Karim Benzema

 AFP/AFP/PROFIMEDIA Afp/afp/profimedia
NEDOPUSTIV SCENARIJ

Karim Benzema izaziva nove kontroverze, trese ga kriza kakvu nije doživio šest godina: ‘Ne mogu sve sam‘

Francuski centarfor još jednom je pokazao da ga mišljenje kluba baš i ne zanima
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 07. travanj 2024. 22:12

Karim Benzema još jednom je u centru pažnje nogometne Saudijske Arabije. Dok bi u Španjolskoj najčešće zarađivao mjesto na naslovnici zaslugama sjajnih igara i spasiteljskih poteza u Real Madridu, iskusni Francuz na Bliskom istoku uglavnom vuče negativne tonove, budući da je debitantsku sezonu "u pustinji" obilježio brojnim kontroverzama.

- Zašto ne igram kao u Španjolskoj? Nisu to iste utakmice ni isti igrači. Trebam pomoć na terenu, trebam suigrače i još puno stvari. Nadam se da ću dobro završiti sezonu, ali ne mogu sam pobijediti utakmicu - ljutito je poručio 36-godišnji vlasnik Zlatne lopte (2022.) nakon remija (0:0) njegovog Al Ittihada i Al Taawouna.

Svakako Benzema ima razloga za frustracije, što na momčadskoj, što na individualnoj razini. Naime, francuski killer nije postigao pogodak u prethodnih osam odigranih utakmica u svim natjecanjima. Posljednji gol pamti sa sredine prosinca, otad je propustio tri ogleda zbog ozljede leđa, a u svim ostalima ostao "sterilan". Radi se o golgeterskoj krizi kakvu Benzema nije doživio nepunih šest godina! Posljednji niz od osam sušnih utakmica pamti iz rujna i listopada 2018. kao igrač Kraljevskog kluba, kada je redom propuštao zabiti Romi, Espanyolu, Sevilli, Atletico Madridu, CSKA Moskvi u srazu koji je presudio Nikola Vlašić, zatim Deportivo Alavesu i Levanteu.

Budući da je Benzema oživio rijetko neslavni rekord, i dalje ostaje na samo 9 ligaških pogodaka u aktualnoj sezoni, što ga jedva svrstava u top 20 (na 17. mjesto) strijelaca saudijskog prvenstva. Za to vrijeme njegov suigrač iz ofenzivnog reda Abderrazak Hamdallah broji 18 golova, više imaju samo Cristiano Ronaldo (29) i Aleksandar Mitrović (18), stoga je malo čudno da Benzema govori kako sam mora vući momčad.

Vjerujemo da saudijski klubovi, poput europskih, brinući za imidž sugeriraju igračima da ipak ne treba kazati baš sve što im je na umu, ili barem da bi se negodovanja, kada već ne ostaju tema rasprave "unutar četiri zida", trebala "upakirati" na donekle pristojan način. No, Benzema je u više navrata pokazao da ga mišljenje kluba, koji mu isplaćuje 100 milijuna eura godišnje i dodatnih 20 za promociju Svjetskog prvenstva u Saudijskoj Arabiji 2034., pretjerano ne zanimaju.

Primjerice, na prijelazu iz prošle u ovu godinu Francuz je naljutio klupsku vrhušku nedozvoljenim napuštanjem momčadi i zemlje. Nakon jednog treninga, zaputio se u Madrid i kasnije na Mauricijus, a da pritom nikoga nije obavijestio o odlasku. Tijekom boravka u otočnoj državi navodno se 10 dana nije javio kolegama, a treninzima se vratio sa 17 dana zakašnjenja i poljuljao odnos s klubom i navijačima. Odmah se posvađao i s trenerom Marcelom Gallardom, koji ga je kratkoročno udaljio od momčadi. Uslijedile su priče o povratku u Europu, nova epizoda u Lyonu djelovala je kao realna opcija, u "kuloarima" se spominjao i Manchester United ili posudba u drugi saudijski klub, ali u konačnici je Benzema ostao u istom dresu.

U tako skromnom trenutku najveće zvijezde, Al Ittihad novim ‘kiksom‘ zaostaje 30 bodova za liderom Al Hilalom. Nedopustiv je to scenarij za aktualnog prvaka zemlje, sada nekonkurentnog i u Ligi prvaka iz koje ih je prije mjesec dana ispratio upravo Al Hilal u četvrtini finala. Lako je moguće da Al Ittihad sljedeće sezone neće ni zaigrati u LP s obzirom na to da im trećeplasirani Al Ahli bježi pet bodova. Vjerojatnije je da će se morati zadovoljiti AFC Ligom prvaka 2, tamošnjem pandanu Europske lige, što je za klub koji djeluje pod "kumstvom" kraljevske obitelji ravno debaklu.

Linker
25. travanj 2024 13:21