LLUIS GENE Afp
NOVO LICE KATALONACA

Koemanu je zapravo laknulo što je Messi otišao, a mlada super zvijezda bit će novo zaštitno lice Barce

Barcelona će biti jaka i bez Messija, iako nitko ovog trena ne zna koliko točno
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. kolovoz 2021. 11:11

Argentinac je bio godinama najbolji igrač svijeta, međutim, i s njim nemaju europsku titulu od 2015. a domaću od 2019. Zadnje dvije sezone nije im pomogao da se popnu na vrh, jer Barcelona se našla u tranziciji, vidjelo se da Messi nije dovoljan. Štoviše, i previše su se na njega oslanjali, zatomili tako kvalitete pojedinih drugih igrača koji bi sada mogli doći do punog izražaja.

Premda će golema većina igračkog kadra ostati ista, Barcelona bez Messija je nova Barcelona. Da će osvojiti prvenstvo Španjolske to nitko ne može ustvrditi, kao što ne bi mogao niti da je Messi i dalje na Camp Nou, no jedan je od kandidata. Teže u Ligi prvaka. Trener je i dalje Ronald Koeman, koji bi u drugoj godini trebao dobiti još više od svojeg načina rada. Možda on to nikad neće priznati, no Koemanu je u neku ruku laknulo što je Messi otišao.

image
PAU BARRENA Afp

Nizozemac nikad nije volio igrače koji su iznad ekipe i imaju tretman drugačiji od ostalih, ali morao je to prihvatiti. On je čovjek sustava, koji će sada moći do kraja implementirati svoj nizozemski stil s puno trke i brzine, a ne toliko “grljenja lopte”. Kreće era u kojoj će Barcelona igrati drugačije. Umjesto tika-take na scenu stupa katalonska verzija totalnog nogometa. Dakako, španjolska kombinatorika će u jednoj mjeri uvijek ostati.

Pedri, mlada zvijezda Eura, bit će novo zaštitno lice Barcelone i ključna figura ekipe. Veznjak fantastičnih mogućnosti kod kojeg ne znate je li moćniji na lopti ili trkački, predvodit će novi val. Potiho u sebi, sigurno, mnogi od Barcinih čelnika misle da će Barca ponovno biti šampionska samo dizajnirana na drugi način.

Izuzev Messija, zadržali su najbolje igrače, te doveli dvojicu napadača, Agüera i Depaya, usto i reprezentativnog stopera Erica Garciju. Imaju jedan od najboljih vezni redova na svijetu De Jong, Busquets, Pedri, izvrsnog golmana Ter Stegena, pod Koemanom bolju obranu nego ranije, a u napadu im ostaje vrlo vjerojatno Griezmann i vraća se Ansu Fati, koji je bio ozlijeđen.

Postava Barcelone bi mogla izgledati ovako: Ter Stegen - Dest, Pique (Umititi), Garcia (Lenglet), Alba - De Jong, Busquets, Pedri - Griezmann, Agüero, Depay. Ili Fati. Usto, Koeman forsira na pripremama i supermlade igrače kao što su 17-godišnji Gavi i 19-godišnji Nico Gonzalez, obojica veznjaci. Možda revidira i formaciju, ali to su već finese.

Linker
15. studeni 2021 02:30