PAUL ELLIS Afp
LEGENDARNI TRENER

Klopp obilježio spektakl u Dortmundu, izazvao je delirij oduševljenja više od 81.000 navijača

Sad već bivši trener Liverpoola, a prije toga Borussije i Mainza, pojavio se minule subote na stadionu Signal Iduna Park
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. rujan 2024. 20:25

Uz Carla Ancelottija i Pepa Guardiolu, vjerojatno najbolji nogometni trener današnjice. Inovator, sjajan komunikator, omiljen među igračima, navijačima, novinarima. Osebujan, simpatičan, najčešće nasmijan. Da, i ono vrlo bitno, veleuspješan.

Sve je to Jürgen Klopp, njemački strateg, koji se sad već minule sezone, nakon gotovo desetljeća (2015. - 2024.) provedene na klupi Liverpoola, rastao od Anfield Roada, ali i odlučio malo odmoriti od nogometa. Pauzirati. Koliko dugo, to nije niti on sam nikada točno naveo. No, pojavio se na klupi. Nedavno, ali samo na kratko, na 90 minuta revijalne utakmice i to u Dortmundu, gdje je manje-više i počela njegova trofejna trenerska karijera.

Povratak u Dortmund

Jürgen Klopp je proveo sedam godina na čelu bundesligaša, dortmundske Borussije, i to između 2008. i 2015., osvojivši dva naslova prvaka Njemačke i nacionalni kup, a ušao je i u finale tadašnjeg Kupa UEFA 2013., kada je Borussia izgubila od Bayerna 1:2. Zapravo, Klopp je najdugovječniji trener u povijesti Žuto-crnih. Baš kao što je prije toga bio i najdugovječniji trener na klupi Mainza, kluba u kojem je počeo igračku karijeru. Nakon odlaska iz Dortmunda i prelaska u Liverpool, uživat će u još većem uspjehu. Provodeći devet sjajnih godina na Merseysideu prije nego što je napustio mjesto glavnog trenera Redsa na kraju prošle sezone. S Liverpoolom je osvojio po jedan trofej Premiershipa, FA kupa, Community Shielda, ali i Lige prvaka, pa zatim UEFA Superkupa, kao i naslov svjetskog klupskog prvaka...

Prvi put nakon odlaska iz Liverpoola, Klopp se u subotu vratio u Dortmund, na Signal Iduna Park stadion, a povodom oproštajne utakmice ​dvojice svojih bivših igrača, Lukasza Piszczeka i Jakuba Blaszczykowskog.

image
PAUL ELLIS Afp

Ništa mu ne nedostaje

- Ovo je ostvarenje životnog sna - rekao je Klopp nakon utakmice.
- Htio sam to opet imati. Prije samo nekoliko mjeseci priređen mi je emotivan oproštaj u Liverpoolu. Sada je opet bilo vrlo emotivno. Neki bi mogli reći da sam danas ovakav, a sutra ću biti onakav. Ja to ovako objašnjavam... Kad imaš troje djece, sve ih voliš. I tako je s moja tri kluba. Sve ih volim.

Otkako se udaljio s Anfielda, špekulacije su nastavile okruživati ​​Kloppovu budućnost u nogometu. Ranije ovog ljeta tvrdio je kako je malo vjerojatno da će se vratiti nogometu na najvišoj razini, ali da će razmisliti o poslu u nogometu nakon odmora.
Upitan kako ispunjava svoje vrijeme otkako je otišao s klupe, Klopp je odgovorio samo kratko:

- Radim, ali ne više kao prije. Nije baš da ne radim ništa jer ponekad i radim. No, ništa mi ne nedostaje.

Nedostaje, međutim, navijačima, zaljubljenicima u nogomet. Već sada. Koliko, pak, nedostaje onima u Dortmundu, ponajbolje govore brojke. Na stadion se minule subote natiskalo 81.365 gledatelja. Je, u redu, ne samo zbog Kloppa, buduči su se navijači žuto-crnih opraštali od svojih igračkih velikana, Poljaka Lukasza Piszczeka i Jakuba Blaszczykowskog. Njih dvojica su zajedno odigrali za Borussiju 517 utakmica te osvojili Bundesligu 2011. i 2012. uz Kup 2012. Na oproštaju su bili i sadašnji trener Borussije Nuri Şahin, pa onda Julian Brandt, Mats Hummels, Henrih Mhitarjan..., ali Klopp je i opet bio među onima koji je pobrao najveći pljesak. Njegova sama pojava na travnjaku stadiona izazvala je delirij među navijačima njemačkog kluba.

Uostalom, isto kao što je bilo nedavno i na Anfield Roadu. Shvatljiva je Jürgenova potreba za odmorom, odmakom od igre u kojoj je cijeli život, ali opet, premlad je (57) i ludo dobar pa da bi sve završilo ove 2024. godine.

Linker
10. rujan 2024 02:39