CROPIX
PROIGRAO U NJEMAČKOJ

KOD NAS GA SVI PAMTE PO PROMAŠENOM PENALU, A U BUNDESLIGI PO SPEKTAKULARNOM GOLU BAYERNU Iz treće hrvatske lige stigao je do reprezentacije!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. travanj 2020. 00:10

U HNL-u je ostao upamćen po promašenom jedanaestercu, posebno u sjećanju navijača Šibenika u čijem je dresu zapucao odlučujući jedanaesterac protiv Istre 1961 u raspucavanju za Prvu HNL. I da odlaskom u njemački Paderborn njegova karijera nije doživjela streloviti uspon, danas bi se u Hrvatskoj malotko sjećao Jamilua Collinsa.

Taj 25-godišnjak iz Kadune u HNL-u je igrao u sva tri ranga hrvatskog nogometa (Rijeka II, Pomorac, Šibenik, Istra 1961), a put od treće do prve lige prošao je i u Njemačkoj u dresu Paderborna.

U redove tadašnjeg trećeligaša stigao je iz Šibenika 2017. godine i do danas se prometnuo u prvu opciju za lijevi bok bundesligaša i reprezentacije Nigerije. Borbu njegova kluba za ostanak u elitnom razredu njemačkog nogometa zaustavio je - koronavirus.

- Želite da razgovaramo na hrvatskome? Nema problema, supruga je Hrvatica, svaki dan s njom pričam hrvatski, tako da nisam zaboravio jezik - na tečnom hrvatskom govori nam Nigerijac Collins, koji je puno ozbiljniji kada govori o aktualnom trenutku koji je ozbiljno zahvatio i Njemačku.

Prvi zaražen

- S obitelji sam većinom kod kuće, čuvamo se od te opasnosti koja vreba i čekamo da sve ovo prođe. Imam dvorište ispred kuće, pa sam tu trenirao koliko sam mogao, pratio program koji sam dobio od kluba dok nije došao poziv da nastavljamo s treninzima.

Pula, 300916.
Nogometna utakmica 10. kola MAX Tv Prve hrvatske lige izmedju Istre i Rijeke. 
Na fotografiji: Marko Vesovic i Jamilu Collins.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

Luca Kilian, njegov suigrač i mladi reprezentativac Njemačke, bio je prvi igrač iz Bundeslige koji je bio pozitivan na koronavirus, čak je i trenirao neko vrijeme prije testiranja, zbog čega su svi suigrači morali u samoizolaciju.

- Taj period od dva tjedna samoizolacije je prošao bez posljedica, držao sam se kuće, dok sad odem samo do trgovine. Znam da se i Luca sada osjeća dobro i sjajna je stvar što drugi nisu imali problema. Sada svi čekamo da se situacija u cijeloj Njemačkoj polako smiri, ovako je ipak još uvijek neizvjesno kada će se liga nastaviti i što će uopće biti s ovom sezonom.

U medijima spominju mnogi scenariji po pitanju plasmana, jedan od njih je i da se liga proširi, pa da Paderborn na taj način sačuva prvoligaški status ako se prvenstvo ne nastavi.

- Razmišljam samo o onome što će biti na travnjaku i siguran sam ćemo se do kraja prvenstva protiv svakoga potući za bodove kako bismo ostali u Bundesligi. Nikome neće biti lako protiv nas, svaka će nam utakmica biti odlučujuća i svi jedva čekamo da napokon ponovo možemo igrati. I u ovoj pauzi imali smo program kako bismo bili spremni za ono što nas čeka i ne sumnjam da ćemo biti spremni za izazove. Koronavirus nas je zaustavio, prouzročio puno negativnih stvari, ali s druge strane možda nam je dobro došla ova stanka da razmislimo o svemu i pronađemo put koji će nas ostaviti u prvoligaškom društvu.

Novi početak

Za Collinsa se dolazak u Paderborn pokazao pravim potezom, budući da se u HNL-u njegova igračka perspektiva nije činila svjetlom. U Rijeci nikada nisu ozbiljno računali na njega, u Istri je bio prolaznik, tek u Šibeniku je imao značajnu ulogu, ali u Drugoj HNL, miljama daleko od razine kojoj, pokazao je u dresu Paderborna, pripada.

- Kada sam odlazio, želio sam napraviti nešto veliko za sebe i svoju karijeru. Isto je bilo i u Hrvatskoj, ali neke se stvari tamo nisu posložile. Ovdje sam dobio priliku, iskoristio taj novi početak na kojem sam se našao i mislim da sam napravio dobre stvari. Dva puta smo izborili plasman u viši rang, odigrali puno dobrih utakmica, ja sam dogurao i do reprezentacije... Uvijek sam vjerovao u to i kada je taj naporan rad počeo dolaziti na naplatu, sve se u mojoj karijeri počelo događati prilično brzo.

Kaže Collins i da ga je u Hrvatskoj naviše ograničavao način razmišljanja. - U Hrvatskoj sam se susreo s razmišljanjem da Šibenik kao drugoligaš nije imao što tražiti u kvalifikacijama protiv prvoligaške Istre. U Njemačkoj je drugačije, ovdje se bundesligaš itekako mora namučiti protiv kluba iz četvrte lige zato što svaki klub ulazi u utakmicu s razmišljanjem da želi pobijediti. U svakoj utakmici moraš biti maksimalan, a ako nisi svaki te može izbaciti. Meni je takav mentalitet puno bliži, sve je na visokoj profesionalnoj razini i jednostavno sam se tu dobro uklopio jer želim pobijediti i kada su s druge strane Bayern ili Borussia.

Iako se radije sjeća pogotka koji je ove sezone zabio Bayernu udarcem s 30-ak metara, pitali smo ga i za taj zapucani jedanaesterac koji je koštao Šibenik prvoligaškog društva.

- Sjećam se tog trenutka i bilo mi je stvarno žao Šibenika. Uvijek sam davao svoj maksimum za taj klub, tamo sam susreo prekrasne ljude, imao sam sjajne suigrače i zbog njih sam uvijek pokušao napraviti najbolje od sebe. Oni su vjerovali u mene i ja sam im na travnjaku to pokušao vratiti. Vidim da sad odlično guraju, da su blizu Prve HNL i vjerujem da će iduće sezone igrati tamo jer klub i ljudi koji su tamo to zaslužuju. Samo da što prije prođe ovo što nas je snašlo, a onda ćemo opet s radošću pričati o nogometu - zaključio je Jamilu Collins.

Linker
23. travanj 2024 22:12