FRANCK FIFE Afp
VELIKI ZADATAK

Leo Messi je dokazao da je daleko od kraja karijere, a sada se našao u situaciji u kojoj će morati dati još više

Messijev će doprinos biti osobito važan za PSG u utakmicama koje dolaze
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. veljača 2023. 12:48

Paris Saint-Germain ove je sezone napokon dobio svoj napadački trojac u punom sjaju. Kylian Mbappe potpisao je novi ugovor, Neymar se malo više posvetio nogometu, a Lionel Messi je u svojoj drugoj sezoni na Parku prinčeva podsjetio na sjajne igre iz Barcelone. Međutim, u osjetljivom trenutku sezone Parižani su ostali bez dvije velike zvijezde, ozljede su od travnjaka udaljile Mbappea i Neymara. Logično, glavni teret je u takvoj situaciji pao na Messijeva leđa, a on je odmah pokazao da mu to nije nikakav problem.

- Leo ima kvalitetu i odlučnost da povede momčad prema pobjedi - naglašava trener PSG-a Christophe Galtier.

U subotnjem preokretu protiv Toulousea u Ligue 1 argentinski je kapetan postigao sjajan pogodak za 2:1, a cijeli je susret odigrao na visokoj razini. Ukupno je šest puta tukao prema vratima i stvorio sedam prilika za pogotke.

- On je genijalac. Nemamo ništa loše reći o njemu, on je fenomen. Pokušao je sve i osvojio je sve, ali uvijek je motiviran i uvijek želi više. Jako sam sretan da je ovdje s nama, motiviran i željan pomoći momčadi - kazao je o Messiju PSG-ov kapetan Marquinhos.

image
FRANCK FIFE Afp

Parižani su ove sezone postigli 54 pogotka u prvenstvu, a u njih 20 izravno je sudjelovao Messi, koji ih je zabio 10 i još toliko namjestio. U posljednje dvije utakmice u kojima nisu nastupili Mbappe i Neymar, Argentinac je postigao dva pogotka. S tim je učinkom stigao do još jednog povijesnog ostvarenja; Messi je postigao 10 ili više pogodaka, te upisao 10 ili više asistencija u 13 ligaških sezona. Rekordna po broju golova bila je sezona 2011./12. u kojoj je zabio čak 50 golova, dok je najviše asistencija, njih 20, isporučio u sezoni 2019./20.

U prošloj sezoni nije odigrao najbolje i mnogi su već pričali da mu se bliži kraj karijere, no Messi je svima dokazao da u njemu još uvijek ima snage i kvalitete za najveća ostvarenja. Svi smo se u to uvjerili i na Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje je osvojio naslov prvaka i tako ušao u nogometnu vječnost. Bit će zanimljivo vidjeti može li ovu sezonu nastaviti onako kako ju je započeo i stići do 20 ligaških pogodaka ili asistencija do kraja sezone.

A njegov će doprinos biti osobito važan u utakmicama koje dolaze. Pred PSG-om je prilično zahtjevan raspored, prvo ga već u srijedu čeka okršaj u Kupu s Tudorovim Marseilleom, potom gostovanje kod u prvenstvu Monaca, a na Valentinovo je na redu prva utakmica osmine finala Liga prvaka s Bayernom na Parku prinčeva. Sudar s Bavarcima imat će za PSG golemi značaj, jer je poznato da ultimativni cilj katarskih vlasnika, na neki način i opsesija, osvajanje Lige prvaka.

image
ALAIN JOCARD Afp

S obzirom na to kako igra Messi ove sezone, sve suparnike čeka prilično težak posao protiv PSG-a. Argentinski je napadač u dosadašnja 24 ovosezonska nastupa za PSG u svim natjecanjima postigao 15 pogodaka i upisao 14 asistencija. Kad Messi ove sezone zabije, Parižani pobjeđuju. Otkako je Messi 2021. godine kao slobodan igrač u Pariz stigao iz Barcelone, njegov novi klub još nije izgubio utakmicu kad bi on postigao pogodak. U 21 utakmici zabio je 26 golova. Sve dok je Messi u ovakvoj formi, Parižani vjeruju da i dalje mogu nizati uspjehe.

- Nije to bila lagana utakmica, ali opet je cijela momčad željela pobjedu. Pokazali smo osobnost i hrabrost i osvojili tri boda. Nakon Svjetskog prvenstva nastojim pokazati ono što sam činio i u dresu Maroka. Osjećam se slobodno i samopouzdano, nadam se da ću nastaviti ovako pomagati momčadi. Moj gol i asistencija? Napravio sam svoj posao, pomogao sam ekipi. Sad mislimo na Marseille - rekao je nakon pobjede protiv Toulousea PSG-ov desni branič Achraf Hakimi.

Linker
18. svibanj 2024 13:46