Nikica Pavlek (lijevo)
 PRIVATNA ARHIVA
INTERVJU ZA SN

Legenda ‘Kutije‘ i bivši igrač Dinama izbjegao tragediju u Beču: ‘Samo slučajno nisam sjeo u taj lokal‘

‘Supruga i ja često tamo stanemo, meni nema bolje kave nego u kafićima u tom dijelu Beča...‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. studeni 2020. 20:46

Nikica Pavlek bivši je hrvatski nogometaš, igrao je kao mladac u Interu i Dinamu, igrao je u Austriji, postao je legenda “Kutije”, a živi u Beču gdje danas ima nogometnu akademiju. Prati austrijski nogomet, u Dinamu je igrao u generaciji sa Zoranom Mamićem i Alenom Peternacom, današnjim Dinamovim trenerom i pomoćnikom. Javio nam se u utorak iz Beča, dan nakon pucnjave koja je zgrozila svijet, sretan što je pomalo i igrom slučaja izbjegao veće probleme.


- U tom dijelu grada sam često, bio sam i nekih 30-40 minuta prije pucnjave. U utorak je u Austriji nastupio lockdown, nakon 20 sati ne smije se biti na ulici, bio je to zadnji dan da se može večerati u restoranima, šetati gradom u to doba. Bilo je puno ljudi, svi su koristili priliku, a supruga i ja često tamo stanemo, meni nema bolje kave nego u kafićima u tom dijelu Beča. Šetali smo i rekao sam joj da odemo na večeru u jedan od restorana koji su u tom nizu, da se provedemo prije zatvaranja. Točno znam koji je to lokal u kojemu je, kako kažu mediji, pogođena konobarica. Supruga mi je rekla da je umorna i da idemo kući, otišli smo, a kad smo došli doma, kćer me dočekala s viješću da ima mrtvih i ranjenih, uplašila se jesmo li bili tamo. Naježio sam se, malo je nedostajalo da budem tamo, možda i u tom lokalu. Zvali su me ljudi i iz Zagreba, koji znaju da tamo često boravim, pitali me jesam li živ.


Ni dan kasnije nije bilo bolje...
- U ljude se uvukao strah, u školama su rekli da djeca ne moraju dolaziti ako se ne osjećaju sigurnima, mnogi roditelji nisu ih puštali iz kuće. Evo, mene zove trener iz moje akademije da odgodimo trening, da nitko neće doći. Boje se ljudi, poklopio se lockdown i ovaj napad, Austrija to dosad nije doživjela.


Zapravo, zvali smo ga zbog nogometa, što sugerira Dinamu protiv Wolfsbergera. Hoće li te izvannogometne aktivnosti utjecati kao dodatan motiv dečkima iz Austrije?
- Ma, ne treba njima dodatan motiv. Čuo sam se s Alenom Peternacom, rekao mu da oni igraju agresivno u svakom slučaju, tako će se postaviti i u ovoj utakmici. Napadaju obranu otpočetka, igraju presing, bit će teško. Opet, Dinamo ima veću individualnu kvalitetu, više dobrih igrača, ali samo da zaustave ovu “desetku”.


Radi se o Liendlu?
- Da, čovjek stvarno igra dobro. On je k’o Mlinka, sve vidi, daje lopte, proigrava. Ali, moram ovo ispričati - Nenad Jovanović, koji je inače legenda WAC-a, njega umjesto Liendl zove Blind, u prijevodu Slijepac. Naravno, zeza ga i kaže mu “pa ti si sad postao igrač, s 35 godina”, ha-ha. Wolfsberger je jak, ali ako Modri zaustave Liendla, obavili su veliki dio posla.

Linker
26. travanj 2024 20:56