screesnhot
SRCE NOGOMETAŠA

KAKO JE MOGUĆE DA SE OVO DOGODILO LEGENDARNOM CASILLASU?! NIJE ČESTO, ALI... Je li ovo glavni razlog zbog kojeg je umalo došlo do velike tragedije?

Piše: Goranka JureškoObjavljeno: 03. svibanj 2019. 17:36

Šokantno je odjeknula vijest da je legendarni 37-godišnji španjolski nogometni vratar Iker Casillas imao srčani udar. Nakon liječničke intervencije kojom mu je vjerojatno ugrađen stent ili stentovi Casillas kaže da se dobro osjeća. Iz bolesničke postelje ‘tvita’ i zahvaljuje na podršci, a mnogi strahuju da to znači i kraj karijere velikog vratara.

- Iker više ne može profesionalno igrati nogomet. Odsad može voditi normalan život, ali za njega je karijera završena, misli španjolski kardiolog Juan Antonio Corbalan.

Nije često, ali...

Istodobno javnost se pita kako je moguće da netko u 37. dobije infarkt i to još netko tko svakodnevno trenira, živi zdravo, redovito kontrolira zdravlje...

- Na žalost, infarkta nisu pošteđeni ni mladi ljudi pa ni oni fizički aktivni. Ne može se sve spriječiti, kaže prof. dr. Maja Strozzi, intervencijska kardiologinja iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb. Dodaje da to istina nije česti slučaj, ali se događa.

SALZBURG, AUSTRIA - JUNE 01:  Iker Casillas of Spain looks on as he leaves the pitch after the warm up before the kick-off during an international friendly match between Spain and Korea at the Red Bull Arena stadium on June 1, 2016 in Salzburg, Austria.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
David Ramos/Getty Images / Getty Images
Iker Casillas

- Što je razlog infarkta kod Casillasa možemo samo nagađati. No, s obzirom na dijagnozu o kojoj se govori liječnici su mu najvjerojatnije ‘otvorili’ krvnu žilu i stavili stent, kaže prof. dr. Strozzi. Dodaje da je moguće razlog ovog akutnog infarkta miokarda početna ateroskleroza.

- To znači da ima plakove na krvnim žilama srca a iz nekog razloga, bilo stresa ili velikog napora, plak može puknuti i na tom mjestu stvori se ugrušak, objašnjava prof. dr. Strozzi.

Oštećenje srca

Moguće je da se primjerice dan ranije izlagao jačem fizičkom naporu, a da u tom trenutku nije imao nikakvih problema. Mogao je biti i pet minuta prije infarkta kod liječnika, a da sve bude u najboljem redu.

- Na žalost, premda vjerujemo da sve možemo imati pod kontrolom, činjenica je da to ne vrijedi za infarkt, kaže prof. dr. Strozzi.

Njezino je mišljenje vezano uz nastavak Casillasove karijere da je to teoretski moguće, ali to će ovisiti ipak o puno faktora. Puno toga ovisi o tome koliko mu je oštećeno srce odnosno koliko je vremena prošlo od trenutka kad mu je pozlilo do trenutka kad je žila otvorena.

Kako Casillas nije jedini sportaš sa zdravstvenim nevoljama, liječnici sve češće upozoravaju da je vrhunski sport “sve manje zdrav” odnosno da su napori koji se traže sve veći i sve opasniji za život sportaša.

Linker
28. travanj 2024 12:45