RONALD GORSIC/CROPIX
Loše vijesti

Korona se ispriječila tradiciji: Trebala je biti jubilarna, 50. Kutija, ali ove je godine neće biti

Događaj koji nije stao niti u ratu, koji se igrao i pod općim opasnostima, zaustavila je - pandemija
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. studeni 2020. 15:45

Morat ćete ove godine naći neki novi izgovor za bijeg od kuće na Štefanje. Jer, Kutije neće biti!
U studenome bi šušur po zagrebačkim dvoranama već lagano počinjao, favoriti bi slagali konačne popise i vrbovali najveća imena malog nogometa. Entuzijasti bi se “palili” na pretkola i nadali da će doći do glavnog turnira. Veterani pak skidali zadnje nakupljene kilograme kako bi i oni mogli pokazati da još nisu za staro željezo... Bio je to klasičan protokol u smiraj svake godine, u borbi za prestižan naslov. Ove godine trebala je biti jubilarna, 50. Kutija šibica, ali - ništa.

- Nažalost, ove godine neće biti Kutije - kaže Dijana Muhović, predsjednica Izvršnog odbora najpopularnijeg malonogometnog turnira u Hrvatskoj, koja je za ovu godinu imala posebne planove i ideje, međutim, pandemija je sve bacila u koš.

Željeli smo spektakl

- Željeli smo napraviti pravi spektakl, puno je bilo ideja kako dodatno obilježiti 50. turnir, jer velik je to jubilej, nema puno manifestacija, ne samo sportskih, koje dožive 50. izdanje. Ali, epidemiološka situacija ne dopušta igranje pred publikom, a Kutija bez publike u 50. izdanju, pa, kako bi to izgledalo!? Inače i mjesecima ranije krećemo s organizacijom, dogovorima sa sponzorima, ove godine nismo potpisali nikakve ugovore, zbog rizika od mogućeg otkazivanja. Dakle, s obzirom na sve okolnosti, odlučili smo da ove godine neće biti Kutije, jer to je turnir koji zaslužuje puno više, zaslužuje biti spektakularan, pogotovo na okruglu obljetnicu.

image
Momčad CB Dobermann prošle je godine slavila u dvorani 2 zagrebačkog Doma sportova, u finalu 49. Kutije šibica
RONALD GORSIC/CROPIX

U izradi je već bila vrlo zanimljiva i sadržajna knjiga o 50 godina Kutije, u planu razne nagradne igre za gledatelje, doista, takav turnir bez gledatelja, bez onog druženja u “trećem poluvremenu” ne bi ispunio sav svoj smisao.

Privremena stanka

- Ne moram vam ni reći koliko me ljudi zove svaki dan, igrači koji bi željeli igrati, kažu, igrat ćemo mi i bez publike, samo da igramo Kutiju. Svima je to tradicija, nešto za što žive čitavu godinu, ali bilo bi to i bez publike jako teško organizirati. Prvo, pitanje je koliko bi uopće momčadi moglo doći izvan Zagreba, izvan Hrvatske, a onda testiranja, organizacija turnira u nekoliko dvorana, pa što ako bude pozitivnih, a vidimo kakva je epidemiološka situacija...

Eto, još jedan sportski događaj koji nije stao niti u ratu, igralo se i pod općim i zračnim opasnostima, zaustavila je epidemija. Ne dolazi u obzir da to bude trajno, premda, bilo je događanja koja su stala jedne godine, pod egidom “privremeno”, a onda se i potpuno ugasila. Kutiji se to neće dogoditi, uvjerava nas Dijana Muhović.

- Ma kakvi, nema ni govora o tome. Ovo je samo jedna godina bez Kutije, naravno, pod uvjetom da iduće godine situacija s koronom bude bolja, da se toga riješimo. Onda ćemo iduće godine organizirati 50. turnir, vjerujem, u tom slučaju još i bolji, kvalitetniji, spektakularniji. Jer, svi oni koji su htjeli igrati, gledati, sudjelovati na neki drugi način ove godine, zaželjet će se još više pa dogodine biti još puno motiviraniji.

Odluka je definitivna, otpala je mogućnost da se Kutija igra na proljeće, ili u nekom drugom terminu, jer ionako je neizvjesno što će se s pandemijom događati za četiri, pet mjeseci. Zato, odgođena je za godinu dana.

Inače, naslov je trebao braniti Dobermann koji je u lanjskom finalu nadjačao momčad Biberon Maraska nakon raspucavanja “penala”.

Linker
18. travanj 2024 13:19