FRANCUSKI VELIKAN

Legendarni Vieira: Modrić, Rakitić i mali Kovačić su sjajni, ali treba vam zadnji vezni'

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 18. srpanj 2014. 23:09

Novigrad. Onaj istarski, ne kraj Zadra ili u Podravini, što bi neupućeni namjernik mogao pomisliti. Oaza. Savršeno mjesto za odmor od užurbane i stresne svakodnevnice. Laganih 30-ak celzijevaca u zraku, lagani maestral kola zrakom, čuju se samo zrikavci. I razigrana djeca u bazenu sjajnog kompleksa hotela Maestral gdje su smještene mlade momčadi (U-18, U-21) - Manchester Cityja.

Ipak, naš cilj bio je veliki francuski bivši nogometaš Patrick Vieira koji nakon igračke karijere glumi strogoću s U-21 klincima, priprema ih za veliki svijet. Za Etihad. Iako, Nebeskoplavi i nisu baš poznati po proizvodnji igrača. U najmanju ruku.

Prije sportskih tema malo pohvala na zaista sjajno okruženje.

- Znate, mi imamo stvarno mnogo izbora, destinacija gdje možemo otići na 10-dnevne pripreme. Ali, eto, već drugu godinu zaredom odabrali smo Novigrad, ovdje imamo sve što nam treba. Uvjeti za trening su odlični, dva kvalitetna travnata terena su nam na raspolaganju, teretana u sklopu hotela... ..

Gledali ste Hrvatsku na SP-u?

- Da, naravno. Imali ste mnogo nesreće protiv Brazila, velika šteta, iskreno, jer igrali ste sasvim solidno. Hrvatska ima također mladu momčad, fantastičnu bazu koju treba samo nadograditi. Čovječe, vaša vezna linija... Kako se zove onaj iz Madrida, stao mi je mozak?

Luka Modrić.

- Da, da, Modric. Pa Rakitić, sada je prešao u Barcelonu... Vrhunski igrači. Ima još jedan...

Mandžukić?

- Ne, ne, mislim na sredinu, onaj mladi...

Aha, Mateo Kovačić iz Intera.

- Eee, taj! Fantastična trojica. Mislim da bi mogli biti odlični u Francuskoj za dvije godine. Ispali ste u skupini, ali više nesretno nego zasluženo, protiv domaćina ste zaslužili barem remi. Zapravo, ždrijeb vas nije pomazio, uvijek je ta prva utakmica ključna na velikom natjecanju. Možda je i moral malo pao, ne mogu točno reći.

Slažemo se s Patrickom, vezna linija nam izgleda odlično na papiru. Međutim, kakvo je njegovo mišljenje, može li sredina terena egzistirati bez nekoga tko će obavljati “prljavi” posao? Naša nije mogla...

- Slažem se, netko mora obavljati defenzivne zadatke, “čuvati leđa” Rakitiću i Modriću. To je moje mišljenje budući da njih smatram kreativnim veznjacima. Bilo bi im lakše s jednim Nigelom de Jongom, na primjer.

Za kraj, što je lakše? Biti igrač ili trener?

- Uh, teško pitanje, radi se o potpuno dvije različite stvari. Ali, pokušat ću vam odgovoriti. Biti trener je više frustrirajuće, mnogo je više stresa...

Patrick Vieira, jedan od (po)najboljih zadnjih veznih ikada. Bivši veznjak Milana, Juventusa, Arsenala, Intera i Cityja, gdje je počeo s trenerskom karijerom. U Novigradu je do srijede, oblikuje mlade talente u ključnoj fazi razvoja, prilagođava ih na engleski stili igre. Nogometna legenda. Vidimo se i druge godine, uvjereni smo...

Linker
28. travanj 2024 02:57