PAUL ELLIS Afp
KLASA, ALI...

Kukavica, ego-manijak, rasist... Pep ima ‘neki problem‘ zbog kojeg su brojne zvijezde napuštale svlačionicu

‘Postoje treneri koji su iz taktičke perspektive svjetska klasa, ali ne i na ljudskoj razini‘
Piše: JL.Objavljeno: 13. ožujak 2023. 11:04

On je obična kukavica, prevrtljivi beskičmenjak. Ne želi si priznati da ima neki problem. On je filozof koji je uništio moje snove u Barceloni. Tako je u svojoj autobiografiji Zlatan Ibrahimović opisao jednog od najuspješnijih trenera modernog nogometa. Pep Guardiola ima se čime pohvaliti u svojoj velebnoj karijeri, ali unatoč svim njegovim pothvatima, brojne zvijezde koje su raskrstile sa Španjolcem riječi hvale ostavljaju po strani. I svi oni kažu da Guardiola ima “neki problem”, toliko ozbiljan da ih je istjerao iz svlačionice.

Krajem prošle godine, polemizirajući o Erlingu Haalandu za Canal Plus, čuveni Šveđanin otkrio je zašto neki velikani nogometne igre nisu izdržali pod kormilom trofejnog menadžera.

- Guardiola može od Haalanda napraviti još boljeg igrača, ali samo ako će napadač kontrolirati svoj ego, jer taj trener ne dopušta da igrač bude veći od njega. To nije dopustio meni, ali i brojnim drugim igračima - rekao je Ibrahimović, koji je suprotno svojim željama napustio Camp Nou unatoč zavidnom kontu od 21 gola i 13 asistencija u prvoj sezoni, no to nije zadovoljilo Guardiolu, pa ga je poslao na posudbu u Inter i Milan, gdje ga je kasnije i prodao.

image
AFP

A tko su “mnogi drugi”? Posljednja žrtva bio je Joao Cancelo. Portugalac je tijekom zimskog prijelaznog roka preselio u redove Bayern Munchena na posudbu, a engleski mediji prisjetili su se da je Cancelo imao određenih trzavica s Guardiolom prilikom dolaska na Etihad, što su kasnije obje strane priznale. Budući da iz igračke perspektive nema nikakvog smisla riješiti se jednog od ključnih igrača prethodno osvojenih ligaških titula, i to u trenutku kada se Man. City grčevito bori za obranu naslova Premier lige, brojni analitičari i pratitelji pretpostavljaju da je Cancelov odlazak produkt narušenog odnosa s trenerom. U slučaju Cancela to je samo pretpostavka, a možda se ne bi ni pojavila da joj prethodni slučajevi ne idu u prilog.

- Na osobnoj razini, iskustvo s Pepom nije bilo u skladu s mojim nadanjima. Mnogi će kazati isto. Nije se usudio reći mi stvari u lice. Uvijek sam mu govorio da sam ja Samuel Eto’o, igrač koji mu donosi pobjede, ali eto, odnos je bio takav kakav jest - pomalo neodređeno, ali s jasnim mišljenjem o Guardiolinoj osobnosti, govorio je Eto’o za beIN Sports.

image
PAUL ELLIS Afp

U posljednjoj sezoni zabio je 30 golova u 36 ligaških ogleda, no nešto je ipak pošlo po krivu. Prije njih Kataloniju su napustili Deco i Ronaldinho, bilo je to 2008., iste godine kada je Guardiola iz B momčadi preuzeo glavnu ekipu Barce. Pisalo se da je dvojac otjeran iz momčadi jer trener nije bio zadovoljan njihovim načinom života, što je Ronaldinho kasnije osporio u intervjuu za Globo rekavši da “odlazak nije bio isforsiran”.

Cesc Fabregas još je jedan pripadnik Guardioline “crne liste”. Nekadašnji veznjak španjolske reprezentacije nikada nije htio detaljno govoriti zašto je napustio Camp Nou 2012. i preselio u redove Arsenala, ali u intervjuu za Marcu iz 2020. godine naznačio je da s Guardiolom nije sve išlo kako treba.

- Ne, sada uopće nismo u kontaktu. Svašta se dogodilo, ali ne preferiram govoriti o tome. Ne znam je li razočaranje obostrano - poručio je Fabregas.

No, Yaya Toure nije se libio osuti paljbu. Proslavljeni veznjak Obale Bjelokosti dvaput se rastajao sa Španjolcem - iz Barce je otišao 2010. u Manchester City, gdje je Guardiola stigao 2016., a dvije godine kasnije Toure više nije imao adresu na Etihadu, premda je bio jedan od najvažnijih igrača plavog dijela Manchestera. Toure je prilikom odlaska optužio Guardiolu za rasizam.

image
DPPI via AFP

- Gdje god da se pojavi, on ima problem s igračima crne boje kože. Ne voli Afrikance, nikad to neće priznati jer je dovoljno inteligentan da bude na oprezu - kazao je Toure u intervjuu za France Football, ali tri godine kasnije javno se ispričao menadžeru, izvijestio je The Athletic.

Ni postaja između Barce i Manchestera nije prošla bez kontroverzi. Guardiola je u trogodišnjoj epizodi u Bayern Munchenu također stekao neprijatelje.

- On uopće ne razgovara s vama, ne možete nikada biti sigurni na čemu ste. Postoje treneri koji su iz taktičke perspektive svjetska klasa, ali ne i na ljudskoj razini. Guardiola je jedan od njih – poručio je stoper Dante za španjolski Sport.

Kako je i sam branič rekao, trenerska klasa Pepa Guardiole ne može se dovesti u pitanje. No, krije li se u velikoj nogometnoj figuri i ego-manijak koji degradira zvijezde zbog kojih se osjeća ugroženo ili ih pak jednostavno ne voli iz nekog osobnog razloga, a posljedično tomu oslabljuje vlastitu momčad? Mnogi ga nazivaju upravo takvim.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Oni ne igraju nogomet, potrošili su veliki novac i 2-3 godine radili uzaludan posao." Tim je riječima Ilija Lončarević u podcastu ‘VAR soba‘ komentirao situaciju u kojoj se Osijek trenutno nalazi. Hoće li slavonski klub zadržati mjesto koje vodi u Europu? Hoće li odnos između Darija Šimića i Ante Čačića narušiti odnose u svlačionici? Je li Hajduk izašao iz krize? Kako će se rasplesti borba za opstanak? Odgovore na ta i druga pitanja potražite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Linker
25. travanj 2024 07:59