Martin Baturina

 RONALD GORSIC Cropix
DVA WUNDERKINDA

Koliko bi tek Dinamo mogao dobiti za Baturinu ako Manchester United za ovog genijalca nudi 50 milijuna eura?

Ogromna disproporcija u valorizaciji vrijednosti dvojice talentiranih 20-godišnjaka
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 20. listopad 2023. 21:19

Navijači Manchester Uniteda i dalje se nostalgično prisjećaju vremena dok je "crvene vragove" vodio legendarni Sir Alex Ferguson. Start u aktualnu sezonu donio je Old Traffordu nova razočaranja. Nakon uvodnih osam kola United već ima osam bodova zaostatka za vodećim londonskim klubovima, Tottenhamom i Arsenalom. A ispred "vragova" je i omraženi City...

Nije stoga nimalo čudno niti neuobičajeno da se usred sezone spominju novi igrači, koji bi trebali dodatno osnažiti Unitedovu momčad. Poglavito u domeni vezne linije. Komentatori ističu kako menadžer Erik Ten Hag ima na dispoziciji igrače poput Sofyana Amrabata, Casemira i Scotta McTominaya, kojima je defenzivni segment igre primaran. Smatraju kako je Manchester Unitedu neophodan tehnički nadareni playmaker, koji će kontrolirati tempo igre i kreirati napadačke sekvence.

Kao rješenje za probleme Unitedove igre spominje se 20-godišnji veznjak španjolske Valencije, Javi Guerra. Očigledno da se priča udaljila od formalne ideje, jer se spominju i konkretne brojke: Manchester United je spreman "iskrcati" za mladog reprezentativca Španjolske - 50 milijuna eura!

image

Javi Guerra

Pressinphoto/ddp Usa/profimedia

Fabula, koju engleski mediji nude svojim čitateljima zanimljiva je i pratiteljima HNL-a. Naime, igrač karakteristika sličnih spomenutom Guerri igra na hrvatskim terenima: Martin Baturina. Možda kod nas prevladava subjektivnost, ali smo dojma da je Baturina talentom dominantniji igrač od svog tri mjeseca mlađeg španjolskog pandana.

Konačno, Martin Baturina je i najcjenjeniji eksponat HNL-a. Jedini premašuje magičnu cifru od deset milijuna eura. Njegova aproksimativna vrijednost na nogometnom tržištu (prema Transfermarktu) iznosi 15 milijuna eura! Otprilike, navedena se svota spominjala i u kontekstu interesa londonskog Arsenala za Dinamovog playmakera.

Ogromna disproporcija u valorizaciji vrijednosti dvojice talentiranih 20-godišnjaka proizlazi ponajprije u tretmanu liga iz kojih dolaze. Preporuka Baturini da je playmaker najboljeg hrvatskog kluba u posljednjih 20-ak godina, očigledno ne znači puno. Englezi smatraju da će se 20-godišnji Guerra s iskustvom igranja španjolske La Lige (pa makar i u osrednjoj momčadi, poput Valencije) lakše prilagoditi ritmovima i iskušenjima Premierlige nego najveći talent iz HNL-a. Njihova se razmišljanja sasvim eksplicitno ispoljavaju kroz financijske ponude.

Nema sumnje da će se tretman talenta Martina Baturine na tržištu promijeniti (odnosno unaprijediti) onoga trenutka kada se izmijeni i njegov reprezentativni status, tj. kada iz mlade momčadi "preseli" u A vrstu. S obzirom na posljednja događanja u hrvatskoj reprezentaciji čini se kako taj dan nije odveć daleko...

Linker
15. svibanj 2024 06:19