Luis Diaz

 OLI SCARFF Afp
DUGA POVIJEST NASILJA

Kolumbijci ubili igrača zbog autogola, namještali utakmice i podmićivali suce, a ni otmice im nisu strane

Roditelje Luisa Diaza su oteli otmičari dok su točili benzin na pumpi
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 01. studeni 2023. 15:40

Igrala se 31. minuta utakmice između Liverpoola i Nottingham Foresta, sijevnula je kontra "redsa", a nakon što je Matt Turner obranio udarac Darwinu Núñezu, na "odbijanac" je natrčao Diogo Jota i s vrha peterca zakucao loptu u mrežu. Portugalac nije slavio s ostatkom momčadi, već je istog trena otrčao do klupe gdje mu je uručen dres Luisa Díaza, kojeg je s obje ruke digao u zrak uz gromoglasni pljesak više od 50.000 duša na tribinama Anfielda. Bila je to simbolična, ali snažna, gesta u znak podrške kolumbijskom napadaču koji toga dana nije bio u kadru budući da su mu dan ranije - oteti roditelji.

Već je u Venezueli?

Prema izvješćima kolumbijskih medija i vlasti, Luis Manuel Díaz Jimenez i Clienis Marulanda, otac i majka Liverpoolove zvijezde, oteti su u subotu (oko 17.30 po lokalnom vremenu) na benzinskoj crpki u Barrancasu, gradu u La Guajiri, departmanu na sjeveroistoku Kolumbije - uz samu granicu s Venezuelom. Luis i Clienis zaustavili su se na benzinskoj crpki s namjerom da napune automobil gorivom, no u tom se trenutku pojavila se skupina otmičara na motociklima koji su ih, uz prijetnju vatrenim oružjem, prisilili da se vrate u vozilo, a potom su ih dvojica odvezla prema "ruralnom području", dok su ih preostali pratili na motorima.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro u subotu navečer je obavijestio javnost kako je Díazova majka spašena nekoliko sati nakon otmice. Istaknuo je kako Clienis spašena uslijed policijske potjere koja je uslijedila, a njezinom spašavanju prethodila je razmjena vatre između otmičara i policije. Díazov otac, međutim, još uvijek se nalazi u rukama otmičara, a u njegovu potragu, osim policije, uključena je i vojska.

Kolumbijske vlasti objavile su kako nude nagradu od 200 milijuna pesosa (oko 44.000 eura) za bilo kakvu informaciju koja bi pomogla u lociranju Manuela Díaza. Kolumbijski veleposlanik u Velikoj Britaniji, Roy Barreras, istaknuo je, pak, kako je spašavanje Díazova oca "nacionalni prioritet", te poslao izravnu poruku otmičarima:

- Uvrijedili ste zastavu Kolumbije, dres koji ste, siguran sam, također nosili kako biste proslavili pogotke kolumbijske reprezentacije koja nas sve ujedinjuje. Još imate vremena, izbjegnite veću tragediju. Ovo će završiti loše za vaš. Ispravite grešku i odmah oslobodite Luchova oca!

Što se pak motiva otmice tiče, oni su najvjerojatnije financijske prirode. Potvrdio je to i Sergio Guzmán, direktor konzultantske tvrtke za procjenu političkih rizika sa sjedištem u Bogoti.

- Pretpostavljam da se radi o otmici s ciljem iznude. Luis Díaz nije politički relevantan, kao ni njegovi roditelji, ali njegova popularnost, slava i percipirano bogatstvo mogli bi biti ključni u ovoj otmici - rekao je za NYT.

Sporazum s FARC-om

Otmice u režiji kriminalnih i paravojnih skupina u Kolumbiji su bile uobičajena pojava sve do 2016. godine kada je ta južnoamerička država potpisala mirovni sporazum s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC). Navedena marksističko-lenjinistička gerilska skupina godinama je otmicama i iznudama financirala operacije, a nakon potpisivanja sporazuma, druge kriminalne skupine bore se za teritorij koji je prethodno držao upravo FARC, što, prema Guzmánu, što za posljedicu ima novi porast otmica i iznuda. Prema posljednjim istraživanjima, ponovni porast broja otmica dovodi se u vezu sa zasićenjem na tržištu kokaina zbog pretjerane proizvodnje, pa bande do željenog novca dolaze otmicama.

Pobijeno 11 od 12 igrača

U kontekstu ove priče valja, također, podsjetiti i na dugu kolumbijsku povijest incidenata koji vežu kriminalne skupine i nogometni svijet. Najpoznatiji takav incident ubojstvo je Andrésa Escobara, kolumbijskog reprezentativca koji je ubijen nakon što je na SP-u 1994., u utakmici protiv domaćina SAD-a, postigao autogol. Sa šest metaka u glavu presudio mu je Humberto Castro Muñoz, vozač i tjelesni čuvar Santiaga i Pedra Gallóna, nekadašnjih suradnika Pabla Escobara i kartela Medelín, koji su 1992. prešli na stranu Los Pepesa. Nogometni klubovi u Kolumbiji, također, osamdesetih i devedesetih bili su među tamošnjim kartelima vrlo popularan pogon za pranje novce zarađenog na trgovini drogom. Pablo Escobar je, primjerice, bio na čelu Atletico Nacionala, dok je momčad Millionairea bila pod utjecajem jednog od njegovih najbližih suradnika Gonzala Rodrígueza Gache, a Miguel Rodriguez Orejuela, čelni čovjek konkurentskog kartela Cali, financirao je kolumbijskog prvoligaša Americu de Cali. Vođe kartela upravljali su nacionalnim prvenstvom, podmićivali suce i igrače, te se kladili na milijunske iznose.

Te iste 1994. godine je slavni vratar Rene Higuita sudjelovao kao posrednik prilikom oslobađanja otete osobe koristeći svoje prijateljstvo s "kraljem droge", "narcosom" Pablom Escobarom.

Prije 14 godina dogodio se masakr "Los Maniceros" kada je u vatrenom obračunu bandi ubijeno 11 od 12 članova nižerazredne nogometne momčadi koji su ranije kidnapirani.

Linker
03. svibanj 2024 11:08