Erik ten Hag je pod velikim pritiskom

 PAUL ELLIS Afp
PREGLED ‘LIGA PETICE‘

Klopp je dobio dostojnu zamjenu, Conte preporodio Napoli, Apotekari usporili, a gigant je sve razočarao

Nakon dva mjeseca natjecanja u pet najjačih liga izdvojili smo ugodna i ona manje ugodna iznenađenja
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. listopad 2024. 23:24

U Engleskoj je najugodnije iznenađenje kreirao Liverpool, koji je lider na tablici Premier lige, s bodom više od Manchester Cityja i Arsenala. Velikan s Anfield Roada ostao je prošlog ljeta bez dugogodišnjeg menadžera Jürgena Kloppa, koji je u klubu ostavio dubok trag, i mnogi su se navijači Redsa pribojavali kako će izgledati budućnost nakon odlaska karizmatičnog Nijemca. Međutim, njegov nasljednik Arne Slot krenuo je odlično, u prvih sedam kola ostvario je šest pobjeda i tek jedan poraz, kod kuće protiv Nottingham Foresta.

Nizozemski stručnjak odlično je posložio svoju momčad, pogotovo obranu koja je primila svega dva pogotka, a gol-razlika 13:2 najbolja je u Premier ligi. Doduše, treba naglasiti i činjenicu da su Redsi u uvodu prvenstva uglavnom igrali s klubovima iz donjeg doma ljestvice, a pravi izazovi tek slijede nakon stanke. Raspored u tom razdoblju Liverpoolu nudi oglede s Chelseajem, Arsenalom, Brightonom i Aston Villom, a tu su i dvoboji Lige prvaka s RB Leipzigom i Bayerom.

image

Anre Slot je odlično nastavio tamo gdje je Jurgen Klopp stao

GLYN KIRK Afp

Neugodno je u Premier ligi opet iznenadio Manchester United, velikan koji već dugo isporučuje igre i rezultate debelo ispod svog renomea jednog od najvećih svjetskih klubova. Menadžer Crvenih vragova Erik ten Hag konstantno je pod velikim pritiskom, što i ne čudi pretjerano za trenera čija je momčad u prvih sedam prvenstvenih nastupa osvojila tek osam bodova uz dvije pobjede, dva remija i tri poraza te razlikom pogodaka 5:8, što je dovoljno za tek 14. mjesto na tablici.

U talijanskom prvenstvu najugodnije iznenađenje predstavlja Napoli, koji je prošle sezone bio u sredini ljestvice, ali se dolaskom novog trenera Antonija Contea značajno podigao. Napolitanci trenutačno predvode ljestvicu Serie A sa 16 bodova i gol-razlikom 14:5, imaju tek jedan poraz kojeg su doživjeli još u 1. kolu kad ih je s 3:0 svladala Verona.

- Ne znam je li ovo trenutačno Napoli koji zaslužuje biti prvi na ljestvici, ali mi smo prvi i to je činjenica. Da mi je netko ovo rekao prije tri mjeseca, bilo bi teško povjerovati. Rastemo u smislu temperamenta i naše sposobnosti prilagodbe; igramo dobar nogomet, ali smo također voljni zaprljati ruke kada treba - izjavio je Conte.

Više se u Serie A u svakom slučaju očekivalo od Milana, kojeg je nakon odlaska Stefana Piolija preuzeo portugalski trener Paulo Fonseca. Rossoneri su trenutačno tek na šestoj poziciji, uz tri pobjede imaju dva remija i dva poraza, a za vodećim Napolijem zaostaju pet bodova. A da u samoj momčadi sve nije kako treba, pokazalo je i nedjeljno gostovanje u Firenci. Izgubio je Milan od Fiorentine s 2:1, a trener Fonseca je nakon utakmice otvoreno kritizirao svoje igrače. Iako je kaznene udarce trebao izvoditi Amerikanac hrvatskog podrijetla Christian Pulisic, odgovornost su preuzeli Theo Hernandez i Tammy Abraham. David de Gea obojici je obranio pokušaje s bijele točke, te je Milan upisao četvrti poraz od devet utakmica u svim natjecanjima na početku nove sezone.

Fonsecin posao navodno zasad nije u opasnosti, a talijanski mediji prenose kako su Milanovi direktori nezadovoljni i iritirani pristupom igrača, te da podupiru Portugalca. Ipak, nastavi li sa slabim rezultatima nakon stanke, Fonsecin posao mogao bi doći pod znak pitanja.

A to se već dogodilo hrvatskom stručnjaku Ivanu Juriću, koji je u teškom trenutku preuzeo Romu. Njegova se pozicija u medijima počela propitkivati već nakon prvog poraza, na gostovanju kod Elfsborga u Europskoj ligi. U domaćem prvenstvu Jurić je upisao pobjede protiv Udinesea i Venezije u Rimu, te remi na gostovanju kod Monze, a momčad mu je na devetoj poziciji s 10 osvojenih bodova. Zona Lige prvaka udaljena je tek tri boda, tako da za Romu još ništa nije izgubljeno, a Jurić je od ranije naviknuo na život pod pritiskom.

image

Ivan Jurić je pod velikim pritiskom u Romi

SPADA/LAPRESSE/PROFIMEDIA Spada/lapresse/profimedia

U Njemačkoj, Bayern i RB Leipzig drže vrh Bundeslige, što nije iznenađenje. Obje momčadi imaju po četiri pobjede i dva remija, a samo bod iza vodećeg dvojca nalazi se Eintracht Frankfurt. Netko će možda reći da je Bayer Leverkusen nakon fenomenalne prošle sezone i osvojene dvostruke krune razočarao na početku novog prvenstva jer je na ljestvici nakon prvih šest kola tek na petome mjestu, s tri pobjede, dva remija i jednim porazom.

Međutim, teško je bilo očekivati da će momčad Xabija Alonsa i dalje stalno gaziti sve pred sobom. Jedini pravi kiks Apotekara bio je domaći remi s Holstein Kielom (2:2), bod osvojen na gostovanju kod Bayerna je uspjeh, a domaći poraz od Leipziga (2:3) ne predstavlja preveliku senzaciju. Nema razloga za dramu u Leverkusenu, pogotovo s obzirom na to da momčad za vodećima zaostaje samo tri boda.

Svoje je navijače, pak, razočarala Borussia Dortmund, koja je u posljednja tri kola upisala dva gostujuća poraza, protiv Stuttgarta (5:1) i Union Berlina (2:1).

- Sahin kaže da je napravio 50-60 analiza i da napreduju. Ne znam što će biti za nekoliko mjeseci, mogu suditi samo o onome što sada vidim, a to je premalo. Ako protivnik pretrči devet kilometara više, onda će teško dobivati utakmice u Bundesligi - komentirao je bivši njemački reprezentativac Dietmar Hamann.

U španjolskoj La Ligi je najmanje iznenađenja. Barcelona i Real Madrid drže vrh ljestvice, prate ih Atletico Madrid i Villarreal. U odnosu na sjajnu prošlu sezonu očekivano je pala Girona, koja je trenutačno na 11. poziciji.

Pratitelji nogometnih zbivanja u Francuskoj dobro znaju da je Paris Saint-Germain veliki favorit za novi naslov prvaka. Iako je Kylian Mbappe otišao u Real Madrid, i dalje Luis Enrique ima najkvalitetniji i najširi kadar. Međutim, u prvih sedam kola imali su Parižani i dva kiksa, remizirali su na gostovanjima kod Reimsa (1:1) i Nice (1:1). Iskoristio je to Monaco, koji je vodeća momčad francuskog prvenstva sa šest pobjeda i jednim remijem. Društvo iz Kneževine tako je nastavilo kontinuitet iz prošle sezone kad je ostvarilo plasman na drugo mjesto.

Monaco iskoristio kiksove Paris SG-a

Pratitelji nogometnih zbivanja u Francuskoj dobro znaju da je Paris Saint-Germain veliki favorit za novi naslov prvaka. Iako je Kylian Mbappe otišao u Real Madrid, i dalje Luis Enrique ima najkvalitetniji i najširi kadar. Međutim, u prvih sedam kola imali su Parižani i dva kiksa, remizirali su na gostovanjima kod Reimsa (1:1) i Nice (1:1). Iskoristio je to Monaco, koji je vodeća momčad francuskog prvenstva sa šest pobjeda i jednim remijem. Društvo iz Kneževine tako je nastavilo kontinuitet iz prošle sezone kad je ostvarilo plasman na drugo mjesto. (gčm)

2 gola primio je Liverpool u prva dva kola Premier lige

28 pobjeda i 6 remija imao je Bayer prošle sezone u ligi

10. mjesto osvojio je Napoli prošle sezone u Serie A

Linker
10. listopad 2024 00:32