AFP
PROBLEMI NA STARTU

Kiksevi velikana! Shvatili su kako će težak biti put na Svjetsko prvenstvo: ‘Teško prosipanje bodova‘

Tricolori doma osvojili samo bod protiv Ukrajinaca, kao i Furija protiv Grka...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. ožujak 2021. 15:36

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru mogle bi biti vrlo zanimljive i neizvjesne. Već je prvi kvalifikacijsko kolo donijelo dosta iznenađujućih rezultata, favoriti su posrtali tamo gdje se to baš i nije očekivalo. Hrvatska je po prvi put izgubila od Slovenije, Nizozemska se vratila starim navikama, te je izgubila od Turske, svjetski prvaci Francuzi kiksali protiv Ukrajine na domaćem terenu, odigravši samo 1:1, kao i Španjolska s Grčkom.

Komplicirana situacija

Igrači su od samog početka sezone u klubovima opterećeni jakim ritmom utakmica kako bi se sve odigralo na vrijeme, nisu imali uobičajene pripreme, a sada ih u reprezentacijama očekuju po tri nastupa unutar sedam dana. Izbornici su na raspolaganju imali tek jedan ili dva prava treninga, neki od njih snašli su se bolje, neki slabije. Kvalifikacije su tek na početku i još se sve može popraviti, no neki se već sad moraju dobro zamisliti nad prikazanim. Nekima su se eksperimenti obili o glavu, među njima su i aktualni prvaci svijeta.

Francuska reprezentacija je dočekala Ukrajinu u promijenjenoj formaciji, izbornik Didier Deschamps odustao je od uobičajenog 4-2-3-1 sustava, te je Tricolore rasporedio u 4-4-2. Poveli su Francuzi lijepim golom Antoinea Griezmanna (kojem je prethodilo zaleđe, ali u kvalifikacijama za SP nema VAR-a), da bi konačnih 1:1 autogolom postavio Kimpembe.
- Možda smo trebali više ofenzivnih igrača koji mogu proći jedan na jedan na bokovima. Naučit ćemo igrati u ovakvom sustavu i pokušati ponovno pobjeđivati. Željeli smo pobijediti, ali nismo odigrali sjajnu utakmicu. Nastojat ćemo se popraviti - bio je Griezmannov komentar kojim je ‘pecnuo’ izbornika.

Deschamps je na tu temu kazao:
- Igrao sam već u ovoj formaciji protiv Moldavije prije dvije godine, ali nije ovo PlayStation. Trebate neku ravnotežu u igri, prave izmjene, dosta ovisi i o suparniku. Očekivao sam da će biti puno zatvoreniji, ali ne baš ovoliko. Ne mora značiti da bismo s više napadača zabili više golova, tko zna kako bi tada stajali na terenu. Imali smo problema i ja to dobro znam.

Jasno je da su Francuzi računali na tri boda s premijernog kvalifikacijskog nastupa, no jednostavno su pokazali premalo protiv discipliniranog i nadasve motiviranog suparnika.
- Trebali smo osigurati pobjedu u prvom poluvremenu, imali smo prilike. U nastavku je bilo teže. Gol kojeg smo primili mogao se izbjeći. Razočarani smo, bilo bi idealno da smo pobijedili. Rezultat potvrđuje da je Ukrajina dobra momčad. Nama je nedostajalo energije u drugom poluvremenu, možemo mi i bolje od ovog. Nije to bio tip utakmice u kojoj ćemo stvoriti puno prilika, trebali smo više preciznosti i kretanja - poručio je francuski izbornik.

Blizina Eura

Pred svjetskim prvacima su utakmice s Kazahstanom, te Bosnom i Hercegovinom, u kojima se očekuje bolji bodovni učinak. Dakako, ti će nastupi biti važni i u kontekstu određivanja kandidata za nastup na skorašnjem Europskom prvenstvu...
Kiksala je i Nizozemska, koje nije bilo na prošloj svjetskoj smotri u Rusiji, ali ni na Euru u Francuskoj dvije godine prije. Tulipani su se loše proveli na gostovanju u Istanbulu, hat-trickom ih je sredio Burak Yilmaz, jedan gol dodao je Hakan Calhanoglu.
- Rezultat je veliko razočaranje. Moramo biti bolji nego što smo bili u Turskoj. Znali smo da oni čekaju kontranapad, a prvi pogodak je ogledni primjer toga. Mi smo imali prilike preko Malena, koji je promašio dvije prilike. Inače ima ubojit udarac, ali ovaj put nije bilo dovoljno da iznenadi vratara. Generalno smo u prvom poluvremenu trebali igrati brže - konstatirao je nizozemski izbornik Frank de Boer.

Kazao je kako su Turci bili efikasniji, te da su imali i više sreće. Podsjećamo, Nizozemci na raspolaganju nemaju svog najboljeg obrambenog igrača Virgila van Dijka.
- Ovo je vrlo loš rezultat, no tek je prvo od 10 kola i sad više ne smijemo prosipati bodove. Ovo je bio dobar suparnik, no nismo od njega trebali izgubiti.
Pokušat će se Nizozemci vratiti na pravi put protiv ipak dosta slabijih reprezentacija Latvije i Gibraltara u nastavku kvalifikacija.
- Naravno da je ovo udarac za nas, ali moramo zadržati pozitivu. Stvari se u nogometu mogu brzo promijeniti. Moramo okrenuti trend, i uz iskustvo koje imamo siguran sam da ćemo to i napraviti. Mislimo da je ovo grozno, ali nećemo sad tu stajati i roniti suze. Moramo biti puno bolji u sljedeće dvije utakmice - najavio je De Boer.

Tradicija održana

I Španjolci su sigurno više očekivali na početku kvalifikacija od 1:1 s Grčkom u Granadi. Furija je održala tradiciju da nikad na domaćem terenu nije izgubila kvalifikacijsku utakmicu za SP, ali ovaj remi izazvao je dosta kritika u španjolskoj javnosti. Ocjene su da je reprezentacija razočarala, da nije bila u stanju promijeniti ritam kada je bilo potrebno, iako izbornik Luis Enrique ima nešto drukčije mišljenje...
- Nismo očekivali ovaj rezultat, zaslužili smo više - izjavio je. - Pravedan rezultat bio bi naša pobjeda.
Španjolska reprezentacija u ožujku još gostuje kod Gruzije, te dočekuje Kosovo.

image
AFP

Linker
26. travanj 2024 02:52