Didier Drogba

 ISSOUF SANOGO Afp
‘NEMOJ TI BITI SLJEDEĆI‘

Legenda izdala ozbiljno upozorenje: ‘Djeco, vi ih tražite, a oni vas prevare i ostave ispod mosta‘

‘Neki od naših prijatelja ostavljeni su u zračnim lukama, trgovinama ili zatočeni...‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 05. srpanj 2023. 21:46

Menadžer dolazi u odbačene dijelove Afrike, "pikira" nekoliko naoko potencijalnih velikih zvijezdi, obećaje im brda i doline, a onda mladiću uništi snove. To je problem o kojem je progovorio čuveni Didier Drogba, miljenik mnogih generacija, te snažnim porukama afričkim nogometašima poručio da ne vjeruju u sve što čuju, da shvate da realnost nije glamurozna.

- Molim vas, morate ovo poslušati. Budi jako oprezan i nikad ne vjeruj osobi koja želi tvoj novac - prve su riječi slavnog centarfora u animiranom videu kampanje FIFPRO-a (Federacije za podršku nogometašima diljem svijeta), gdje progovara o nesretnoj sudbini mnogih afričkih zaljubljenika u nogomet.

image
NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia

Navedena organizacija u nedavnoj anketi, u kojoj je sudjelovalo 263 igrača iz sedam zemalja Afrike, otkrila je da je preko 70 posto ispitanika primalo neželjene ponude nogometnih agenata koji im obećavaju pomoć i promjenu kluba. K tomu, mnogi nogometaši, zavedeni obećanim luksuzom, i sami traže put do menadžera koji će im "dati svijet". Neki od njih uopće ni nisu agenti, već imaju svakojake skrivene namjere.

- Čuli smo mnoge priče o igračima kojima prilaze razni ljudi. Predstavljaju se kao agenti, obećavaju vam organizaciju probe ili ugovor s novim klubom. Stvarnos je manje glamurozna, postoje slučajevi u kojima su se igrači našli u inozemstvu, a onda ostali bez novca za povratak kući - govori vlasnik 30 individualnih i klupskih nagrada, što ubraja trofej Premier lige i Lige prvaka.

Kontaktiranim igračima iz spomenute ankete najčešće je ponuđena prilika za probu (43 posto) ili ugovor s klubom (39 posto), a čak 44 posto ispitanika ostalo je bez obećanog potpisa na ugovor.

- Vaš najbolji agent nije čovjek, nego vaša izvedba. To je jedina istina. Mnogo djece traži agente koji će im pronaći klub. To tako ne funkcionira. Učinak privlači pozornost klubova i istinskih agenata. Neki od naših prijatelja izdvojili su čitavu obiteljsku ušteđevinu, dali su sve što su imali, a nikada nisu uspjeli. Umjesto toga, ostavljeni su u zračnoj luci, trgovini, ispod stadiona ili ispod mosta, pa čak i zatvoreni u Aziji - nastavlja Drogba, pa za kraj ostavlja upozorenje:

- Ne govorim o jednom igraču. Tisuće njih je poput tebe, s istim nadama i snovima, a prevareni su i ostavljeni bez ičega. Ne želim da ti budeš sljedeći.

Linker
02. svibanj 2024 21:53