ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
I ŠIBENČANI TUGUJU ZA ROROM

Legenda Dinama svoje je prve nogometne korake napravila u Šibeniku! Taj ga grad nikada neće zaboraviti

Odlaskom u Zagreb njegove veze sa Šibenikom nisu prestale, vratio se ratne 1992. godine
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 14. studeni 2020. 08:12

Tužna vijest o iznenadnom odlasku Krasnodara Rore rastužila je sve istinske sportske zaljubljenike. Posebno u njegovu Šibeniku u kojem je odrastao i u kojem je počeo igrati nogomet. Na Šubićevcu, gdje je i napravio prve nogometne korake, s velikom tugom, ali i ponosom prisjećaju se legendarnog krila Šibenika.

Rora je u Šibeniku za prvu momčad igrao dvije godine (1962.-1964). U sezoni 1962./63. Rora je s nepunih 18 godina igrao u prvoj momčadi sa Šubićevca, u tadašnjoj Drugoj saveznoj ligi. Bila je to momčad satkana isključivo od domaćih igrača, poniklih u Šibeniku po čemu su bili jedinstveni u zemlji: Rančić, Kale, Friganović, Iljadica, Žepina, Žaja, Miljević, Stošić, Orošnjak, Nadoveza, Aralica i Rora. I iduće sezone Rora je nosio dres Šibenčana nakon čega je preselio u Dinamo. Odlaskom u Zagreb njegove veze sa Šibenikom nisu prestale, vratio se ratne 1992.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Bila je to povijesna godina za HNK Šibenik. Iako su srbočetničke snage brutalno bombardirale Šibenik, Uprava kluba je donijela odluku da neće prekinuti natjecanje u Prvoj ligi, nego da će sve utakmice i kada su domaćini i gosti igrati izvan Šibenika. Pamti se ta činjenica da te godine niti jednu minutu nisu odigrali na Šubićevcu. Tada im je Krasnodar Rora ponudio svoje trenerske usluge.

Tadašnji sportski direktor Stipe Kedžo to je predložio Upravi i Krasnodar Rora, kojeg su svi zvali Kraso, došao je u svoj Šibenik i to bez naknade. Šibenik je tada igrao kao domaćin na stadionima diljem Dalmacije koji su bili sigurni, za razliku od Šubićevca. Momčad je bila sastavljena najvećim dijelom od domaćih igrača. U Šibeniku se to ne zaboravlja. Stoga poručuju - počivaj, Kraso, u miru i hvala ti na svemu.

Linker
24. svibanj 2023 12:56