Matjaž Kek
 ALEXEY FILIPPOV/SPUTNIK/PROFIMEDIA Alexey Filippov/Sputnik/Profimedia
‘PITANJE ZA 10 MILIJUNA EURA‘

Kek odlazi sa slovenske klupe? ‘Tako plaho ne bismo dobili ni Zanzibar, a kamoli svjetske doprvake...‘

‘Umjesto ispod vrha, naš nogomet živi 20 tisuća milja pod morem‘, komentar je slovenskog lista Delo.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. rujan 2021. 22:08

Slovenci su deklasirani na Poljudu, ali nogomet u Deželi ipak nema isti status kao u Hrvata. Jedan je dan bilo dovoljno, već drugi naslovnice sportskih rubrika zauzimaju odbojkaši i biciklisti. Europska su prvenstva u tijeku, odbojkaši su u Ostravi, "kolesarji" u talijanskom Trentu i Tadej Pogačar je trenutno važniji od Iličića i Keka.

Neuspjehom svoje reprezentacije bave se u rijetkim analitičkim komentarima, a ključno je pitanje "hoće li Kek zaista otići", kako je tekst naslovio Maribor24 iz pera novinara Jaše Lorenčiča.

"Nakon glatkog i najvećeg poraza Slovenije u posljednjih petnaest godina i sam je Matjaž Kek sumnjao u svoju budućnost.
- Zajedno ćemo sjesti u Ljubljani i vidjeti kako i ako dalje - rekao je za Šport TV na splitskom Poljudu."

Činjenice su jasne, Kek u reprezentaciji ima ugovor do idućeg ljeta, a Sloveniju očekuju još četiri jesenske utakmice do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

- Ja sam prvi koji nema što kriti. Ja sam glavni. To nije bilo na razini standarda. Odgovornost je na meni - kazao je Kek.

Puno je upitnika glede budućnosti slovenske reprezentacije. Razvidno je to iz naslova u Primorskim novicama.

"Jasna je sadašnjost, ali vrlo maglovita budućnost".

image
Matjaž Kek
ALEXEY FILIPPOV/SPUTNIK/PROFIMEDIA Alexey Filippov/Sputnik/Profimedia

Slovenci su zapeli u procesu stvaranja reprezentacije koja se namjeravala vratiti u pobjedničke dane što ih je Kek ispisivao u prvom mandatu. Kek je potpisao povijesnu premijernu pobjedu Slovenije na SP-u u Južnoj Africi 2010. Te godine Slovenija je dosegnula najbolji ranking, momci iz Dežele bili su 15. reprezentacija svijeta. Ali, od prošlosti se ne živi. Keku je ostala još godina mandata, ali objektivno je da će već tijekom jeseni znati kakva mu je budućnost na klupi Slovenije, koja očigledno nema širinu kadra da bi ušla u konkurenciju pozicije koje vode na velika natjecanja.

"Umjesto ispod vrha, naš nogomet živi 20.000 milja pod morem", naslov je iz komentara u Delu.

"Kako, s kim i na koji način dalje nakon Splita? Ovo je pitanje za dobrih deset milijuna eura, koliko će dobiti sudionici eura u Njemačkoj 2024., jer Sloveniji više ne ide dobro u borbi za Katar. Kek je u Splitu pogriješio oslanjajući se na kriva imena. Slovenci su u prvom poluvremenu počinili samo četiri prekršaja. Na tako plah način ne bismo zaustavili niti momčad s Djevičanskih otoka ili Zanzibara, kako bismo svjetske viceprvake", rečeno je u komentaru Dela.

Posebna priča je Josip Iličić. Ne može se reći da su se slovenski mediji pretjerano bavili ponašanjem Iličića na Poljudu iako je napadač Atalante ponudio priču. Nezainteresirano je 33-godišnji Iličić izašao s travnjaka prilikom zamjene i direktno produžio u svlačionicu ne pogledavši nikoga na klupi. Ni izbornika, ni suigrače. Ali, ako je suditi po statistici nastupa, nije problem na relaciji igrač - izbornik. Od svojih 13 zgoditaka za Sloveniju, osam ih je postigao u zadnje tri godine otkad je Kek na klupi. Iličić je u aktualnim kvalifikacijama odigrao pet utakmica postigavši jedan pogodak, u porazu protiv Rusije. Međutim, logično je pitanje motiva. Kako se osjeća tankoćutni nogometni znalac i veliki emotivac, nezahvalno je nagađati. Ali, bez pravog Iličića Slovenija nema klasu. Ima golemi potencijal u 18-godišnjem Šešku, ali nema "svog Modrića".

Da, Iličić je Slovencima ono što je Luka Vatrenima. Igrač koji oplemenjuje igru, nogometaš čija prisutnost na terenu pruže cijeloj momčadi drugu dimenziju. Ali, samo zainteresirani i motivirani Iličić, a ne Iličić iz splitskog izdanja. S 33 godine ostaje mu tek teoretska prigoda za odlazak u Njemačku 2024. kada će imati 36 na leđima. Zato, ako Kek želi ostati, ako želi produžiti ugovor, mora prvo sjesti s Iličićem, vidjeti kakvi su njegovi planovi. Treba znati na kome će bazirati selekciju. Jasno, pod uvjetom da želi ostati na klupi Slovenije, ali u takav rasplet nitko u Deželi nije uvjeren s tim da nema špekulacija oko eventualnih nasljednika.
No, pitanje je jesu li Vatreni otvorili susjedovu Pandorinu kutiju? Sami Slovenci najbolje znaju odgovor.

Linker
23. travanj 2024 13:46