CROPIX
 RONALD GORSIC
STVARA SE NEŠTO VELIKO

Legende Vatrenih stigle u pomoć! Bivši predsjednik kluba iskren: ‘Više nisam mogao sam pokrivati dugove‘

U klub su ušli nekadašnji reprezentativci Ivica Olić, Josip Šimunić i Nikica Jelavić
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. lipanj 2020. 15:51

Ivan Knežević u nogometu je od 1966. godine, kad je kao pionir zaigrao za jarunski Borac, ali danas će ga svi vezati za Rudeš u kojem je bio igrač, trener i predsjednik. Doveo ga je do Prve lige, osam sezona boravio je u Drugoj ligi, a nedavno je napustio mjesto predsjednika. Knežević će ostati član Skupštine i predstavnik Rudeša u ZNS-u, no Uprava je nova. U klub su među inima ušli nekadašnji reprezentativci Ivica Olić, Josip Šimunić i Nikica Jelavić, koji još igra u Kini.

Kako je Olić pomoćnik Zlatka Dalića, a Šimunić izbornik U-19 reprezentacije, nisu uzeli pozicije u Upravi, bit će članovi Skupštine. Predsjednik je Pero Klarić, a direktor Stipe Čondrić. Novi u Upravi su i Igor Jukić i Ivan Krakan, eksperti za fizičku pripremu sportaša iz tvrtke Biotrening.
Rudeš nije privatan klub, on je Udruga građana.
- Još kao trener bio sam glavni sponzor, sada ću se moći više posvetiti svojoj tvrtki Palma, za proizvodnju pogrebne opreme, koja ima 150 zaposlenih. Nije bilo druge mogućnosti nego da prepustim klub drugima jer financijski sam došao u probleme. Nakon razlaza s Alavesom imao sam dvadesetak ozbiljnih kontakata s ljudima iz raznih država, ali kad je trebalo doći do uplate, nisu platili - kazao nam je Ivan Knežević.
Dodao je koje su još bile teškoće...
- Registrirali smo dvojicu brazilskih igrača iz Recifea. Tražio sam da to napravimo samo ako se njihov bivši klub odrekne naknade za školovanje. Ljudi koji su radili na tome rekli su mi da su iz Recifea dobili takvu potvrdu, da bi se na kraju ispostavilo kako piše da se klub ne odriče. Riječ je o 200.000 eura. Došlo je do toga da smo imali problem licencirati se za Drugu ligu. Na kraju sam se dogovorio da im platimo u dvije godine, u 24 rate, s time da je prva bila 25 tisuća eura, ostale su po 7,5 tisuća. To sam riješio i osigurao licencu za Drugu ligu, ali dugove više nisam mogao pokrivati sam. Nakon toga u klub su ušli bivši reprezentativci da spase stvar.
To za Rudeš znači nove ambicije:
- Vjerujem da će težiti da klub čim prije bude u Prvoj ligi jer Druga liga je samo trošak. Razvijat će i školu.
U doba kad je partner bio Alaves išlo se prema privatizaciji, no tada je suradnja pukla. Knežević je sad objasnio zašto.
- Dogovorio sam sve uvjete da Alaves postane vlasnik kluba, nažalost, došlo je do kratkog spoja.
Zašto?
- Razlog su transferi dvojice igrača, Tonija Borevkovića i Karla Lulića. Alaves je tražio daleko veću odštetu nego što su nudili menadžeri koji zastupaju te igrače, na kraju sam ja potpisao da dobiju istupnicu, a Baski su se uvrijedili i otišli. To je ukratko.
Ima li Rudeš uvjete za napredak u radu?
- Dogovorio sam da nam HNS napravi novi teren s umjetnom travom, što je projekt po županijama. Prvi smo na popisu. Intenzivno se pregovara s Gradom da klub dobije i ragbi igralište za pomoćni teren jer bez toga neće biti osigurani uvjeti da se može razvijati.
Hoćete li vi ostati na koji drugi način u nogometu?
- Malo ću se odmoriti. Dvadeset godina nisam imao vikend. No, nogomet je toliko u meni da ne možemo jedno bez drugoga - zaključio je Knežević.

Linker
08. svibanj 2024 03:13