VALERIO PENNICINO
UVIJEK ĆE GA PAMTITI

Legenda svjetskog nogometa ima koronavirus i bori se za život! Završio je u bolnici u teškom stanju

Čuveni Čeh je zabio više od 300 golova, no jedan ga je proslavio i obilježio za sva vremena
Piše: HinaObjavljeno: 07. listopad 2020. 18:56

Legendarni češki nogometaš i bivši reprezentativac Čehoslovačke Antonin Panenka (71) u teškom je stanju hospitaliziran u praškoj bolnici i liječnici se bore za njegov život.

Panenka je bio pozitivan na koronavirus, a nakon što mu se stanje pogoršalo smješten je na odjel intenzive njege u jednoj praškoj bolnici gdje je priključen na aparate, objavio je Bohemians 1905, klub u kojem je Panenka direktor.

"Antonin Panenka je u ozbiljnom stanju odveden na odjel intenzivne njege. Nećemo više komentirati njegovo stanje. Tonda, bori se," objavio je praški klub na društvenim mrežama.

Panenka je tijekom karijere zabio više od 300 golova, no jedan ga je proslavio i obilježio za sva vremena.

Prije 44 godine Panenka je donio naslov europskog prvaka Čehoslovačkoj. U finalu protiv Zapadne Njemačke u posljednjoj je seriji izvođenja jedanaesteraca nadmudrio Seppa Maiera i donio veliko slavlje svojoj tadašnjoj zemlji.

Maier se bacio na stranu, a Panenka je lagano potkopao loptu koja je ušla u mrežu po sredini gola. Od toga dana takav se udarac naziva Panenkinim imenom.

"Nakon treninga u Bohemiansu znao sam ostajati s našim vratarom i vježbati jedanaesterce. Igrali smo za čokoladicu ili čašu piva. Budući da je bio vrlo dobar vratar, postalo je to skupa oklada. Prije spavanja sam razmišljao kako pucati i došao sam na ideju, a onda sam je počeo polako testirati i primijeniti u praksi. Na kraju sam u finalu izabrao taj penal jer sam shvatio da to je bio najlakši i najjednostavniji način postizanja gola," kazao je u jednom razgovoru.

Osvojio je i brončanu medalju na Europskom prvenstvu četiri godine kasnije. Za Bohemians je igrao 14 godina, dok je četiri godine igrao za bečki Rapid dijelivši svlačionicu sa Zlatkom Kranjčarom i Petrom Bručićem. Igrao je i za St Polten, te Slovan Wien.

Danas je Panenka predsjednik kluba "Bohemians" u kojem je i započeo svoju profesionalnu nogometnu karijeru.

Linker
19. travanj 2024 16:23