getty images
ARGENTINSKI ČAROBNJAK

KRALJ BARCELONE Messi je jedinstven, neponovljiv... on je igrač iz drugog vremena!'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 24. studeni 2014. 12:48

Lionel Messi je nakon nepunih 60 godina skinuo rekord Telma Zarre po čijem se nadimku, “Pichichi”, zove trofej za najboljeg strijelca španjolskog nogometnog prvenstva.

Trima pogocima Sevilli u 5-1 pobjedi 27-godišnji Argentinac je došao do brojke od 253 gola u ligi, Bask je sada drugi sa 251, no najbolji prosjek (1,12) ima Cristiano Ronaldo, koji je zabio 197 u 176 nastupa...

“Messi preokrenuo povijest”, “Jedinstven i neponovljiv”, “Veća legenda od Zarre”, “Igrač iz drugog vremena”, “Messi kralj”, “Golovi za vječnost”, “Leo, Zlatna lopta”, glavni su naslovi navažnijih španjolskih tiskovina i portala nakon “petarde” Andalužanima, kojima je pogodak za 3-1, “koji je donio mirnoću”, zabio njihov bivši kapetan Ivan Rakitić (glavom, na Suarezovo dodavanje, lopta nije zatresla mrežu, ali je prešla crtu vrata). I nije ga slavio.

Messi na ramenima

No, svi su slavili neponovljivog Messija, nosila ga je na ramenima nakon posljednjeg sučeva zvižduka cijela momčad. Kad je Leo raspoložen, sretni su suigrači i trener...

- Nikad nisam vidio igrača poput njega. Imam sreću trenirati ga, nemoguće ga je usporediti s ostalima. Imamo sreću da je s nama. Mislio sam da se Zarrin rekord nikada neće dostići jer se tada igralo s više ofenzivnih nego defenzivnih nogometaša i fizički su zahtjevi bili manji, ali Messi je uspio - rekao je Luis Enrique, koji je pitanje o Leovim riječima iz intervjua Oléu, “da bi mogao otići”, zaobišao verbalnim driblingom:

- Ućivam živjeti u sadašnjosti s najboljim u povijesti kao igračem naše momčadi. Ne hranimo polemike - naglasio je trener Katalonaca i dodao:

- Leo zna da je ovdje najvoljeniji, navijači mu to kontinuirano pokazuju, a i sam je rekao da uživa.

O Messijevu pothvatu pitali su i suigrače, dakako i našeg Rakitića, koji je igrao na Iniestinu položaju lijevog unutarnjeg veznog:

Rakitić presretan

- Emotivno sam i radosno doživio biti dijelom Messijeve povijesti. Leova kvaliteta je jednaka na terenu i izvan njega.

Messi je prvi pogodak zabio iz slobodnog udarca, preko živog zida u rašlje, drugi dotrčavanjem iz drugog plana, gotovo sa same crte, a treći u svom stilu, plasiranjem ljevicom u kut, nakon što mu je kao mantinela poslužio Neymar.

Dodajmo da je Messi ponovno igrao “lažnu devetku”, a ne desno krilo, kako su najavljivali katalonski mediji, gurajući Suáreza u špicu. U momčad se uspješno vratio Pique, bolji nego dosad bio je i Busquets, kružila je Barçina lopta puno brže nego u zadnjim nadmetanjima kada to nije izgledao kao u najboljim danima...

Linker
14. rujan 2024 14:55