Zlatko Vujović i Ivica Dukan

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
PRVI GLAS

Legenda Hajduka ostala u velikom šoku: ‘Ovo mi je prvi glas da sam bio u izboru za Zlatnu loptu...‘

‘Da se taj nije prevario tko je glasovao za mene? Možda je to bila neka pogreška?‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. prosinac 2021. 15:05

Sa Zlatkom Vujovićem razgovarali smo o opravdanosti izbora Lionela Messija za Zlatnu loptu, a on sam je kao igrač Hajduka 1981. godine bio kandidat za to najveće priznanje. U završnom redoslijedu dijelio je 19. mjesto s Englezom Trevorom Brookingom, dobio je četiri boda. Vrh su držali Nijemci, osvajač Karl-Heinz Rummenigge te Breitner i Schuster. Međutim, kad smo ga pitali za to priredio nam je nevjerojatno iznenađenje.

- Pa to mi je prvi glas. Nisam imao pojma - kazao nam je Zlatko koji je tada imao 23 godine.

Niste znali da ste u konkurenciji za Zlatnu loptu i kako ste u tome prošli?

- Nisam čitao novine. Igrao sam nogomet, mislio sam na teren i utakmice, ne na medije.

Zajec je bio Bog

To govori koliko se svijet medija promijenio i koliko je tada bilo manje informacija “preko granice”. Vjerojatno su dnevni listovi, ako ne drugi barem SN to zabilježili, ali očito se od toga nije radila veća priča. I nije, kako kaže, došlo do njega.

- Da se taj nije prevario tko je glasovao za mene? Možda je to bila neka pogreška? Kad to čujem kod mene izaziva zadovoljstvo. Jedan glas da sam dobio u izboru za najboljeg u Europi, kamoli četiri, bilo bi super.

image

Zlatko Vujović

ANTE CIZMIC/CROPIX

Eto tako je Zlatko Vujović s četrdeset godina zakašnjenja doznao da je 1981. službeno bio među TOP 20 najboljih nogometaša Starog kontinenta. Tada se Zlatna lopta dodjeljivala najboljem u Europi, tek u devedesetima se proširila na svijet.

No, zato je dobro zapamtio kako je te godine dobio nagradu za najboljeg igrača tadašnje Jugoslavije.

- Bio sam igrač godine po Večernjem listu. Nisam ni taj izbor pratio, ali na kraju su mi javili da sam pobjednik za jedan bod ispred Velimira Zajeca i Safeta Sušića. Takvih igrača da nisam mogao vjerovati. Čak nisam bio ni toliko ushićen kao što bi se očekivalo jer tada sam u Zajeca gledao kao u Boga. Mlad sam bio, nisam bio ni svjestan da sam odigrao tako dobro. Pa ja sam pred Zajecom i Sušićem stajao “u stavu mirno”. Oni su bili svjetski igrači. Zajec je bio kao Beckenbauer. Njegov je nogomet bio za uživanje, a ja sam svoje trčao, promašivao, nešto i zabio. Kad bih bio peti ili šesti, za mene bi bio uspjeh.

Devetorica izabranih

Od hrvatskih igrača, osim Vujovića, kojeg takvim vodimo iako je rođen u Sarajevu, a podrijetlom je Crnogorac jer i karijera i život vezani su mu za Split i ima hrvatsko državljanstvo, glasove za Zlatnu loptu prije hrvatske samostalnosti dobivao je samo Josip Skoblar, a od 1991. nadalje Robert Prosinečki, Alen Bokšić, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić i kao jedini osvajač trofeja Luka Modrić.

Linker
25. travanj 2024 04:07