Slavlje Južne Koreje 

 GIUSEPPE CACACE Afp
AFRIČKA I AZIJSKA SMOTRA

Klinsmann nadjačao Mancinija i izborio četvrtinu finala, isti podvig u Africi slave nogometaši Malija

Burkina Faso izjednačila je u posljednjim trenucima, ali strijelac je bio u zaleđu
Piše: HINAObjavljeno: 30. siječanj 2024. 21:01

Nogometna reprezentacija Malija izborila je plasman u četvrtfinale afričkog Kupa nacija koji se održava u Obali Bjelokosti nakon što je u susretu osmine finala porazila Burkinu Faso sa 2-1.

Mali je poveo u već u trećoj minuti autogolom Edmonda Tapsobe, a na 2-0 je povećao Lassine Sinayoko u 47. minuti. Smanjio je Bertrand Traore iz kaznenog udarca u 57. minuti.

U posljednjim trenucima susreta Burkina Faso je izjednačila, ali je Issoufou Dayo ipak bio u zaleđu. Mali je prvi put nakon 2013. dogurao do četvrtfinala, a idući suparnik bit će domaćin prvenstva Obala Bjelokosti. U posljednjem susretu osmine finala večeras se sastaju Maroko i Južna Afrika. U četvrtfinalu će igrati i Nigerija - Angola, DR Kongo - Gvineja, te Zelenortski Otoci - Maroko/Južna Afrika.

Nogometna reprezentacija Južne Koreje izborila je plasman u četvrtfinale Azijskog prvenstva koje se održava u Katru nakon što je u susretu osmine finala pobijedila Saudijsku Arabiju sa 4-2 boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je susret završio 1-1.

Bio je to i okršaj dvojice uglednih europskih stručnjaka, Saudijce vodi Talijan Roberto Mancini, a Koreju Nijemac Jurgen Klinsmann.

U prvom poluvremenu bez golova Saudijska Arabija je dva puta pogađala okvir gola. Na otvaranju drugog dijela Saudijci su ipak poveli, u 46. minuti pogodak je zabio Abdullaha Radifa. Kada se već činilo kako će Saudijci prvi put nakon 2007. izboriti četvrtfinale, Cho Gue-Sung je u devetoj minuti nadoknade gurnuo susret u produžetak.

U dodatnih pola sata nije bilo golova, pa je pitanje pobjednika razriješeno izvođenjem jedanaesteraca. Junak je postao korejski vratar Hyeon-Woo Jo koji je obranio udarce Samija al Nejeia i Abdulrahman Ghareeb u drugoj i trećoj seriji, dok su na korejskoj strani svi bili precizni. Korejsku vrstu u četvrtfinalu očekuje Australija.

U ranije odigranom susretu Uzbekistan, kojeg vodi slovenski stručnjak Srečko Katanec, plasirao se u četvrtfinale zahvaljujući 2-1 pobjedi protiv Tajlanda.

Uzbekistan je bio mnogo bolji u prvom poluvremenu te je na odmor otišao s prednosti od 1-0 golom Turgunbojeva (37), Tajland je unastavku izjednačio pogotkom Sarachata (58) s više od 25 metara, no Fajzulajev (65) je preciznim udarcem s ruba kaznenog prostora vratio prednost na stranu Uzbekistanu koju je taj reprezentacija potom uspjela i zadržati.

Uzbekistan će u četvrtfinalu za suparnika imati domaćina i branitelja naslova Katar koji je još u ponedjeljak svladao Palestinu sa 2-1.

Linker
27. travanj 2024 21:01