'BOJIM SE...'

LEGENDARNI TRENER O HRVATSKIM ŠANSAMA U EUROPI: POSEBNO SE 'ZAKAČIO' NA HAJDUK 'Da znaju, Frane Matošić i Bajdo Vukas bi se odmah u grobu okrenuli!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. kolovoz 2017. 20:16

Otto Barić jedini je trener koji je klub iz Salzburga uveo u skupinu Lige prvaka, još 1994. godine. Može li to ponoviti Nijemac Marco Rose?

- Veseli me da je Rijeka vrlo ozbiljna, da može proći, što joj od srca želim. Međutim, nije to tako jednostavno. Salzburg je sposoban dati gol u gostima, i u tom će slučaju sve biti otvoreno. To će biti teška borba. Ako Rijeka ode dalje, to bi bilo jako važno i za klub i za naše prvenstvo. Rijekina je prednost Rujevica i publika, međutim Austrijanci su naučeni na to, riječ je o kvalitetnoj ekipi koja u prvom poluvremenu nije pokazala sve što može, a u nastavku prve utakmice demonstrirala je da je fizički u stanju učiniti mnogo više. Bojim se, ako Rijeka ne bude bila stopostotna, prijeti joj vrlo opasna utakmica - rekao nam je Otto Barić.

Treba zabiti dva

Vidjeli smo da su vezni igrači i napadači Red Bulla motoričniji, brži u reakciji...

- Da, ali to nije ništa čudno. Oni već godinama upravo takve igrače i traže, to su većinom dečki od 22-23 godine. Zanimljivo je da su im četvorica ponajboljih otišli u Leipzig i tamo pokazuju da su spremni za moderan nogometa. Dakle, ti su nogometaši već selekcionirani takvi.

I dok se nadamo da će Rijeka prouzročiti da se nastavi tradicija Salzburgovih ispadanja u kvalifikacijama za Ligu prvaka, u čemu vidite razlog da im se to redovito događa?

- Nije jednostavno ući u skupinu. Dođu blizu, i sad su skoro na pragu, ali nedostaje im nešto. U klubu, objektivno, ništa, jer bogat je, nema financijskih problema, jedino što su zadnjih godina podređeni Leipzigu. Očito je teško doći u završnicu.

Kako bi Rijeka trebala igrati? Opreznije, kao u prvoj utakmici?

- Ne, ne. Čak i zbog publike, ali prije svega jer je Rijeka sada napadačka momčad. Prije tri-četiri godine bila je defenzivna, to je najveća Kekova kvaliteta, promijenio je način igre. Nekad su djelovali na kontre, a ova ekipa igra na kontinuirani napad. Moraju nastojati zabiti dva gola, onda neće izgubiti. Ako bi krenuli na nulu, u tom slučaju mogu ispasti, to Kek jako dobro zna i neće ići na to. Oni nisu ekipa koja je u stanju odigrati za nulu. Moraju izvesti sedam-osam pravih napada i proći će.

Kome dajete veće šanse?

- Sada malo veće Rijeci, zbog tog rezultata, ali potreban je itekakav oprez. To ne znači da se trebaju bojati napasti, nego su dužni znati da je taj prolaz vrlo važna stvar i za njih kao igrače, i za klub, i za državu. Nogometno i novčano.

Dinamu slijedi muka

Ostali? Dinamo ima 2:1 protiv Oddsa, u Osijeku nije svladao drugu ekipu Bijelo-plavih.

- Poznato vam je da već godinu dana govorim da u Dinamu neke stvari ne štimaju. Momčad ima potencijal, ali premalo daje golova, premalo napada, ne sviđa mi se kako igra, to treba biti bolje. Norvežani nisu jaki, kad bi suparnik bio snažniji, bojao bih se. Ovako će otići dalje jer će zabiti tamo dva gola. Gledao sam dvoboj u Osijeku, nevjerojatno je da oni ne mogu nadigrati takve protivnike i mislim da će se ove sezone opet mučiti.

Osijek protiv PSV-a?

- Jak je protivnik, međutim i Osijek je jak. Kod njih vlada oduševljenje, bit će pun stadion i sve će učiniti da ovaj put prođu, od srca im to želim. Zaslužili bi zbog 1:0 iz prvog dvoboja, držim da čak imaju i momčad koja to može.

Hajduk? U Danskoj je završilo 0:0.

- Velika je šteta što Hajduk ima stalno probleme sam sa sobom. Pa i ta Ultra, sve je to protiv Hajduka, no mislim da će svejedno dalje. Eto, srećom, odlukom UEFA-e sada će ipak imati publiku, a ona je važan čimbenik za njih. Hajduk je postao bolji, nadam se da će biti sve u redu. Dobili su Cibaliju, a takve su susrete znali gubiti ili odigrati neodlučeno. Konačno je vrijeme da Hajduk bude Hajduk - pričao je Barić i tada inzistirao na napišemo:

- Rekao bih jednu zanimljivu stvar: ne mogu shvatiti zbog čega igra u crnim dresovima. Pa oni su Bili.

Barem tri od četiri

Taj treći dres zovu navijačkim, dakle navijački je izbor...

- Ma kakav je to izbor, tko to traži, taj je smiješan. Ja sam gledao Hajduk prije 70 godina, onaj bijeli dres s tamnoplavim gaćicama, to je najljepše na svijetu. I sad dođu u Zaprešić s crnim dresovima, pa to moraš biti lud. To točno tako napišite. Ono što je najvažnije, po čemu je Hajduk poznat, po čemu su Bili doista - bili, to odbacuju. Mislim, kad bi pokojni Frane Matošić i Bajdo Vukas znali da igraju u crnim dresovima, u grobu bi se okrenuli.

Pa i Dinamo igra povremeno u crnim dresovima.

- To publika ne traži, to netko izmišlja, nemoguće je da publika želi da Bili ne budu bili. Dođem doma i vidim - Hajduk je crni. Volio bih razgovarati s tim čovjekom koji je to odlučio i rekao mu kakav je Hajduk. Kao junior sam igrao za Dinamo protiv njega, upravo taj bijeli dres, to je to, to je Hajduk. Bijela je boja najbolje što Hajduk ima na svijetu. Na kraju krajeva, o biloj je boji napisano desetak pjesama, o crnoj još nijednu nisam čuo.

Kad povučemo crtu, od četiri kluba, s koliko biste prolaza bili zadovoljni?

- Bilo bi jako dobro da uspiju tri. Ni to neće biti jednostavno, ali šanse imaju. Bila bi, zapravo, velika šteta da se ne dogodi, eto, Osijek je čuvao devetoricu igrača, ne vidim razloga zašto ne bi bilo opet 1:0 za Osijek, ili 1:1 - zaključio je Barić.

Linker
21. travanj 2024 10:03