URBANANDSPORT Nurphoto Via Afp
NA RADARU VELIKANA

Legenda Barcelone dolazi kod Vatrenih vratiti slavu posrnulom divu? Odlučili iz temelja promijeniti viziju

Xavijeva odluka da napusti Camp Nou na kraju sezone nije prošla nezapaženo u nekim momčadima
Piše: SNObjavljeno: 03. travanj 2024. 14:52

Ajax je odlučio iz temelja promijeniti klupsku viziju. Ove sezone već su eliminirani iz europskih natjecanja, trenutno se nalaze na petome mjestu tablice koje ne vodi u Ligu prvaka i imaju čak 28 bodova zaostatka za vodećim PSV-om. Najveći nizozemski klub traži način da se ponovno vrati na tron. Prethodne godine Eredivisie je osvojio Feyenoord. Ove sezone titula će gotovo sigurno u Eindhoven. Kako bi se digao iz pepela, Ajax je podvukao ime trenera Barcelone Xavija Hernándeza na listi želja za sljedeću sezonu.

Sadašnji trener Kopljanika, John van ‘t Schip, nedavno je najavio da 30. lipnja napušta klub. Nizozemac je preuzeo dužnost u listopadu nakon smjene Mauricea Steijna i Hedwigesa Madura. Paralelno, klub je suspendirao izvršnog direktora kluba Alexa Kroesa zbog korištenja povlaštenih informacija.

image

John van ‘t Schip

Andre Weening/orange Pictures/shutterstock Editorial/profimedia

Suočen s takvom situacijom, a s ciljem povratka na željenu razinu, Ajax je napravio listu kandidata na kojoj je, kako doznaje SPORT, Xavi Hernández. Xavijeva odluka da napusti Camp Nou na kraju sezone nije prošla nezapaženo u nekim momčadima koje traže trenera za iduću sezonu, posebice u Ajaxu.

Amsterdamski klub cijeni Xavijevo iskustvo kao bivšeg igrača i činjenicu da je u Barçi dao priliku mnogim mladim nogometašima. Ajax već tradicionalno ima velik roster mladih igrača i važan im je njihov razvoj. Iznad svega cijene Xavijev profil, ljubitelja taktičke igre i posjeda lopte. Hrvatski reprezentativci Borna Sosa i Josip Šutalo zasigurno ne bi imali ništa protiv da ih trenira takva trenerska i igračka veličina.

image

Xavi Hernandez

JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Međutim, u svim tim izvještajima napominje se kako je Katalonac izričito kazao da želi slobodnu godinu s namjerom da predahne. Isto tako, nikako se ne isključuje mogućnost da Xavi možda i nastavi voditi Barçu. Iz katalonskog kluba najavljuju da će pokušati sve kako bi natjerali Xavija da se predomisli. Pogotovo ako Barcelona prođe PSG u četvrtfinalu Lige prvaka i ako se ekonomska situacija popravi za sljedeću sezonu.

Zasad se iz ove perspektive njegov angažman čini kao nemoguća misija, međutim nemojmo zaboraviti da je Ajax europski gigant i četverostruki osvajač Lige prvaka te da će napraviti sve kako bi se vratio na staze slave.

Linker
03. travanj 2024 14:53