Đikić je posredovao u odlasku Valdasa Dambrauskasa na klupu Ludogoreca
 sn
TRENERSKI MERCATO

Kako je to moguće? Iz Hrvatske otišao u klub koji godinama oduševljava sve: ‘Isprva su bili skeptični...‘

U samo nekoliko dana nekolicina hrvatskih trenera smjestila se na atraktivnim adresama u inozemstvu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. siječanj 2021. 16:17

Valdas Dambrauskas (44) je i službeno predstavljen u Bugarskoj kao novi trener Ludogoreca. Nepoznati trener iz nogometno potpuno neatraktivne Litve, te u Europi jednako anonimne Gorice završio je u klubu koji već niz godina oduševljava rezultatima i igrama. Kako je to moguće?

- Hrvatska liga zauzima sve značajnije mjesto u Europi, ne samo kao tvornica igračkih talenata, nego i kao tvornica dobrih trenera. Dambrauskas je otišao u Ludogorec, Goran Tomić u Kinu, Zoran Zekić u Mađarsku. Očito je da tržište sve više cijeni dobar rad trenera nove generacije u Hrvatskoj - kaže Danko Đikić, menadžer koji je posredovao u Dambrauskasovom preuzimanju bugarskog prvaka.

- Ludogorec je jesenas na klupi imao Pavela Vrbu, trenera koji je vodio Češku i koji je s Viktorijom Plzen igrao Ligu prvaka. I tamo pate za velikim imenima, ali nakon što su očajno odigrali u Europskoj ligi i odlučili se zahvaliti Vrbi, zamolio sam ih da pomnije poprate Dambrauskasov rad u Gorici. Na to me nagovorio moj suradnik Dražen Boban, koji mi je stalno naglašavao da uživa u onome što kao trener Gorice pokazuje Litavac. Bugari su isprva bili skeptični, ali s vremenom su krenuli u obilnije analize, a nakon sjajne igre Gorice protiv Osijeka (4:1), odmah su s Dambrauskasom sjeli za stol i dogovorili se.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Danko Đikić godinama je zastupao samo igrače, posebno je poznat po vezama na portugalskom tržištu, ali u posljednje vrijeme poprilično se bavi i trenerima. Znamo da je Anti Čačiću otvorio vrata egipatskog Pyramidsa.

- Hrvatski treneri i inače su sve popularniji. Evo, Bilić i Leko preuzeli su dva najjača kluba u Kini, tržištu koje je naviklo dovoditi najveća trenerska imena. S Tomićem u Kini imamo tri trenera, što je nevjerojatno. Alen Horvat nedavno je preuzeo Al Nassr Ryadh, giganta iz Saudijske Arabije. Horvat ima put koji jako podsjeća na put našeg izbornika Zlatka Dalića. Opet, konkurencija među trenerima je strašno jaka, te zato treba jako puno lobirati i raditi. Na sreću, imamo mi još trenera za koje sam uvjeren da mogu proći na inozemnom tržištu - zaključio je Đikić.
Kako god, u samo nekoliko dana 2021. godine hrvatski treneri ili treneri iz HNL-a doista su se ‘razbacali’ po svijetu.

Linker
21. svibanj 2024 00:03