Michael Regan/Afp/Profimedia
KRAJ JEDNE ERE

Legendarni Talijan rekao zbogom nogometu: Europski prvak ide u mirovinu poslije 24 godine karijere

Za talijansku reprezentaciju nastupio je u 117 navrata i kao kapetan ih predvodio do zlata
Piše: SNObjavljeno: 12. prosinac 2023. 15:39

Giorgio Chiellini u utorak je okončao brilijantnu nogometnu karijeru, prenosi talijanski insajder Fabrizio Romano. Slavni stoper u 40. godini života okačit će kopačke o klin nakon što mu je istekao ugovor s američkim Los Angelesom FC, s kojim je prošle sezone osvojio MLS kup.

- Klub mi je dao potpunu slobodu odluke. Malo ću se odmoriti i uživati s obitelji, a onda donijeti odluku. Moram vidjeti što slijedi, hoće li odlučiti moja glava, srce ili noga - kazao je Chiellini prošlog tjedna za The Guardian, a pod ono što "misli noga" podrazumijeva se puknuće prednjeg križnog ligamenta koje je proživio 2018. godine i otad povremeno imao poteškoće s koljenom.

Čini se da je Chiellini sada i donio konačnu odluku, LAFC će biti njegov posljednji klub u karijeri tijekom koje je 25 klupskih i reprezentativnih odličja. Vrijedi izdvojiti devet talijanskih naslova te pet državnih kupova i superkupova s Juventusom, a 2020. (2021.) doživio je vrhunac karijere osvajanjem europskog zlata s Italijom. Azzure je predvodio kao kapetan, a godinu kasnije preselit će preko oceana, gdje završava njegova 24. profesionalna sezona. Dvaput je došao i do finala Lige prvaka sa Starom damom, s tim da je igrao samo protiv Real Madrida 2017. jer je dvije godine ranije zbog ozljede otpao za Barcelonu. U oba slučaja Španjolci su se pokazali boljom ekipom.

Pamtit će ga se kao jednog od boljih stopera svoje generacije, neizostavnog člana popularnog BBC trija (još Barzagli i Bonucci), ratnika spremnog na bespoštednu borbu i lidera svlačionice. Manje je poznato da je Chiellini i fakultetski obrazovan. Diplomirao je ekonomiju i trgovinu na Sveučilištu u Torinu 2010. godine, zatim se 2017. specijalizirao za poslovnu administraciju. Kao igrač Juventusa nerijetko je učio tijekom putovanja, ponekad i u zrakoplovu.

- Ljudi su se čudili i pitali me što radim, ali brzo su se navikli - prokomentirao je jednom prilikom.

No, uz sav kredibilitet za ulazak u poslovni svijet, za očekivati je da će Chiellini ostati u nogometu, pitanje je samo u kakvoj ulozi.

- Nogomet je moj svijet i moja budućnost. Ne mogu zamisliti svoj život bez ikakve poveznice s nogometom. Zanima me i sportski biznis - kazao je Talijan.

Talijanski mediji pišu da su mu vrata Juventusa otvorena, ali ne navodi se u kakvoj ulozi bi se mogao naći u Torinu. Njegov brat Claudio radi kao tehnički direktor kluba Juve Next Gen, omladinskog pogona Stare dame.

Chiellini je profesionalnu karijeru započeo u ljeto 2000. godine potpisom za Livorno, četiri godine kasnije našao se u Fiorentini, da bi od 2005. do 2022. branio boje Juventusa. Dres Italije odjenuo je 117 puta i peti je igrač s najviše nastupa za reprezentaciju u povijesti.

Linker
15. svibanj 2024 21:15