Joan Laporta

 LLUIS GENE Afp
DEMANTIRALI PREDSJEDNIKA

Laporta otkrio tko ide u Superligu, klubovi iznenađeni: ‘Totalna besmislica, nikada nisu ni razgovarali‘

Prvi čovjek Barcelone tvrdi da će projektu pristupiti 15 do 18 momčadi
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 02. veljača 2024. 21:23

Europski sud pravde krajem prošle godine kazao je da FIFA i UEFA nemaju pravo sankcionirati klubove koji žele oživjeti Superligu, što znači da velebni projekt, posebno intrigantan Barceloni i Real Madridu, može krenuti s realizacijom.

Predsjednik katalonskog kluba Joan Laporta u posljednjem obraćanju javnosti najavio je da bi se Superliga uskoro trebala i formirati. Najkasnije iduće godine, kaže Laporta, gledat ćemo novo natjecanje raspoređeno u tri divizije.

- Ako Superliga ne krene iduće sezone, startat će 2025. godine. Svaki klub dobio bi 100 milijuna eura bonusa, to je novac koji ne možete zaraditi ni osvajanjem Lige prvaka. Tko će igrati? Radi se o 16 ili 18 klubova, među kojima su Barcelona, Real, Inter, Milan, Napoli, Roma, Marseille, Benfica, Sporting, Porto, Anderlecht, Club Brugge, Ajax, Feyenoord i PSV - obavijestio je Laporta putem katalonskog radija RAC1.

Prvi čovjek Barce tvrdi da su mnogi klubovi "zagrijani" za Superligu, a uopće ga ne brine što su svi engleski klubovi odbacili tu ideju.

- Nije me briga hoće li se Englezi uključiti, njihova Premier liga ionako se može smatrati Superligom. Nadmetat ćemo se s njima, možda nam se u jednom trenutku odluče priključiti.

E sad, ipak postoji i još nekoliko problema za Superligu, točnije za samog predsjednika Barcelone. Čini se da Laporta ne barata potpuno točnim informacijama. Brzo nakon njegova istupa oglasila se Roma.

"Kao što smo javno kazali nekoliko sati nakon presude Europskog suda pravde, AS Roma potvrđuje da ne podržava Superligu, te da nema šanse da se priključi projektu. Klub nikada nije promijenio stajalište po ovom pitanju", poručili su s Olimpica.

Zatim se oglasio i Feyenoord:

"Iznenađeni smo napisima u međunarodnim medijima da je klub pristao sudjelovati u takozvanoj Superligi. Ovo je totalna besmislica", a navodno je sličnog mišljenja i Ajax iz kojeg, prema pisanju nizozemskih medija, poručuju da su "iznenađeni neopravdanim tvrdnjama i da nikada nisu razgovarali s Laportom, a kamoli pristali na novo natjecanje".

Linker
05. ožujak 2024 12:29