Suvlasnici Wrexhama Rob McElhenney (lijevo) i Ryan Reynolds 

 OLI SCARFF Afp
POTEKLE SU SUZE RADOSNICE

Kako je preuzimanje holivudskih zvijezda i ugovor s TikTokom oživjelo jedan od najstarijih klubova na svijetu

Nogometni uspjeh promijenio je svakodnevicu pitoresknog gradića od 60-ak tisuća stanovnika
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 23. travanj 2023. 11:00

Velški Wrexham peti je najstariji naogometni klub na svijetu. Nakon Notts Countyja, Hallama, Crayja i Sheffielda. Wrexham su 1864. osnovali članovi lokalnog kriket kluba.

Danas Wrexham živi u engleskoj National League (peti rang natjecanja), no poslije 15 godina uspio je ostvariti plasman u League Two. Uspjeh je ostvario u "mrtvoj trci" s Notts Countyjem, najstarijim klubom na svijetu (osnovan je dvije godine prije Wrexhama). Britanski Daily Mail donosi priču o pobjedničkom putu velškog kluba i koliko je nogometni uspjeh promijenio svakodnevicu tamošnje zajednice, pitoresknog gradića od 60-ak tisuća stanovnika.

Uspon je započeo kada su u klub došli novi vlasnici Ryan Reynolds i Rob McElhenney. Zanimljivo je da su klub financiralI unosnim ugovorom s TikTokom. Sponzorstvo spomenute platforme omogućilo je Wrexhamu kupovinu kvalitetnih igrača i iskorak u natjecateljskom smislu.

A što je Wrexham uopće imao za ponuditi? Ponajprije pivovaru Wrexham Lager koje je osvojila neke od najprestižnijih europskih nagrada za svoje proizvode. Zanimljivo, prodaja im je porasla tijekom pandemijske blokade kada su se udružili s Bootleggerom, navijačem Wrexhama čiji su YouTube uradci postali internetska senzacija.

Iza pozdrava – Welcome to Wrexham, posebna je atrakcija i ulični sajam. Kao i kultni kafić, koji je izgrađen u spomen katastrofe u Gresfordu kada je 1934.ondje poginulo 266 rudara. Od kojih su mnogi bili upravo navijači Wrexhama.

image
OLI SCARFF Afp

Također, lokalni pjevač, pjesnik i tekstopisac Michael ‘Scoot‘ Hett napisao je hit ‘Always "Sunny in Wrexham", kojega je na TikToku vidjelo preko 18 milijuna ljudi. Moć globalne povezanosti preko društvenih mreža učinio je Wrexham popularnim čak i među Amerikancima, koji dolaze vidjeti uživo ono što su "otkrili" na TikToku o velškom gradiću.

image
OLI SCARFF Afp

A pivovara Wrexham Lager ovoga bi tjedna trebala na tržište "izbaciti" novi proizvod – pivu Champions!

Linker
06. svibanj 2024 13:24