Matty Cash

 ZHANG ZHANG/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA
POVUKLI SU PRAVI POTEZ

Kako se praviti Englez: Tri engleska anonimca postali zvijezde Čilea, Poljske i Mađarske, ovo su njihove priče

Zajedničko im je da do jučer nisu znali natuknuti dvije rečenice španjolskog, mađarskog ili poljskog
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 20. lipanj 2022. 15:20

Kako se zove engleski nogometaš, jedini strijelac za reprezentaciju one večeri kada su na Euru 2020 igrali Engleska i Škotska? U svojem travanjskom broju nogometni magazin FourFourTwo predviđa da ovo pitanje ima lijepu pub kviz budućnost, evo i zašto. Dva nogometna arhineprijatelja spomenute večeri na Wembleyu odigrala su, naime, ćelavu utakmicu bez pogodaka, ali jedan je Englez ipak zabio gol za nacionalnu momčad. Dogodilo se nekih 6 tisuća kilometara južno od Londona, u brazilskoj Cuiabi, na turniru Copa America. Ben Brereton Diaz matirao je golmana Bolivije osiguravši Čileu 1-0 pobjedu.

"Liberalizacija"

Godinu dana poslije Brereton Diaz, napadač Blackburna rođen u Stoke-on-Trentu, dobiva zanimljivo društvo u setu pub kviz pitanja o engleskim nogometašima koji pobjeđuju onih večeri kada Engleska gubi utakmice. Uzmimo, na primjer, prošli tjedan i utakmicu u kojoj su Mađari na Molineux stadionu pregazili 'tri lava' Garetha Southgatea (4-0). Sat vremena na terenu u dresu pobjedničke momčadi proveo je izvjesni Callum Styles. Nemojte sebi predbacivati ako nikad niste čuli za 22-godišnjeg 'Mađara' rodom iz Oldhama, jer niti strastveni fanovi Championshipa u njemu ne prepoznaju osobitu klasu. Njegov je Barnsley upravo ispao iz lige.

image

Alidu Seidu i Ben Brereton Diaz

CHARLY TRIBALLEAU Afp

Matty Cash, branič Aston Ville, nema takvih problema, ali s posljednje akcije nacionalne momčadi on se za razliku od Stylesa u klub vratio pokisao. Cash je od ove godine reprezentativac Poljske i premda dijeli svlačionicu s velikim Lewandowskim baš se i nema čime pohvaliti. Otrgnuo je bod Nizozemcima u Ligi nacija, ali i dvaput kapitulirao pred Belgijcima…

U vremenu liberaliziranih viznih režima, kada svaki balkanski mafijaš koji drži do sebe posjeduje hrvatsku putovnicu, priča o pretrčavanju sportaša iz jednog u drugi nacionalni tabor zapravo nije nikakva posebnost, ali plima engleskih nogometaša koja se upravo razlila od Južne Amerike do istočne Europe svejedno privlači pozornost. Svim ovim mladićima zajedničko je da do jučer nisu znali natuknuti dvije rečenice španjolskog (Brereton Diaz), mađarskog (Styles) ili poljskog (Cash), jedva da su pojma imali o svojim dalekim korijenima, ali su se rado bacilli u avanturu jednom kada su im na vrata zakucali emisari iz Santiaga, Budimpešte i Varšave. Reklo bi se kod nas da su se vješto napravili Englezima udahnuvši svojim karijerama novi zamah.

Ne možete ih osuditi, jer ako ništa drugo, njihove su priče zabavne i svijetu nogometa daju neke nove i egzotične okuse. Uzmimo, za ilustraciju, Breretona koji je tek prošle godine službeno prigrlio majčino prezime Diaz. Njegov su golgeterski talent skauti registrirali već u mlađim uzrastima: igrao je za U-19 englesku vrstu u momčadi s Mountom, Reeceom Jamesom i Ramsdaleom, ali je na ulasku u seniorski pogon negdje zapeo i suigrači su mu pobjegli iz vidokruga. Onda je u nekom 'matchday' programu uzgredno spomenuo da mu je majka Čileanka i ubrzo se zavrtilo zgodno kolo.

Velika kampanja

Podatak je zaintrigirao Marka Hitchena, lokalnog nastavnika, navijača Blackburna i – ovdje najvažnije – skauta za igricu Football Manager. Na njegovu zamolbu urednici popularne igre Breretona su učinili dostupnim kandidatom u verziji za 2021. godinu. Kada su to shvatili 'menadžeri' hobisti iz Čilea, pokrenuli su kampanju na društvenim mrežama. #BreretonALaRoja je na prepad osvojio Twitter, Čileanci su poludili za igračem koji danas na instagramu ima brojniju sljedbu (1,4 milijuna) nego njegov Blackburn.

U svibnju prošle godine novi čileanski izbornik Martin Lasarte je odlučio provjeriti tko je i što je taj Brereton Diaz. Poslao mu je pozivnicu za okupljanje nacionalne momčadi, ali usred pandemije nije bilo lako srediti papirologiju. Uskočio je sin bivšeg laburističkog lidera Jeremyja Corbina, čija je bivša žena Čileanka.

"Jedan jedini put bio sam u Čileu kao šestomjesečna beba. Dvadeset godina poslije vratio sam se kao reprezentativac. Moja majka je s obitelji doselila u Englesku kada je imala 13 godina. Da je upoznate, mislili bi da je Engleskinja", smije se Brereton Diaz.

image

Matty Cash

JOHN THYS/AFP/PROFIMEDIA

Na dolasku u reprezentaciju igrač je strahovao da će jezična barijera biti nepremostiva prepreka, ali 'broken english' koji govore Alexis Sanchez i Claudio Bravo pomogli su mu da se prilagodi. Ubrzo su u pomoć priskočili i drugi suigrači, tutnuli su mu u ruke joystick i zaigrao je FIFA-u. Počeo je učiti jezik, igrati i zabijati golove. U 15 nastupa ubilježio je četiri pogotka za Čile i u svojoj drugoj domovini izazvao 'Breretonmaniju'. Ubrzo nakon debija snimao je čileansku reklamu za Pepsi, a u sljedećim kadrovima gledao kako organizirane ture čileanskih turista slijeću na Ewood Park kako bi ga vidjeli u dresu Blackburna.

Slučaj Mattyja Casha koji od prošle jeseni nosi dres Poljske je još živopisniji i uključuje Staljinove čistke i sibirske logore. Cashov pradjed je kao dijete poljskog političkog disidenta selio od Sibira preko Irana sve do Tanganjike, gdje su britanske kolonijalne vlasti osigurale azil za 6 tisuća sovjetskih zarobljenika. Na koncu putešestvija napokon se 1948. domogao Liverpoola gdje će mu se kasnije roditi kćer Barbara, majka nogometaša Aston Ville.

Za svoju poljsku liniju Matty Cash se zagrijao prije dvije godine, ali tadašnji predsjednik Saveza, veliki Zbigniew Boniek, nije imao sluha za tu vrstu novačenja reprezentativaca iz uvjetno rečeno poljske dijaspore. Trebalo je pričekati da prepusti mjesto nasljedniku Cezaryju Kuleszi, koji je zajedno s izbornikom, Paulom Sousom, brzo krenuo u akciju. Matty Cash je u međuvremenu već skupio sedam nastupa za nacionalnu momčad i prije tjedan dana upisao svoj prvi gol u dvoboju s Nizozemskom.

Nostalgija

Ako i nije posjećivao daleke rođake u novoj domovini, Cash je barem slušao nostalgične priče o Poljskoj u obiteljskom domu. Callum Styles, međutim, do prije dvije godine nije imao pojma da u sebi ima i mađarske krvi.

"U vrijeme lockdowna sam se malo više zainteresirao za priče o porijeklu o moje obitelji i tek tada sam osvijestio činjenicu da mi je baka Mađarica. Mislim da bih po jednoj liniji mogao biti kandidat i za poljski dres. Uglavnom, prije godinu dana sam gledao utakmice Eura u pubu u Manchesteru i navijao za Englesku. Kao i svi oko mene, bio sam depresivan kada smo izgubili u finalu protiv Talijana", iskren je bio Styles dok je najavljivao utakmicu Engleske i Mađarske.

image

Callum Styles (desno)

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Za Mađare je 22-godišnjak debitirao u ožujku ove godine, ušao je s klupe u meču sa Srbijom. U međuvremenu se svidio Marcu Rossiju, Talijanu na mađarskoj klupi, i osvojio je dres prvotimca. Ali paralelno s usponom u svlačionici nacionalne momčadi vozio je spust u dresu Barnsleya. Klub je skliznuo u treći razred engleskog nogometa, što znači da je Styles prisiljen tražiti ambiciozniji klub. Spominju se Nottingham Forest i Fulham, ali i Ferencvaros.

"Nema zabune, ja sam i dalje Englez, navijač engleske reprezentacije, ali vrlo sam počašćen i sretan što sam dobio ovakvu priliku. Mađari su me sjajno prihvatili, a nadam se da su moje nastupe vidjeli i skauti premierligaških klubova", dodaje Styles.

Linker
18. svibanj 2024 23:15