WOJTEK RADWANSKI Afp
LOŠ POČETAK

Kako, molim? Kiks predsjednika Poljskog nogometnog saveza pri imenovanju izbornika zapalio društvene mreže

Trenerski debi imat će u ožujku tijekom kvalifikacijskih utakmica za nadolazeće Europsko prvenstvo
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 24. siječanj 2023. 17:27

Mjesto poljskog izbornika bilo je gotovo mjesec dana upražnjeno nakon što je savez odbio produžiti ugovor s Czeslawom Michniewiczem koji je istekao krajem prošle godine. Nasljednik je ovog utorka službeno objavljen u liku i djelu Fernanda Santosa.

image
WOJTEK RADWANSKI Afp

Iskusnog 68-godišnjeg stratega predstavio je predsjednik poljskog nogometnog saveza Cezary Kulesza na ceremoniji u Varšavi, ali ipak potkrao se jedan vrlo bitan detalj. Dok su kamere snimale, a novinari čekali izjavu, Kulesza je krivo izgovorio ime novog izbornika nazvavši ga Felipe Santos. “Nismo htjeli nekoga koga trebamo učiti kako se vodi reprezentacija. U obzir se uzimalo iskustvo, karizma, rad sa grupom, jer to nije lak posao. Iznad svega, on je i uspješan trener. Takav trener je postavljen za izbornika. Ovo je Felipe Santos", rekao je prvi čovjek Poljskog nogometnog saveza. Greška se vrlo brzo proširila Twitterom pa su se Poljski navijači počeli na razne načine šaliti na sporni trenutak.

Jedan je pratitelj podijelio Transfermarktov profil nogometaša koji se zove Felipe Santos te ima 27 godina i nastupa u Azerbajdžanu za Qabalu.

Drugi je pak objavio uređenu fotografiju na kojoj novi izbornik drži dres natpisa Felipe Santos.

No šalu na stranu, Fernando Santos ozbiljno je trenersko lice kojemu je ovo treći reprezentativni angažman u trenerskoj karijeri. Jedan je od rijetkih koji je vodio sva tri portugalska velikana (Benficu, Sporting i Porto), a nakon nekoliko epizoda u grčkim klubovima je 2010. preuzeo ulogu izbornika Grčke s kojima je nastupao na EURO-u 2012., kao i na Svjetskom 2014., a onda je postao je selektor Portugala s kojima je postao europski prvak 2016. godine, a 2019. je osvojio i Ligu nacija. Međutim, savez je smatrao njegovu epizodu na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022., vrlo neuspješnom nakon što su ispali od Maroka u četvrtfinalu (1:0), što je dovelo do smjene na izborničkom mjestu.

Debi u novoj ulozi imat će 24. ožujka, kada će se Poljaci suočiti sa Češkom u okviru kvalifikacija za Euro 2024. Tri dana kasnije, pred domaćom publikom igrat će protiv Albanije, a s njima su još u skupini E Farski otoci i Moldavija.

Linker
25. travanj 2024 10:38