RONALD GORSIC/CROPIX
MAKSIMIRSKA BRUKA

Koji je smisao te Dinamove momčadi? Ispadanje iz lige za klub bi definitivno bila velika sramota!

Puno je igrača prodefiliralo tom momčadi, teško ih je sve nabrojati, a nisu, zapravo, donijeli ništa
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. veljača 2021. 13:50

Dinamova druga momčad pojačana Bartolom Franjićem, koji je samo nekoliko dana ranije igrao u Krasnodaru Europsku ligu, izgubila je od Hajdukove “dvojke” i našla se u velikoj opasnosti od ispadanja iz Druge HNL. Franjić je svoje obavio, zabio dva gola i donekle spasio čast, nije to priča o njemu, već priča o momčadi za koju se mnogi sve češće pitaju koji joj je, zapravo, smisao. Nakon 19 kola predzadnji Dinamo II ima 16 bodova, koliko i posljednji Junak!?

Goce Sedloski krenuo je u sezonu, a potom su u Maksimiru odlučili kormilo druge momčadi dati Ivanu Prelecu, mladom stručnjaku “u uzletu”, time ga vratili u svoje gnijezdo i, tko zna, možda i pripremali za nešto veće jednog dana. Iako nisu svi bili načisto i bilo je mišljenja, čak i preliminarna odluka, da momčad u juniorskoj Ligi prvaka vodi trener juniora Igor Cvitanović, a ne Prelec, u Dinamu su odlučili da je Prelec logičniji izbor. Je li to bila i konačna odluka, sad i nije bitno, jer je UEFA otkazala to natjecanje. A sad, kad taj Dinamo II igra samo Drugu HNL, doista se postavlja pitanje smisla te momčadi.

Zamišljena kao “prijelazno rješenje”, gdje će juniori polako ulaziti u seniorski nogomet, kako bi bila filter za prvu momčad - ima smisla. Jer, svi znamo da je prelazak iz juniora u seniora kritično razdoblje u nogometnom razvoju. Isto tako, ima smisla da posluži i za oporavak nekim igračima prve momčadi, kad im nakon dulje ozljede trebaju utakmice za povratak u formu.

Pitanje je trebaju li druge momčadi prvoligaša igrati u Drugoj HNL, ali to je već zasebna tema. Ova momčad igra jer smije igrati i bori se za ostanak. Također, neki igrači koji su dosad bili dio te momčadi, poput Julardžije i Jankovića, dva Kima, Šutala, Jurišića, ranije Horkaša... otišli su na posudbe u prvoligaške sredine, što se isto tako može smatrati logičnim slijedom nogometnog razvoja.

Međutim, u svemu tome je onda nejasno zašto Dinamo II stalno dovodi toliko igrača, zašto su, recimo, zimus u Maksimir doveli Matu Crnčevića, 25-godišnjaka, zašto je do kraja sezone na posudbu došao Tomislav Turčin iz Rijeke, koja je ideja dovođenja na posudbu Nizozemca Justina de Haasa...

I još mnogo igrača koji su prodefilirali tom momčadi, teško ih je sve i nabrojati, a nisu, zapravo, donijeli ništa. Očito su se u Dinamu malo prekombinirali i zbog te nejasne vizije moraju preispitati neke odluke, vidjeti tko je kriv. Jer, sve bi još prošlo “mimo žiže” da se Dinamo II ne bori za ostanak u Drugoj HNL! Čak i da je ta momčad samo “parkiralište” i privremeni smještaj za neke igrače, ispasti iz druge lige s Dinamovim imenom i grbom je - sramota.

Činjenica je da u toj momčadi ima puno igrača koji imaju ugovore veće od većine suparnika u ligi, da dolaze iz inozemstva i velikih klubova, a ako ne mogu ostati u tom društvu, onda, jednostavno, ne zaslužuju niti imati ugovor u Dinamu! Nebitno i kakva će biti sudbina te momčadi, hoće li igrati Drugu, Treću ligu ili neće postojati, ta momčad nema nikakav imperativ, ne mora ništa napraviti, osim što si ne smije dopustiti ispadanje iz Druge HNL!

PRVA TRI

1. H. dragovoljac 18 10 5 3 28:22 35

2. Opatija 19 9 6 4 29:23 33

3. Dugopolje18 9 5 4 31:21 32

ZADNJA TRI

16. Solin 19 4 5 10 17:30 17

17. Dinamo II 19 4 4 11 21:26 16

18. Junak 19 3 7 9 23:34 16

POSLJEDNJE ČETIRI UTAKMICE

05/12/20.

Opatija - Dinamo II 2:1

14/12/20.

Dinamo II - Croatia Zmijavci 1:2

14/02/21.

BSK Bijelo Brdo - Dinamo II 1:0

21/02/21.

Dinamo II - Hajduk Split II 2:3

Linker
20. travanj 2024 07:50