Maradonina ”Božja ruka”

 ANP Anp Via Afp
ZNAKOVIT DATUM

Krivcima za Maradoninu tragičnu agoniju prijeti 25 godina zatvora! Sve je otkriveno na obljetnicu ‘Božje ruke‘

Ne uspije li osmorka ishoditi odbacivanje optužnice, prijeti joj drakonska kazna.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. lipanj 2022. 22:40

Sve se dogodilo unutar nekoliko "njegovih" dana. FIFA je objavila gradove domaćine SP-a 2026. koje će se igrati u SAD-u, Meksiku i Kanadi. Među njima će biti i stadion Azteca u glavnom meksičkom gradu, jedinstven već po tome što će treći puta u povijesti biti domaćin Mundijala. Osim toga, 22. lipnja navršilo se 36 godina od mitskog dvoboja Argentine i Engleske. Bilo je to četvrtfinale Mundijala i prvi veliki dvoboj nakon što su 1982. Argentina i Engleska zaratili zbog Falklandskog otočja...

U 51. minuti utakmice, kod 0:0, Englez Steve Hodge je krivo ispucao loptu visoko unutar kaznenog prostora. Na nju je krenuo Peter Shilton, visok 185 centimetra, i činilo se sigurno da će rukama ukrotiti loptu. No, krenuo je i Diego Armando Maradona, 20 centimetra niži, ali fakin koji je u skoku rukom preduhitrio Shiltona, i to je učinio tako vješto i zamaskirano da je ulazak lopte u mrežu djelovao na ekranu kao čisti pogodak. No, igrači Argentine nisu slavili jer su vidjeli ruku, a Englezi su mahali prekršaj igranja rukom uvjereni da će sudac poništiti pogodak. No, Tunižanin Ali Bin Nasser nije vidio ništa sporno, pomoćnici također, iako im je bilo sumnjivo da samo Maradona slavi...

image

Maradonina "Božja ruka"

SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

Gol stoljeća

- Mahao sam suigračima da dođu i zagrle me u slavlju, te vikao da će sudac u suprotnom poništiti pogodak - kazao je "mali zeleni" o prijevari, koju će kasnije pokušati abolirati na njemu svojstven način...

- Bio je to pogodak djelomice glave Maradone, a dijelom s Božjom rukom!

Fraza koja će postati kultnom kao Mano de dios...

image
ADRIAN DENNIS Afp

U toj nezaboravnoj utakmici, samo 4 minute kasnije dogodit će se drugi pogodak Argentine, drugi pogodak Maradone i po mnogima i mnogim proglašenjima, gol stoljeća. Maradona je uzeo loptu daleko od gola Engleza i krenuo u nezadrživ prodor u kojem je nanizao pet suparnika, uključujući golmana, i plasirao loptu u praznu mrežu! Bio je to fantastičan trenutak nogometne povijesti, ali i nogometne magije, igrača koji je utjelovio božanstveni sjaj nogometne vještine. Iako je Lineker 9 minuta prije kraja smanjio rezultat, iako se kasnije Argentina još borila u polufinalu i finalu, taj Mundijal ostao je zlatnog okvira zbog Maradoninih Božjih ruku i nogu, prosvijetljenih u toj utakmici s Englezima.

image

Argentinian forward Diego Armando Maradona (3rd L) runs past English defender Terry Butcher (L) on his way to dribbling goalkeeper Peter Shilton (R) and scoring his second goal, or goal of the century, during the World Cup quarterfinal soccer match between Argentina and England on June 22, 1986 in Mexico City. Argentina advanced to the semifinals with a 2-1 victory. (Photo by STAFF/AFP)

STAFF Afp

U velikom intervjuu za The Sun 2008. godine Maradona se vratio na tu ljutu englesku ranu.

- Da mogu vratiti vrijeme unatrag, onda bih se ispričao. No, gol je uvijek gol. S njime je Argentina došla do naslova prvaka, a ja do proglašenja najboljim igračem svijeta. Ne mogu promijeniti povijest, mogu samo ići dalje.

U danu 36. godišnjice tih golova i jedinstvenih trenutaka povijesti nogometa, Državno odvjetništvo Argentine u Buenos Airesu podiglo je optužnicu za osam zdravstvenih djelatnika. Oni su po istrazi okrivljeni da su nemarnošću i nesavjesnošću u liječenju i oporavku Maradone, nakon što je podvrgnut operaciji uklanjanja ugruška krvi u mozgu, iz nehaja prouzročili njegovu smrt. Ukoliko sud u Buenos Airesu potvrdi optužnicu, odnosno ukoliko odvjetnici obiteljskog mu liječnika i neurokirurga Leopolda Luquea, te odvjetnici psihijatra, psihologa, još dva liječnika, te tri medicinske sestre i tehničara ne uspiju izboriti odbacivanje optužnice, krivci mogu dobiti između 8 do 25 godina zatvora!

Tužna je to, koliko dramatična priča o završetku ovozemaljskog života čovjeka kojeg su poklonici nogometa smatrali izvanzemaljcem najpopularnijeg sporta. Maradona je preminuo oko 12.30 sati 25. studenoga 2020. godine. Vještačenja medicinskog tima utvrdila su da je njegovoj smrti prethodila prije svega loša medicinska skrb u vili u Tigreu, kvartu nadomak Buenos Airesu. Po nalazima vještaka Maradona nije smio biti u kući nakon operacije koju je imao u Clinici Olivas, gdje su mu odstranili ugrušak koji je izazivao krvarenje u mozgu.

Procjena obitelji da će mu u domu biti bolje pokazalo se jako lošom prosudbom. Pogotovo što su vještaci utvrdili neodgovarajuću skrb liječnika i tehničara koji su trebali brinuti o Maradoninu oporavku. Posebno je okrutnog odjeka priča o agoniji koju je Maradona prolazio dok nije izdahnuo. Po istraživanju vještaka uvidjelo se da je 60-godišnji Maradona praktično umirao 12 sati, većim dijelom sam u sobi, sve dok njegovi njegovatelji nisu otkrili da je kritično. Obdukcija je otklonila ono što su većinom očekivali u javnosti, a to je prisustvo opojnih sredstava i alkohola. Jedine supstance bile su od psihofarmaka, antidepresiva koje su mu davali.

Bolesno srce

No, pravi problem, uz plućnu emboliju koja ga je dokrajčila, bilo je Maradonino srce. Imao je teško bolesno srce, koje je godinama funkcioniralo sa 35% moći. Kad su ga izmjerili težilo je 530 grama, što je dva puta više od uobičajenog srca čovjeka i vrlo jasan pokazatelj bolesti. Uz to, utvrđene su cirozne promjene na jetri i lezije na plućima. Razuzdani život kojeg je 'mali zeleni' vodio desetljećima jednostavno je uništio njegovo tijelo. Kažu da je tako pokušavao krotiti neviđeni pritisak kojem je bio izložen još od kada se pojavio kao veliki talent, a koji je nakon spomenutih golova i slavlja u Meksiku, postao jednostavno nepodnošljiv.

Uz kokain, alkohol, lude noćne provode tražio je odmak od ludila kojem je bio podvrgnut 24 sata dnevno. Kako je vrijeme teklo, tako su bili sve veći njegovi odmaci od realnosti. Kada je morao stati s nogometom, jer više nije mogao proći antidoping kontrolu, a i tijelo više nije moglo "pokriti" teret opijata, nastavio je svojim putovima. Nažalost, bio je to put u propast, iako se danas njegovi fanovi, pogotovo u Argentini i Napulju, drže da je to bio put u besmrtnost igrača koji je nogomet igrao božanstvenim dodirom, te čovjeka koji je napaćenom puku u siromaštvu Argentine i Napulja priredio fantastična slavlja i doživljaj da su zapravo iznad svih i svega...

Linker
24. travanj 2024 23:46