio je sezonu s 43 gola u La Ligi i 10 u Ligi prvaka dok je Barça osvojila Ligu prvaka, kao i osvojila oba domaća trofeja. Messi je tako i dalje imao prednost nad Cristianom – pet Zlatnih lopti u odnosu na tri sjajnog Portugalca.

2019. - Rekordna šesta Zlatna lopta

Najnovije izdanje Ballon d'Or je održan u Parizu 2. prosinca 2019. Messi je osvojio je nagradu pobijedivši rekordni šesti put. Barcelona je osvojila la Ligu, ali je u polufinalu Lige prvaka ispala od Liverpoola iako je u prvoj utakmici slavila 4:1. Messi je završio sezonu s 36 golova u LaLigi, šesti put je postigao 30+ golova u jednoj sezoni i šesti put dobio trofej Pichichi izjednačivši se s igračem po kojem je nagrada dobila ime, Telmom Zarrom. Također je morao napraviti mjesta za svoju šestu Zlatnu kopačku, što je bio još jedan rekord.

2021. - Prva Zlatna lopta u dresu koji nije Barcelonin

U prošloj sezoni Messi s Barcom nije osvojio ništa. No, igrao je jako dobro. La Ligu je završio s 30 golova i 11 asistencija, što mu je donijelo i osmi trofej Pichichi, iako ne i sedmu Zlatnu kopačku. Ona je otišla u ruke Roberta Lewandowskog, koji je zabio 41 gol za Bayern u Bundesligi. Messi je ukupno zabio 38 golova u toj sezoni. No, novu Zlatnu loptu donijela mu je Copa America koju je napokon osvojio s Argentinom. Zabio je četiri golova te uz Luisa Diasa (Kolumbija) bio prvi strijelac turnira. No, Messi je apsolutno zasluženo bio izabran i za najboljeg igrača turnira. U godini u kojoj nitko od Europljana nije toliko iskočio - iako Robert Lewandowski s pravom neće prihvatiti takav stav - Messi je na kraju stigao do sedme Zlatne lopte. Nikada neuvjerljivije, ali Messija nije puno briga. Broje se samo trofeji... Messijeva sedma Zlatna lopta ostat će upamćena i kao prva koju nije osvojio kao igrač Barcelone. Nego PSG-a u kojem ove jeseni ne igra na razini najboljeg igrača na svijetu.

Linker
15. travanj 2024 23:17