Josko Ponos / Hanza Media / Hanza Media
NJEGOV JE STATUS - NA ČEKANJU

KREĆE NOGOMET U ZEMLJI BEZ KORONE, IZBORNIK ĆE GA GLEDATI IZ HRVATSKE! Ugovora još nema: 'Isto mi je jesam li tu ili tamo, znam svakog igrača napamet'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 19. travanj 2020. 11:25

Nogomet se u doba globalne pandemije igra samo u Bjelorusiji, Nikaragvi, Tadžikistanu, nedavno je prekinuta liga u Burundiju, no zato se danas nastavlja jedno novo natjecanje, jer će se ponovno lopta zakotrljati u Turkmenistanu, azijskoj državi od šest milijuna stanovnika koja je mirovala od 24. ožujka.

Utakmicama četvrtoga kola koje su na rasporedu danas i sutra, uz prisustvo gledatelja, nogomet se vraća ne terene u zemlji u kojoj je donedavno izbornik bio Ante Miše, splitski stručnjak, nekadašnji pomoćnik u stožeru hrvatske reprezentacije i još ranije trener Hajduka, čiji je status stavljen na ‘stand by’ jer su utakmice kvalifikacija u Aziji, koje su se trebale igrati u ožujku i lipnju, odgođene. Tako je Miše, koji je bio na funkciji izbornika Turkmenistana od ožujka prošle godine, te drži prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini s Južnom i Sjevernom Korejom, Libanonom i Šri Lankom, na svojevrsnom čekanju.

Službeno, krajem ožujka mu je istekao ugovor, s čelnicima tamošnjega Nogometnog saveza dogovorio je da nema smisla biti u Turkmenistanu, bez obzira što su bili blizu produženju ugovora, no onda je nogomet stao u čitavom svijetu, te se Miše zajedno s pomoćnikom Sandrom Tomićem i izbornikom futsal reprezentacije Robertom Grdovićem vratio u Hrvatsku. Ostali su na tome da će biti u kontaktu te čekati razvoj situacije oko nastavka kvalifikacija, a samim time i nastavka izborničke suradnje.

U povodu nastavka turkmenistanske lige porazgovarali smo s Mišom, koji je sigurno dobro upoznat s tim natjecanjem budući da je donedavno bio na čelu reprezentacije, a i dalje je u kontaktu s ljudima iz Saveza. Nevjerojatno zvuči da se koronavirus nije probio u tu azijsku zemlju…

Split, 070418.
Hrvatska Telekom prva liga 28. kolo utakmica: HNK Hajduk - NK Lokomotiva odigrana na stadionu u Poljudu.
Na fotografiji: Ante Mise, Stipe Pletikosa i Igor Tudor.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

Pratimo situaciju

- Što se moga statusa tiče, ostalo je sve kako je i dogovoreno, pratimo situaciju i čekamo vijesti iz FIFA-e po pitanju nastavka natjecanja. Turkmenistanska liga počinje iz razloga što nema niti jednoga zabilježenoga slučaja u toj državi. Škole, fakulteti, vrtići i trgovine normalno rade, baš sam se prije nekoliko dana čuo s ljudima u Savezu. Sve je najnormalnije, oni normalno treniraju. Oni su svoju granicu bili zatvorili još 5. veljače. Obustavili su letove prema Kini, Emiratima, Tajlandu, Maleziiji, ostali su bili samo oni za Istanbul, te kroz Bjelorusiju i Moskvu. Reagirali su na vrijeme, zatvorili granice i dolazak ljudi iz zemalja u kojima je bilo slučajeva - objasnio je Miše situaciju u Turkmenistanu.

S obzirom da ste na “čekanju”, bi li vam bilo lakše da ste sada tamo, budući da liga počinje, kako biste mogli pratiti igrače?

- Nema mi što biti lakše, ista mi je stvar. Pogledao sam stotinu utakmica, znam svakoga igrača, kako mu se zovu žena i djeca. Nema smisla da sam tamo, da imam ugovor naravno, no budući da ga nemam, logično je da sam doma.

Što nam možete kazati o samoj ligi o kojoj je malo podataka, tek se zna da je Altin Asir šesterostruki uzastopni prvak?

- Oni dominiraju dugi niz godina, prvaci su stalno u posljednje vrijeme, kao Dinamo kod nas. Imaju najveći budžet, a kod njih igraju svi najbolji igrači, imaju između deset i 15 reprezentativaca. Više od pola reprezentacije igra u Altin Asiru. U posljednje dvije godine su imali uspjeha u Azijskoj ligi, prije dvije sezone su bili u četvrtfinalu, a prošle su igrali finale. Najboljije, međutim, ove godine drugorangirani klub Ahal, uložio je u nekoliko pojačanja, iz Altin Asira je otišlo nekoliko igrača, pa je tako moguće da će ovo prvenstvo biti zanimljivije. Čak bi se Ahal ozbiljno mogao umiješati u borbu za prvaka - zaključio je.

I oni žele iskoristiti situaciju za prodaju televizijskih prijenosa

U Hrvatskoj se mogu vidjeti utakmice iz liga koje se trenutačno u svijetu igraju, pa tako platforma Sportklub prenosi dvoboje iz liga Bjelorusije, Nikaragve i Tadžikistana, koje gledateljima donose barem malo uzbuđenja uživo dok na programima prevladavaju reprize sportskih događaja. Za sada nema nagovještaja da će Sportklub prenositi turkmenistansku ligu, te da će se je moći vidjeti kod nas, no čelnici tamošnjeg Saveza u pregovorima su s ruskim kanalom Match koji je specijalziran za nogomet, a nije isključeno da još koja država eventualno otkupi prijenose iz Turkmenistana. Zasad tako stvari stoje što se tiče ‘vidljivosti’ turkmenistanske lige.

Linker
26. travanj 2024 15:26