RANKO SUVAR/CROPIX
MOĆNA EKIPA

Kako je za kultni turnir složena momčad s velikim ambicijama: ‘Eduardo da Silva se odazvao pozivu!‘

‘Nisam dvojio ni jedne sekunde, ali sam postavio uvjet da moramo imati jaku momčad‘, kaže Tokić
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. studeni 2022. 12:10

Proteklog vikenda počelo je u Zagrebu 51. izdanje najvećeg hrvatskog malonogometnog turnira Kutija šibica. Ove godine malo u sjeni Svjetskog prvenstva u Kataru, ali, polako, ulaskom u prosinac i zanimanje za Kutiju će već tradicionalno porasti. Ove godine i jedini hrvatski sportski dnevnik ima momčad koja bi zaljubljenicima u hakl trebala pružiti mnogo zadovoljstva.

U suradnji s glavnim sponzorom, oformljena je momčad Furnir Sportske novosti, koja će u nedjelju 4. prosinca u dvorani velikog Pepsija Božića u Trnskom imati premijeru protiv Biovete. Lako sigurno neće biti, budući da se radi o momčadi koja je predvođena trostrukim strijelcem Tomislavom Haramustekom u pretkolu MNK Janje Vidikovac svladala s čak 9:0. No, Furnir SN je momčad s kojom neće biti šale...

Složena dobra momčad

Ljudi za vezu bila su poznata zagrebačka malonogometna braća Filip i Sven Dedić. Filip će imati ulogu voditelja, dok će Sven, danas 31-godišnjak, nekad silno nadareni polaznik nogometnih škola Dinama i Zagreba, biti dio sjajnog igračkog kadra.

- Neću da slažemo momčad tek toliko da nastupimo. Ako ćemo igrati, neka to bude prava stvar - poručio je Sven.

Krenuo je u akciju i u kratko vrijeme napravio čudesan posao. Na vratima golman Jaruna Luka Spudić, u polju srpski futsal reprezentativci Marko Perić i Mladen Kocić, slovenski Alen Fetić, Jakov Mudronja i Marinko Šamija iz Crnice pa Bruno Jakovljević, Silvio Toth... Među njima i Denis Kolinger, 28-godišnji stoper CFR Cluja, koji je 2017. u vrijeme izbornika Ante Čačića upisao i jedan nastup za A-reprezentaciju Hrvatske.

- Sven Dedić je igrao u Zagrebu s Denisom Kolingerom, koji mi je u međuvremenu postao zet oženivši moju kćer. Sven je po prestanku aktivne igračke karijere prešao u poduzetničke vode u kojima sam ja više od 30 godina. Malo poduzetništva, malo sporta i evo nas na Kutiji. Ovo je naše prvo sudjelovanje na turniru koji inače svake godine pozorno pratim i iznimno sam sretan što ćemo po prvi put imati svoju momčad - poručio je Željko Tokić, vlasnik tvrtke Furnir, glavni sponzor bez kojeg stvaranje tako jake momčadi ne bi bilo moguće.

image

Željko Tokić

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Kutija šibica je čast

- Kada mi je Sven došao s idejom da prijavimo ekipu za KŠ koja bi igrala pod imenom Furnir Sportske novosti, nisam dvojio ni jedne sekunde, ali sam postavio uvjet da moramo imati jaku ekipu da ne osramotimo imena Furnira, jedne od najstarijih tvrtki osnovane 1928. koja se bavi namještajem, kao i dugovječne i popularne sportske tiskovine SN. I tako je nastala momčad za koju se iskreno nadam da će dogurati jako daleko. Sami kažete da imamo jaku momčad i očekujem da će nam se pridružiti još neki poznati igrači, tako da i ja i igrači očekujemo barem četvrtfinale, nastup na Štefanje, a onda je dalje sve moguće - dodao je Tokić.

No jakim igračkim imenima tu nije kraj. Za Furnir SN bi trebao nastupiti i velikan hrvatskog nogometa, danas 39-godišnji Eduardo da Silva.

- Eduardo je moj dugogodišnji prijatelj i čim sam ga nazvao da se priključi našoj ekipi, rado se odazvao pozivu. S tim da on s obitelji u Hrvatsku dolazi 16. prosinca pa se toplo nadam da ćemo do tada još biti na turniru - otkriva Tokić.

image

Eduardo da Silva u dresu hrvatske reprezentacije

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Kutija šibica i u njegovom srcu ima posebno mjesto:

- Mi koji smo rođeni u Zagrebu, a i svi oni koji žive i vole grad Zagreb i pritom su i zaljubljenici u nogomet, znaju da je KŠ najjači i najdugovječniji malonogometni turnir u državi i u cijeloj regiji. Sudjelovanje na takvom turniru je iznimna čast i veliko zadovoljstvo - zaključio je Tokić.

Svaki poduzetnik bi dio svoje dobiti trebao izdvajati za sport

Tokić je bivši predsjednik NK Hrvatski dragovoljac, glavni čovjek košarkaškog premierligaša Furnira...

Otkud ta ljubav prema sportu?

- Još otkad sam bio klinac. Brat i ja bili smo sportaši, bavili smo se hrvanjem, a ja sam nakon što sam slomio ruku počeo boksati, međutim nismo imali podršku roditelja kao ni financijske mogućnosti tako da smo se rano prestali natjecati, ali smo uvijek na neki način ostali amaterski baviti sportom. Dakle, osjetio sam na vlastitoj koži kako je teško biti profesionalni sportaš bez financijske pomoći. Kad god imam mogućnosti volim i želim pomagati sportu i to bez ikakvog osobnog interesa jer ja ne živim od sporta već od svog posla. Svi znamo da je naša domovina leglo uspješnih sportaša i bilo bi ih još više kad bi svaki poduzetnik dio svoje dobiti izdvajao za sport, što ja stalno zagovaram. A ne da imamo problem s Gradom Zagrebom koji u svom proračunu umjesto da ih poveća, znatno smanjio izdvajanja za razvoj sporta, a problem su i nedovoljne olakšice za poduzetnike koji izdvajaju za sport - rekao je Tokić i svim sportašima i čitateljima SN zaželio puno zdravlja u nadolazećoj 2023. godini.

Linker
08. svibanj 2024 06:43