DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
RAZOČARANJE

Krznar treba smanjiti rotacije, neke igrače poslati i na tribinu, ali mora naučiti još jednu bitnu stvar!

Aktualni trener Dinama nije ništa naučio na Bjeličinim pogreškama u sličnim situacijama...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. srpanj 2021. 17:10

Dinamo je 18. rujna 2019. godine u jednoj od svojih najboljih europskih utakmica u Ligi prvaka pobijedio Atalantu s 4:0, uz onaj hat-trick Mislava Oršića. Tri dana nakon tog veličanstvenog trijumfa, Modri su gostovali u Varaždinu.

Tadašnji trener Nenad Bjelica skroz je izrotirao momčad, izostavio je sve svoje zvijezde, Livakovića, Ademija, Oršića, Petkovića, Olma, Moru... U gradu baroka u udarnoj postavi igrala su samo dvojica koja su startala protiv kluba iz Bergama, Theophile i Perić. Što se dogodilo? Modri su senzacionalno, šokantno poraženi s 0:1.

Negativna atmosfera

Do tog poraza, Bjelica je znao često rotirati momčad, ali nakon velikog kiksa protiv Varaždinaca skroz je promijenio taktiku. U sljedećem prvenstvenom okršaju protiv Lokomotive, izuzevši Dilavera, izveo je istu udarnu postavu koja je igrala protiv Atalante! I dobio je Lokose s 4:0, a nakon toga je vrlo rijetko kretao u ekshibicije i bitno rotirao momčad, igrali su uglavnom oni najbolji.

Isto se Bjelici dogodilo i sezonu prije. Nakon pobjede nad Hapoelom Beer Shevom u 2. pretkolu Lige prvaka od 5:0 u Maksimiru 24. srpnja, tri dana kasnije je skroz promijenio udarnu postavu i u prvom kolu HNL-a u plavom domu je njegova momčad odigrala s Rudešom 1:1. Rotacija momčadi se pokazala kobnom.

Damir Krznar nije naučio na tim primjerima Nenada Bjelice. Protiv Slavena Belupa je u odnosu na utakmicu s Valurom skroz rotirao momčad, samo su trojica igrača iz Reykjavika bila u petak u početnom sastavu, to su bili Lauritsen, Ivanušec i Oršić. Prošao je kao Bjelica protiv Varaždina i Rudeša, još gore. Nije dobio apsolutno ništa, osim poraza od Farmaceuta, stvorila se i negativna atmosfera pred jako bitnu utakmicu s Omonijom.

Držimo da su takvi eksperimenti totalno kontraproduktivni jer povijest pokazuje da znaju kompromitirati rezultat, što se Dinamu dogodilo u petak. Neki će kazati da je široki roster za trenera pravi blagoslov, ali s druge strane to i ne treba biti tako ako taj roster nije iste razine kvalitete, te ako svi igrači nisu na istoj razini forme. Vjerujemo da će Krznar spoznati da takve velike rotacije nisu dobre, te da ubuduće neće za njima posezati u utakmicama HNL-a. Slaven Belupo ga je sigurno tome mogao naučiti.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Također, imamo dojam da se trener Modrih mora znati - naljutiti! U petak je na utakmici sa Slavenom, kad su Modri gubili, izgledao posve mirno, niti jedna gesta nije pokazivala da nije zadovoljan s onime što se događa na travnjaku. Kao da je Dinamo imao rezultatsku prednost, a ne Slaven. Nije pokazivao pravu energiju s kojom bi pokušao podići momčad, nije imao takav govor tijela.

Krznar je iznimno stručan trener, pošten i iznimno kvalitetan karakter, ali da bi bio pravi trenerski lider, morat će ponekad podići glas, skresati igračima što ih ide. Mirni čovjek Krki morat će postati žešći jer je to jednostavno ponekad potrebno. Dinamo je u lipnju svim igračima isplatio plaće, rate, premiju za prolazak Tottenhama. Dakle, plavim dečkima, metaforički kazano, novac curi iz džepova.

Drukčija raspoloženja

Ponekad u takvim situacijama nekima splasne motivacija, nisu više tako gladni, nemaju svi isti pristup kao što ga recimo uvijek ima kapetan Arijan Ademi ili Mislav Oršić, Lovro Majer, Mario Gavranović, Kristijan Jakić, Rasmus Lauritsen... Tu je sad velika uloga trenera, mora se čvrsto postaviti, ako treba neke potjerati i na tribinu.

Da se razumijemo, Krznar i njegov stožer, te svi ovi isti igrač izuzev Gvardiola, prošle su sezone Dinamo i svim njegovim navijačima donijeli jako puno radosti. Prije samo dva mjeseca igrali su četvrtfinale Europske lige, te uzeli duplu krunu. Klupska uprava ima apsolutnu vjeru u njih, ali svi oni skupa moraju biti svjesni da je svaka nova utakmica novo dokazivanje.

Linker
20. travanj 2024 05:31