OPREZNI CARLOS ALBERTO

Legendarni Brazilac: 'Hrvati su europski Brazilci, bit će ih teško dobiti, očekujte 0-0!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. lipanj 2014. 15:35

Carlos Alberto je kapetan Brazila iz 1970. kad su u Meksiku osvojili treći naslov. Tamo je dao jedan od najljepših golova u povijesti Mundiala, izabran je u najbolju ekipu 20. stoljeća. U polemici o Hrvatskoj gostovao je na televiziji SportTV. Po njemu i zapravo cijelom društvu okupljenom pred kamerama Vatrene ne zovu uzalud europskim Brazilcima. Dva dana prije utakmice koja je za nas već sada povijesna, lijepo je bilo čuti respekt s kojim nas tretiraju. Posebice Modrića i Rakitića.

"Hrvatska i Srbija, s kojom smo igrali, nogometno su inspirirane Brazilom. U Hrvatskoj postoji navijačka skupina Torcida, a u Beogradu su stadionu dali ime Marakana", kazao je legendarni as Selecaa, dodajući: "S Jugoslavijom smo 1974. igrali 0:0, s Hrvatskom 2006. 1:0, ovo je također utakmica koja bi mogla završiti s jednim golom, možda i bez pogodaka. Hrvate će teško biti nadigrati".

Samo da Kovačevi dečki opuste kočnice u glavu i čeka nas jako dobra utakmica. Brazil ima i pritisak i svijest da Hrvati nisu "jazavci". Sa Srbijom su bili nesigurni, pogotvo defenzivci čije su neke reakcije ispale krajnje smušene. Ako to treba pripisati opuštenosti, ne mora značiti da će pod opterećenjem reagirati mnogo bolje. Koliko god velikih utakmica odigrali...

Lagana nervoza trese oba tabora, drugo traje "nabrijavanje" da ne bi uzelo danak. Važno je smiriti živce. "Hrvatska će pokazati koliko Brazil vrijedi", zaključio je Carlos Alberto.

Kad nas sami Brazilci uspoređuju sa sobom to godi, premda naš nogometni izričaj i njihov, budimo pošteni, nisu potekli iz iste škole. Uostalom, Brazil je jedinstven, ne bi ga niti imalo smisla kopirati. Hrvati igraju okomitije, lopta se našima manje lijepi za nogu, ali su agresivniji i borbeniji. Najveće pobjede i rezultate nismo napravili tako što smo rivala nadigrali umiruću u ljepoti nego dobrom defenzivom, lukavošću i klasom glavnih zvijezda. Zato u Sao Paulu Kockasti trebaju dokazati kako nisu mališani koji su nadahnuti i impresionirani domaćinom, nego moćna ekipa s vlastitom stilom spremna dobiti svakoga. Jedino se tako mogu nadati pozitivnom ishodu. Jer u utakmici dva Brazila, gotovo sigurno pobijedio bi – pravi!

Linker
22. rujan 2024 03:36