JUSTIN TALLIS Afp
EUFORIČAN NAKON HRVATSKE

Legenda bacila rukavicu: ‘Pobijedim svakoga zatvorenih očiju i to nakon boce viskija i par bacardija‘

I Gazzu zahvatilo sjajno raspoloženje, zasluge za veliki trijumf nad Hrvatskom ima i - Simeone
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. lipanj 2021. 07:16

U utorak 15. lipnja napunilo se točno 25 godina od jednog od najspektakularnijih trenutaka u povijesti europskih prvenstava. Paul Gascoigne prebacio je loptu preko glave Colina Hendryja i onda iz voleja pogodio škotsku mrežu za 2:0 na Wembleyju 1996. Velika pobjeda protiv velikog rivala, nervoza je tada bila velika, jer Englezi su startali remijem protiv Švicarske (1:1) i pobjeda protiv Škota bila je važnija nego ikad. Gazza je obilježio tu utakmicu, a taj pogodak ušao je među najljepše svih vremena u raznoraznim retrospektivama.

Gostovao je Gazza u šou Davida Seamana, nekadašnjeg suigrača, zahvatila je i njega malo euforija nakon pobjede nad Hrvatskom. Premda, prvo se morao usporediti s Philom Fodenom, koji je obojio kosu u plavo i podsjeća upravo na Gazzu iz 1996. Bacio je Gascoigne rukavicu mladom asu Manchester Cityja.

image
Paul Gascoigne
GLYN KIRK Afp

- Ma, nitko se ne može uspoređivati sa mnom, pobijedim svakoga zatvorenih očiju i to nakon boce viskija i nekoliko bacardija u sebi - na svoj je način odgovorio Gazza, ali onda se ipak malo uozbiljio.

I priznao da je zadovoljan i sretan onime što je vidio protiv Hrvatske.

- Apsolutno mislim da imamo šanse otići do kraja ovoga puta, samo da dečki ostanu mirni. Napadačka snaga Engleske je nevjerojatna, za obranu ćemo tek vidjeti. Sigurno postoji pritisak nakon zadnjeg rezultata na SP-u, igramo na Wembleyju i treba se s tim pritiskom nositi. U svakom slučaju, ovo je naša najveća šansa nakon 1996., teško možemo imati veću i doći bliže tom cilju.

A nakon što su opjevali Sterlinga i Phillipsa, dvojicu najvećih junaka u pobjedi nad Hrvatskom, engleski mediji okrenuli su se Kieranu Trippieru, koji je bio najveće iznenađenje Garetha Southgatea. On je odigrao na lijevom boku, iako engleski izbornik tamo ima prokušana rješenja, Chilwella i Shawa. Chilwell čak nije bio niti na klupi. A Trippier je odigrao odličnu utakmicu, što Southgatea nije iznenadilo.

- Mnogi jako podcjenjuju Kierana. Ljudi još uvijek gledaju momka koji je prije nekoliko godina igrao u Tottenhamu, a ne vide obrambenu životinju koja je narasla u Atleticu i kojemu vjeruje Simeone, jedan od najboljih i najuspješnijih trenera na svijetu - pohvalio je Trippiera Southgate, priznavši da mu je bilo najteže izabrati dva igrača koja neće biti na klupi.

Sad su to bili Sancho i Chilwell, a kad se, protiv Češke, vraća Maguire, onda će čak trojicu morati poslati na tribinu.

- Nije bilo nikakvih problema, jer su oni jako profesionalno prihvatili tu odluku, tako se svi ponašaju i to je jedan od razloga našeg uspjeha - kazao je Southgate.

Englezi se polako spremaju za Škotsku, za utakmicu koja je uvijek, više od utakmice.

- Tu utakmicu vjerojatno ćemo pamtiti kao jednu od najupečatljivijih u našim karijerama. Znamo povijest Škotske i znamo kakva će to utakmica biti - naglasio je Declan Rice.

Englezima meč-lopta za prolaz, sa sjećanjem na Gascoigneov sombrero i volej za pamćenje. Možda ga ipak netko nadmaši.

Linker
14. travanj 2024 01:39