FRANCK FIFE Afp
ARGENTINAC NA VRHU

Leo Messi je u vitrinu pospremio još jednu Zlatnu loptu, a svijet će uskoro saznati još jednu zanimljivu stvar

Po svemu u najavama bilo je lako predvidjeti koji će nogometaši biti među prvom trojicom
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 31. listopad 2023. 14:17

Eto, France Football, nekadašnji tjednik, prava biblija nogometa, danas jednom svakog mjeseca podlistak prestižnog svjetskog sportskog dnevnika L‘Equipea, na glamuroznoj predstavi u teatar du Chatelet u Parizu, službeno je objavio da je argentinski nogometaš Lionel Messi, po osmi put, osvojio Ballon d‘ Or, to jest Zlatnu loptu za 2023.

Također je objelodanjen poredak svih trideset igrača, nominiranih od strane posebnog žirija France Footballa, pa se tako saznalo da je Luka Modrić ostvario sjajan plasman na deseto mjesto, dok se Joško Gvardiol plasirao na 25. poziciju. Zanimljivo je da će se tek u subotu, kada magazin France Football izlazi u okviru L‘Equipea, otkriti koliko je koji igrač od trideset nominiranih dobio bodova od novinarskog žirija iz sto najboljih reprezentacija svijeta po rankingu Fife.

image
FRANCK FIFE Afp

Čast mi je da sam već 32 godine član žirija FranceFootballa, tako i ove godine, pa sam u prilici objaviti moj izbor kao novinar Jutarnjeg lista. Dakle, glasao sam za slijedeću petoricu kandidata:

1. Lionel Messi (Argentina), 2. Erling Haaland (Norveška),3. Kylian Mbappe (Francuska), 4. Julian Alvarez, (Argentina), 5. Luka Modrić (Hrvatska).

image
ALBERTO GARDIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Po svemu lako je bilo predvidjeti da će tri prva mjesta pripasti Messiju, Haalandu i Mbappeu, kao četvrtog sam odabrao Juliana Alvareza na račun njegova učinka u reprezentaciji svjetskog prvaka Argentine i osvajača Lige prvaka Manchester Cityju, dok je peti Modrić zaslužio svoj plasman, kao najstariji s liste nominiranih, još više zbog njegove uloge u osvajanju brončane medalje na mundijalu u Kataru.

No, bit će zanimljivo u subotu otkriti kako je glasovalo preostalih 99 članova žirija, to jest tko je to među prvih pet odabrao Luku Modrića. Ali i koliko je bodova dobio Joško Gvardiol.

Linker
02. svibanj 2024 04:59