VANO SHLAMOV
KAKVO SLAVLJE

Legenda postaje besmrtna, Ademi igrao ozlijeđen: ‘Idemo na EURO i držimo distancu od susjeda‘

Sjeverna Makedonija je izborila plasman na veliko natjecanje, u svemu su sudjelovala dva HNL-igrača.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. studeni 2020. 19:38

Grande Pandev! Goran Veliki! To su samo neki od epiteta, nadimaka koje su mediji u Sjevernoj Makedoniji nadjenuli svojem najvećem junaku. Goran Pandev ušao je ljetos u 38. godinu životu, već pomalo razmišlja o nogometnoj mirovini, bio je prvak Europe s milanskim Interom, godinama već zabija u Serie A... Međutim, gol u Tbilisiju za pobjedu njegove reprezentacije, koji je Makedonce prvi put u povijesti odveo na Euro, ni sa čime ne može usporediti.

- Igrao sam mnogo velikih utakmica u karijeri, ali ovako sretan nikad nisam bio. Ostvarili smo. Tek ćemo u idućim danima shvatiti što smo napravili. Još ne vjerujem da sam u 38. godini života uspio otići na Euro - rekao je Pandev, priznavši da možda više ne bi ni igrao nogomet. Jer, da nije bilo korone, da se Euro igrao ljetos, oprostio bi se Pandev nakon njega.

Teško je zamisliti kakvo je to bilo slavlje. Sletjeli su nogometaši iz Tbilisija u Prištinu zbog magle, autobusom putovali prema Skoplju, čitavim putem pjesma, slavlje. Unatoč koroni, na ulicama glavnoga grada Sjeverne Makedonije ljudi okićeni zastavama, trube, pjesma, euforija...

image
ROBERT ATANASOVSKI

Sve se nastavilo i u petak, nitko od igrača nije spavao, slavilo se i pred kućom Gorana Pandeva u rodnoj Strumici. Odmah se u priču uključio i državni vrh, Vlada je odlučila da će svakog igrača nagraditi sa 10 tisuća eura iz državnog proračuna, a Olimpijski odbor je poručio da će Gorana Pandeva svrstati među sportske velikane.

Među tim velikanima, ili kako su ih nazvali, Titanima, našla su se i dvojica igrača iz HNL-a. Kapetan Dinama Arijan Ademi i Rijekin branič Darko Velkovski. Asistent za pogodak bio je bivši HNL napadač Ilija Nestorovski. Ademi je bio upitan za utakmicu, ima problema s mišićem i bio je bliži preskakanju tog dvoboja nego nastupu. Ali, stisnuo je zube, odigrao 67 minuta i onda, opet zbog problema s mišićem, izišao iz igre.

Nitko od susjeda

- Osjećao sam taj mišić prije utakmice, ali na zagrijavanju nije bilo tako strašno, pa sam odlučio igrati. Ipak, kako je utakmica išla, bilo mi je sve teže izdržati pa sam onda izašao iz igre. Ali, uspjeli smo, puno mi znači što sam dobio šansu igrati na Euru, to je velika stvar, želja svakog igrača da mu se jednom ostvari u karijeri - rekao je nakon utakmice Ademi.

Naravno da u ovom trenutku nitko u Skoplju još nije počeo razmišljati o novom pothvatu, mogu li Pandev, Ademi i društvo napraviti još jedan korak, proći skupinu (Austrija, Ukrajina, Nizozemska), ali s ponosom su tamošnji mediji pokazivali i kartu Europe na kojoj se vidi kako je Sjeverna Makedonija ‘izolirana’ od svih ostalih sudionika Eura, odnosno, kako se nitko od njezinih susjeda nije plasirao na kontinentalnu smotru.

image
VANO SHLAMOV

- Idemo na Euro i još se pridržavamo mjera, držimo distancu od susjeda - šale se u Skoplju, nakon košarkaša i rukometaša i nogometaši su se plasirali na veliko natjecanje.

- Potrošili smo puno emocija, prazni smo, a još nismo ni svjesni uspjeha. No, kad stignu poruke iz cijele države i kad vidiš da su svi pratili utakmicu, onda vidiš koliko to znači. Srce nam je ispunjeno, sad jedva čekamo da počne to Europsko prvenstvo - javio se iz Skoplja za službenu stranicu Rijeke branič Darko Velkovski i dodao:

- Možda će neki reći da se lakše plasirati preko Lige nacija, ali opet moraš pobijediti sve te utakmice, imati kvalitetu. Mi smo uspjeli!

Linker
20. rujan 2022 21:53